Koρονοϊός: H πορεία του lockdown και τα νέα μέτρα
Αυτά είναι τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο “τραπέζι”! Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση
Στάση αναμονής εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει επακριβώς τα αποτελέσματα του lockdown.
Όπως αναμενόταν εξαρχής, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται κορύφωση των απωλειών και των διασωληνωμένων, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η κορύφωση αφορά δε τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο δείκτης θετικότητας ειδική στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 32%, όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις που ελέγχονται είναι φορέας του ιού, αποτυπώνοντας το βαθμό της διασποράς στην πόλη.
Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Το γεγονός πάντως ότι η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα το πρώτο lockdown κρατά ασφαλώς σε εγρήγορση τους αρμοδίους. Και παρά το γεγονός ότι ούτε «κόφτης» στα SMS μπορεί να μπει – διότι δεν αποθηκεύονται και δεν προσωποποιούνται, λόγω της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων – ούτε να υπάρξει άλλος τρόπος με τον οποίο θα περιοριστούν οι μετακινήσεις από τη στιγμή που είναι ανοιχτά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας και η τηλεργασία ορίζεται στο 50%, στο τραπέζι πέφτουν εναλλακτικά σενάρια που θα κριθούν ως προς την εφαρμογή τους τα επόμενα 24ωρα. Ένα από αυτά είναι η επαναφορά της απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, δηλαδή να ισχύουν μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί μόνο για λόγους υγείας και έκτακτης ανάγκης και για όσους εργάζονται.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τις δύο πρώτες ημέρες του lockdown, δηλαδή το περασμένο Σαββατοκύριακο, εστάλησαν 8,6 εκατ. SMS στο 13033, όταν ο αντίστοιχος ημερήσιος μέσος όρος το Μάρτιο ήταν 2,9 εκατ. μηνύματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από την κυβέρνηση γίνονται επικλήσεις για την ατομική ευθύνη, με την απαραίτητη υπενθύμιση πως μόνον εάν τα μέτρα τηρηθούν και τα κρούσματα πέσουν ξανά σε τριψήφιο αριθμό και άρα θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα μπορέσουμε τότε να συζητάμε για την άρση του lockdown πράγματι στα τέλη Νοεμβρίου.
Το ίδιο ακριβώς τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid Management Group, ήτοι των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχημένα το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες και γι’ αυτό απαιτείται ευλαβική τήρηση των μέτρων για να μειωθούν τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας.
“Η αναμονή για το εμβόλιο να μην οδηγήσει σε χαλάρωση”
Επίσης, υπογράμμισε ότι η προσμονή του εμβολίου δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση, ενώ δεσμεύτηκε για τον συντονισμό στο εγχώριο και ευρωπαϊκό πεδίο όσον αφορά στη διανομή του εμβολίου και την ετοιμότητα για τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε επαφή με τον Άλμπερτ Μπουρλά, τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό.
Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ανεύθυνους και λαϊκίστικους ισχυρισμούς που στρέφονται κατά του ΕΣΥ, του ανθρώπινου δυναμικού του και των πολιτών. Αναφέρουν επίσης συγκεκριμένα πως οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 το Σεπτέμβριο του 2019 σήμερα είναι 100.984.
Αλλά και οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 στα τέλη Ιουνίου 2019 σε 1.082 σήμερα σε όλη τη χώρα και αναμένεται να προστεθούν άλλες 234 έως το τέλος του έτους. Επίσης, οι κλίνες Covid σε όλη τη χώρα φτάνουν σήμερα τις 4.590, ενώ στη χώρα έχουν γίνει περισσότερα από 2 εκατ. τεστ, με τον ημερήσιο μέσο όρο να είναι 22.492 τεστ το Νοέμβριο έναντι μόλις 982 το Μάρτιο.
Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς
Με σειρά προτεραιότητας, ραντεβού σύμφωνα με τα κριτήρια, ωράριο, αλλά και με συγκεκριμένο αριθμό πολιτών ανά Μονάδα Υγείας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, όταν φθάσουν οι πρώτες δόσεις - μετά και την ανακοίνωση των Pfizer και BioNtech για το εμβόλιο - στη χώρα μας σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr.
Βασικό ζήτημα όμως πριν από όλα είναι να εξασφαλιστούν και να αγορασθούν οι απαραίτητες καταψύξεις για τη συντήρηση του εμβολίου, αφού τουλάχιστον το ένα από αυτά που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, πρέπει να διατηρείται στους -70C. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς, καθορίζοντας τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.
Άλλωστε, από την περασμένη Δευτέρα -αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr- οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), έχουν αποστείλει λίστα με όλα τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς τους ζητήθηκε να ορίσουν ανά περιοχή και κατοίκους συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας που θα πρέπει να εμπλακούν στους εμβολιασμούς.
Ήδη όμως οι συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα δεδομένα, τόσο σε ότι αφορά στο προσωπικό, όσο και στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά project.
Οι καταψύξεις για το εμβόλιο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσιάζει το ethnos.gr, βασικό ζήτημα αποτελεί το θέμα της διατήρησης των δόσεων του εμβολίου, καθώς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer απαιτείται η συντήρηση του στους -70C.
Γι αυτό και όλοι οι Διοικητές και Υποδιοικητές των ΥΠΕ έχουν καταγράψει τα ψυγεία και τις καταψύξεις που διαθέτουν οι Μονάδες (σ.σ. για τη διατήρηση φαρμάκων), ώστε να παραγγελθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.
Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να γίνει διαγωνισμός για την αγορά ειδικών καταψύξεων στις οποίες θα διατηρηθούν οι δόσεις των εμβολίων.
Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές αλλά και γιατρούς που θα επιβλέπουν, όταν θα φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια για τον covid.
Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν ως εξής:
Θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ
Οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην κοντινή Μονάδα Υγείας τους με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί (πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες)
Θα διεξάγονται κυρίως από νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας με την επίβλεψη γιατρού. Ήδη κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχει καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει ώστε εάν χρειασθεί επιπλέον, να εξασφαλιστεί.
Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό Επισκεπτών Υγείας οι ανάγκες θα καλύπτονται με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.
Το ωράριο που θα ορισθεί θα είναι έως τις 20:00 το βράδυ, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.
Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων (42 πολίτες ανά βάρδια), ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κορονοϊού.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται με προκαθορισμένα ραντεβού, ώστε να τηρηθεί μία σειρά, ενώ προς ώρας οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη πως θα προσκληθούν οι πολίτες, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr. Στο τραπέζι πάντως των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης των ΑΜΚΑ, αλλά μέχρι στιγμής αναζητείται λύση που να μην προσκρούει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Επίσης είναι πιθανό η εγγραφή των ενδιαφερομένων να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα ζητούνται στοιχεία ότι κάποιος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
Τα δύο σενάρια για τους εμβολιασμούς
Πάντως αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι εάν θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον ή καθόλου για το εμβόλιο του κορονοϊού.
Όπως περιέγραφαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στο ethnos.gr, είτε που θα δημιουργηθούν ουρές για το εμβόλιο, είτε που οι πολίτες θα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί όπως έγινε με το εμβόλιο του Η1Ν1 και θα προτιμήσουν να περιμένουν πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό.
Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Δείτε επίσης
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί