Ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο την αύξηση κλινών στα νοσοκομεία επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Υγείας.
Δεδομένης της μεγάλης αύξησης σε νοσηλείες σε απλές κλίνες covid σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως ήταν αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της θερινής κινητικότητα, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την αύξηση των απλών κλινών covid αλλά και των ΜΕΘ covid εάν σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στις εισαγωγές.
Ήδη άλλωστε το τελευταίο διάστημα η κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών σε απλές κλίνες covid, στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνά το 40%.
Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Ιουνίου στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν περί τους 800 ασθενείς με κορονοϊό (οι 504 σε απλές κλίνες) ενώ σήμερα ο αριθμός τους αγγίζει του 2.200 με το 78% να έχει ήπια ή σοβαρά συμπτώματα που όμως δεν καθιστούν απαραίτητη τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Από 800 νοσηλευομένους…. 2.200 ασθενείς
Από την πλευρά του , ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «στις απλές κλίνες έχουμε πίεση από το νέο κύμα. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά και ειδικά στην Αττική, αλλά δεν έχουμε πιο βαριές νοσηλείες».
Συνεχίζοντας ανέφερε πώς στις απλές κλίνες, θα έχουμε μια πίεση που τη διαχειριζόμαστε αναπτύσσοντας επιπλέον κλίνες όπου είναι αυτό εφικτό.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά covid. Επίσης το υπ. Υγείας βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου ασθενείς non covid να μεταφέρονται σε ιδιωτικά κέντρα.
Ο «Κένταυρος» είναι η νέα παραλλαγή της Όμικρον – Πού εντοπίστηκε
Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής της μετάλλαξης Ομικρόν του κοροναϊού, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα και να παρακάμψει τα εμβόλια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», ο «Κένταυρος» κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η παραλλαγή BA.2.75, με το ψευδώνυμο «Κένταυρος», έχει σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά τη νέα παραλλαγή, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.
Δείτε επίσης
- Υγεία: Πρόκήρυξη θέσεων για τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα
- Λίγο ελαιόλαδο την ημέρα “διώχνει” την άνοια
- Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς
- Υγεία: Αυτή η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής υπόσχεται «θαύματα»
- Εντυπωσιακό: Δεν έχει μνήμη μόνο ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα - Τι έδειξε μελέτη
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί