Κορονοϊός: Η ανησυχία των επιστημόνων και η “καυτή πατάτα” του λιανεμπορίου
Η άρση από το λιανεμπόριο έως την εστίαση – Ο Ιούνιος με 5,5 εκατ. εμβολιασμένους
Απομακρύνεται το σενάριο ανοίγματος του λιανεμπορίου την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα και ο στόχος μετατίθεται πλέον για μετά τις 22 Μαρτίου. Οι μεταλλάξεις, η κόπωση των πολιτών και η έλλειψη του φόβου- σε σχέση με πέρυσι- είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες της έκρηξης των κρουσμάτων με πηγές να μεταφέρουν πως αν δεν λάμβαναν άμεσα τα μέτρα η κατάσταση θα ήταν δραματική.
Είναι δεδομένο πως η στιγμή είναι πρόωρη ώστε να υπάρχουν προβλέψεις για το πότε θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και αν τελικά τα μέτρα θα αποδώσουν. Η κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, έχει στραμμένο το βλέμμα, κυρίως, στις αντοχές του συστήματος υγείας και φυσικά στην πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των εμβολιασμών σχεδιάζεται η οικονομία να έχει εισέλθει μία μορφής κανονικότητα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υπολογίζεται ότι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες, ένας αριθμός που εκτιμάται ως θα έχει φτιάξει τοίχος έναντι του ιού, ενώ εντός του Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών.
Με τις αντοχές της οικονομίας να δοκιμάζονται και με την κούραση της κοινωνίας να βρίσκεται στα κόκκινα, οι μεταλλάξεις και ο άγνωστος χρόνος μείωσης των κρουσμάτων κάνουν ακόμα πιο θολό το δρόμο της επαναφοράς των δραστηριοτήτων. Από το επιτελείο γίνεται σαφές πως η πορεία των κρουσμάτων και των δια σωληνωμένων θα κρίνει τις προσεχείς αποφάσεις, όμως στόχος παραμένει η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων από το τέλος Μαρτίου. Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με πηγές, είναι στα μέσα Απριλίου να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο να έχει ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός.
Κάθε εβδομάδα που περνά με κλειστή οικονομία κοστίζει 750 εκατ. ευρώ, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα κρατικά ταμεία (30-31 δισ. ευρώ) όταν δε το εκτός προβλέψεων δίμηνο lockdown αύξησε το λογαριασμό των έκτακτων μέτρων από τα 7,5 δισ. ευρώ σε 11 δισ. ευρώ το 2021 (26 δισ. ευρώ το 2020). Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας έως το τέλος Φεβρουαρίου αγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ.
Μετακινήσεις από νομό σε νομό
Στελέχη της κυβέρνησης δίνουν σήμα για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με σύστημα, δηλαδή που θα ελέγχει την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Εφόσον επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει το λιανεμπόριο, ή με click away, ή με αποστολή μηνύματος στο 13032 διάρκειας τριών ωρών. Στη συνέχεια -και με ορίζοντα το Πάσχα- ο σχεδιασμός είναι το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους.
Ως προς τις προβλέψεις για το πότε θα δοθεί πράσινο φως για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, από την κυβέρνηση τονίζεται πως είναι νωρίς για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτιμάται ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η κυβέρνηση φαίνεται ικανοποιημένη από την εφαρμογή των περιορισμών εκτιμώντας πως αποδίδουν, όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μετά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του νέου κύκλου μέτρων. Υπήρχαν «τρύπες» στο σύστημα, τις οποίες εντοπίσαμε, τις οποίες εύλογα εκμεταλλεύονταν οι πολίτες, διότι το σύστημα τους έδινε τη δυνατότητα να τις εκμεταλλεύονται» τόνισε ο κ. Σκέτσος και συμπέρανε «τα μέτρα αποδίδουν».
Από την αρχή της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο υφυπουργός έσπευσε να πει «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στους πολίτες «για την υπομονή και τη συμμόρφωση που έχουν δείξει ένα χρόνο τώρα, με μέτρα περιοριστικά που έχουν βάλει «φρένο» στη ζωή μας. Όλοι έχουμε κουραστεί, όλοι αισθανόμαστε ότι μας «πνίγουν» τα μέτρα», αναγνώρισε, αλλά «τα μέτρα δουλεύουν. Η κούρασή μας θολώνει κάπως την κρίση μας, αλλά τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα -κι αυτό είναι μια νίκη, όχι κυβερνητική, είναι μια νίκη όλων των πολιτών», σημείωσε με έμφαση.
Δύσκολη η άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου – Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου
Για ένα ποσοστό ανοσίας της τάξης του 9% στην χώρα, έκανε λόγο ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει περίπου το 6% του πληθυσμού, ενώ πλέον υπάρχει και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί.
Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κοροναϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».
Οι αριθμοί δεν επιτρέπουν άνοιγμα στις 16 Μαρτίου
«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις ‘ανοίγω’ στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown και συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».
«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», είπε.
Θα μπορούσε να εμβολιαστούν κατά προτεραίοτητα ορισμένες επαγγελματικές ομάδες;
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον Πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο. Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορωνοϊού».
Παγώνη : Κορύφωση κρουσμάτων μέχρι την Τετάρτη
Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα κορυφωθεί στα μέσα της εβδομάδας και μετά θα ξεκινήσει σταδιακά η αποκλιμάκωση εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.
«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε η κ. Παγώνη.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID.
Τέλος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε την εκτίμηση ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει, δε θα ξανακλείσει σημειώνοντας ότι «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες».
Δείτε επίσης
- Κλείστηκε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη -Θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου στη Βουλή
- «Δώρο» Χριστουγέννων και νέα επιδόματα
- Καιρός: Σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα ο υδράργυρος στην Κρήτη
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί