Κορονoϊός : Φόβοι για “έκρηξη” κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

  08 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονoϊός : Φόβοι για “έκρηξη” κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στους επιστήμονες και την κυβέρνηση λόγω της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας, αφού για ακόμη μία ημέρα ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Αυτό που τρομάζει είναι όχι μόνο η αυξημένη διασπορά – η οποία έχει απλωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας – αλλά και ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Τα 151 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ταχύτατη εξάπλωσή της τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία.

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται από χθες σε συναγερμό και για τον Πόρο όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 30 ενώ σειρά φαίνεται ότι παίρνει η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική που παρουσιάζουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όπως όλα δείχνουν θα αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα ανάμεσα στα οποία και η ματαίωση της ΔΕΘ.

Όσο ο κοροναϊός δείχνει να μην υποχωρεί, τόσο ανακοινώνονται νέα μέτρα ενώ ενόψει και Δεκαπενταύγουστου, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα, αναλόγως της πορείας του φονικού ιού.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Δευτέρα με την παρουσία της ομάδας των λοιμωξιολόγων αναμένεται να αποφασιστούν τα νέα μέτρα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Η κυβέρνηση λοιπόν παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της πορείας διασποράς του κοροναϊού, και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πόσο κρίσιμο είναι το αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε στοχευμένα μέτρα, τα οποία αφορούν σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκείνες τις ημέρες.

Συγκεκριμένα, έπειτα και από εισήγηση της Ιεράς Συνόδου, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Ωστόσο σε περίπτωση επιδημιολογικών εξάρσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μια πρώτη γεύση για το περίγραμμα ενδεχόμενων τέτοιων μέτρων δόθηκε με τις ανακοινώσεις που αφορούσαν τον Πόρο, όπου έχει καταγραφεί μια σημαντική επιδημιολογική εστία.

"Βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου κύματος κορονοϊού"

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήδη βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου κύματος κορονοϊού, σημείωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε την ανάγκη για γενικευμένη και σωστή χρήση μάσκας.

Ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων δείχνει ότι έχει εξαπλωθεί το νέο κύμα της Covid-19 σε όλη τη χώρα. Έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά, είπε, σε σχέση με το πρώτο κύμα «που ζήσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη χώρα μας, ευτυχώς πιο ήπια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή πήραμε έγκαιρα τα μέτρα».

«Πρέπει ακόμα πιο έντονα να ληφθούν τα απαραίτητα, δραστικά μέτρα τα οποία θα μειώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που έχει ανοδικές τάσεις τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες» σημείωσε ο καθηγητής.

Τόνισε ότι θα πρέπει να είναι γενικευμένη η χρήση μάσκας, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο της δημόσιας υγείας.

«Οι χρήστες (μάσκας) πρέπει να ανταποκρίνονται στο 80 – 90 % του πληθυσμού για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα και να μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχα με το lockdown στο πρώτο επιδημικό κύμα» διευκρίνισε.

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κρήτη


Εξι τουρίστες φιλοξενεί το ξενοδοχείο καραντίνας στο Ρέθυμνο σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Το βράδυ της Παρασκευής μεταφέρθηκε εκεί ένα ζευγάρι Τσέχων τουριστών. 

Στο ίδιο ξενοδοχείο φιλοξενούνται ακόμα δύο τουρίστριες από την Ολλανδία, εκ των οποίων η μία έχει προσβληθεί από τον ιό και η δεύτερη πήγε μαζί της καθώς είχαν έρθει μαζί για διακοπές. Επίσης στο ίδιο κατάλυμα φιλοξενούνται και ένα ζευγάρι από τη Ρουμανία που έχει διαγνωστεί θετικό μετά το τεστ που τους έγινε στο αεροδρόμιο. Οι συγκεκριμένοι πρόκειται να αναχωρήσουν την Τετάρτη για τη Ρουμανία καθώς λήγει η 15θήμερη καραντίνα για αυτούς.

Επίσης από το Ρέθυμνο αναχώρησε το προηγούμενο σαββατοκύριακο ακόμα ένα ζευγάρι από τη Ρουμανία που πέρασαν όλες τις διακοπές τους στο ξενοδοχείο καραντίνας καθώς το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν είχε βγει θετικό. 
  
Την Παρασκευή στην Κρήτη εντοπίστηκαν ακόμα τέσσερα κρούσματα, τα δύο εκ των οποίων αφορούν άνδρες που εργάζονται ως πολιτικό προσωπικό στο Πολεμικό Ναυτικό και ως εκ τούτου έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτιση των επαφών τους ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην μονάδα του Ναυτικού στα Χανιά.  Και οι δύο βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία καθώς δεν χρειάστηκε να παραμείνουν στο νοσοκομείο Χανίων. 

Ακόμα δύο άνθρωποι, ένα ζευγάρι Ελλήνων ηλικιωμένων διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο Ηράκλειο. Και οι δύο είχαν έρθει πρόσφατα από την Αθήνα για διακοπές στην Κρήτη και διέμεναν σε οικισμό της Μεσαράς. 

Στην περιοχή έχει προκληθεί ανησυχία καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί σε θρησκευτικό πανηγύρι στην περιοχή και είχαν έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο ενώ οι αρχές έχουν συστήσει τοπικά στον οικισμό τον κατ’ οίκον περιορισμό όλων των κατοίκων. 

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  08 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα