Κορονοϊός: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα-Προβληματίζει η συνεχής αύξηση των θανάτων

  05 December, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα-Προβληματίζει η συνεχής αύξηση των θανάτων

Την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες για την προστασία από τον κορονοϊό αλλά και τη μετάλλαξη Όμικρον τονίζουν οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία κι ενώ τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι εξαιτίας της πανδημίας κινούνται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα. Οι επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη νέα παραλλαγή, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση πως οι έρευνες για τη δράση της είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Γραβάνης: Να εμβολιαστούν άμεσα και τα παιδιά

 O καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει», υπογράμμισε πως πιθανότατα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειωθεί λίγο με τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ακόμα αυτό. «Ίσως γίνει πιο νοσογόνος ο ιός, αλλά δεν θα αλλάξει αρκετά για να μην τον πιάνει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σημείωσε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει την ευθύνη και για άλλες ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η μάσκα ΚΝ95 για όλους και παντού. «Οι υφασμάτινες δεν προστατεύουν καλά, πρέπει να αποσυρθούν», εξήγησε ενώ για τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα μας για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είπε πως και αυτά πρέπει να εμβολιαστούν ταχύτατα.

Καπραβέλος: Μαύρα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος μέσω του ΟPEN, στους αρνητές των εμβολίων τόνισε πως αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 4.800 ασθενείς και πως δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για όσους δεν εμβολιάζονται. Ζήτησε κι ο ίδιος οι μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές και τα σχολεία να κλείσουν νωρίτερα. «Βλέπουμε μαύρα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν έχουν καμία ελπίδα να ζήσουν», πρόσθεσε.

Δημόπουλος: Τελείως απροστάτευτοι όσοι δεν εμβολιάζονται

«Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι απολύτως απροστάτευτα, και άτομα που καθυστερούν την ενισχυτική δόση επίσης είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο» προειδοποίησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ.

 «Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα θύματα που αρνήθηκαν τα εμβόλια είτε αρνούνται τη βαρύτητα του ιού. Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν παραμένοντας στο σπίτι, και προσέρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ προχωρημένη κατάσταση» υπογράμμισε. 

«Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον» επισήμανε ο Αθανάσιος Δημόπουλος. «Τουλάχιστον στους εμβολιασμένους αναμένουμε πιο ήπιες μολύνσεις… Η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για νοσηλεία».

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σαφώς πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη, δεν είναι σαφής ακόμα η βαρύτητα της νόσησης» διευκρίνισε ο καθηγητής. 

«Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν έως και δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Προφανώς σε αυτό το κράτος θα επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Μονό το 24% του πληθυσμού και το 43% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί».

Βατόπουλος: Να εμβολιαστούν όλοι, με κεφαλαία οι ενήλικες

«Είναι σαφές ότι η επιστήμη λέει ότι οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν. Με κεφαλαία για τους ενήλικες. Το πρέπει υπάρχει και για τα παιδιά» προειδοποίησε από πλευράς του στον σταθμό μας ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

«Καλύτερα να είσαι προσεκτικός παρά να κλαις μετά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος όσον αφορά την επικινδυνότητα της Όμικρον. 

«Η βιολογία λέει ότι οι επάλληλες παραλλαγές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές, αλλά λιγότερο ή το ίδιο παθογόνες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η συνέχεια… Για να μην έχουμε εκπλήξεις παίρνουμε μέτρα» πρόσθεσε. 

«Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, αλλά μην ξεχνάμε τις μάσκες και τα πολλά ράπιντ τεστ» τόνισε ο καθηγητής.

«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον»

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αρχής αποκλιμάκωσης, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα πανελλαδικά» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς των κρουσμάτων» συνέχισε. 

«Η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση. Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη». 

 

  05 December, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα