Kορονοϊός: Δεδομένη η παράταση των περιοριστικών μέτρων

  21 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Kορονοϊός: Δεδομένη η παράταση των περιοριστικών μέτρων

Η πανδημία «χωρίζει» την Ελλάδα σε Βόρειους και Νότιους

Μπορεί τις τελευταίες μέρες τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στην Αττική να παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις, ωστόσο όλα δείχνουν, πως παρά τις δυο εβδομάδες καραντίνας το επιδημιολογικό κύμα παραμένει αρκετά βαρύ στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η παράταση του lockdown πέρα από τις 30 Νοεμβρίου μοιάζει να… έχει κλειδώσει.

Μάλιστα, εν όψει της πολύ μεγάλης πίεσης που αναμένεται να δεχτεί το ΕΣΥ για τις επόμενες περίπου δυο εβδομάδες, με τα νοσοκομεία να αδυνατούν ήδη να διαχειριστούν τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό διασωληνωμένων, όλοι οι επιστήμονες καλούν σε τήρηση των μέτρων, έστω και την ύστατη στιγμή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως θα έχουμε σαφή στοιχεία για την άρση του lockdown την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου». Παράλληλα, υπογράμμισε πως μπορεί λίγο αργότερα να γίνει κάποια άρση περιορισμών. «Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά» είπε για παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα και θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» υπογράμμισε. 

Η διαφορά του Βορρά με τον Νότο

Όσο αφορά την εξάπλωση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, περισσότερο από Νότια Ελλάδα, ο λόγος είναι ο καιρός.

Στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, κι αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας που βοήθησε στην εκτίναξη της επιδημίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το επόμενο διάστημα που φέρνει πτώση θερμοκρασιών θα αποτελέσει «crash test» για τη νότια Ελλάδα.

«Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά αυτό ήταν που έδωσε τη δυναμική της επιδημίας στην Ευρώπη. Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου 10% έχουν μειωθεί τα κρούσματα που καταγράφονται, κάτι που δείχνει ότι στη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να κάμψεις την εξάπλωση του ιού» εξήγησε ο καθηγητής. 

Σαφέστερη εικόνα την επόμενη εβδομάδα

Παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφέρει πως από σήμερα θα μπορούσαμε να χαμογελάμε, αυτό δεν φαίνεται να πραγματοποιείται.

Ωστόσο, σήμερα αμφότεροι η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, «έδειξαν» στην επόμενη εβδομάδα για την αποτύπωση μίας καλύτερης εικόνας ως προς τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα από τα οποία και θα κριθεί η έναρξη ή μη συζητήσεων σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο κοροναϊος «χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας» με την εξάπλωση να συντηρείται εντός των οικογενειών, απευθύνοντας έκκληση για την προστασία των ηλικιακά μεγαλύτερων, ενώ ως προς τα παιδιά τόνισε πως ο ρόλος τους στη διασπορά της πανδημίας είναι δευτερεύων -κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτά και όχι από αυτά.

Υπερπενταπλάσιο το επιδημικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Ως προς την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ανέφερε πως διατηρεί συγκριτικά με την Αττική υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη Οκτωβρίου. Πλέον ο δείκτης Rt φαίνεται ότι προσεγγίζει τα επίπεδα της Αττικής με πρόβλεψη για περαιτέρω συρρίκνωση.

Η πλειοψηφία των διαγνώσεων βρίσκεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει βαρύ στα βόρεια της χώρας με στοιχεία τοπικού χαρακτήρα. 

«Η Ευρώπη υποτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά»

Τέλος, αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, εκτίμησε πως ολόκληρη η Γηραιά ήπειρος, υποτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά.

«Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο – Μάρτιο που νομίζαμε ότι ο ιός ήταν μόνο για την Κίνα. Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις» ανέφερε για την αύξηση των κρουσμάτων κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα.

Επίσης, τόνισε πως όλη η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας θα εκτιναχθεί η επιδημία και βλέπουμε να καταγράφει τα μισά κρούσματα καθημερινά στον πλανήτη μας. «Η Ευρώπη δοκιμάζεται πολύ άσχημα από την εξέλιξη της επιδημίας» κατέληξε.

Η πανδημία «χτυπά» τους νέους – 11 ασθενείς 18 έως 39 ετών σε ΜΕΘ

Το γεγονός πως ο φονικός ιός δεν γνωρίζει ηλικίες επιβεβαιώνεται σε καθημερινή πλέον βάση.

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 11 άνθρωποι ηλικίας 19 – 39 ετών. Μάλιστα, τις τελευταίες 24 ώρες δύο άνθρωποι ηλικίας 27 ετών χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Πρόκειται για 27χρονους από Αθήνα και Πάτρα που νοσηλέυονται σε ΜΕΘ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας 19χρονος ναύτης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα voria.gr, ο 19χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου.

 

  21 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα