Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα-Τα δεδομένα στην Κρήτη

  09 August, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα-Τα δεδομένα στην Κρήτη

Με την παραλλαγή του κορoνοϊού eris και την επισήμανση ότι επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων στην Κρήτη, οι επιστήμονες μιλούν για μια αναζωπύρωση του covid που συνδέεται άμεσα με τα γλέντια,  τα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και τις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Κρήτης φτάνουν τις 29, με τους επιστήμονες ωστόσο να καθησυχάζουν από τη μια αφού τα συμπτώματα δεν είναι βαριά, ζητούν όμως να μην ξεχνάμε την τήρηση των μέτρων προστασίας ως προστασία των ευπαθών ομάδων. Ράπιντ και σελφ τεστ έχουν αυξηθεί, όπως και τα θετικά αποτελέσματα, την ώρα που η μάσκα χρησιμοποιείται σπάνια.

Αυξημένα κατά πολύ είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη με την παραλλαγή eris να δείχνει ότι αφορά το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων. Γλέντια, κοινωνικές εκδηλώσεις και από την άλλη χρήση μέσων μεταφοράς, δείχνουν ότι ενισχύουν την τάση αύξησης που ναι μεν δε δίνει σοβαρά συμπτώματα, ωστόσο δημιουργεί μια ανησυχία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν αυτή την τάση ξεκάθαρα.

Ενώ την πρώτη εβδομάδα στις μονάδες του ΕΟΔΥ έγιναν 740 ραπιντ τεστ από τα οποία θετικά ήταν τα 15, τη δεύτερη από τα 825 θετικά ήταν τα 31, την Τρίτη εβδομάδα από τα 706 τα 51 ήταν θετικά, ενώ την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου από τα 1061 ραπιντ τεστ θετικά ήταν τα 126. 

Στα Νοσοκομεία της Κρήτης με covid νοσηλεύονται 29 άτομα. 11 στο ΠΑΓΝΗ, 6 στο Βενιζέλειο πέντε στα Χανιά, 2 στο Ρέθυμνο, 5 και στον Άγιο Νικόλαο . Από τα 29 άτομα δύο νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη Μ.Ε.Θ του ΠΑΓΝΗ.

Και στα φαρμακεία ωστόσο η ζήτηση σε σελφ τεστ ή και διεξαγωγή ράπιντ τεστ έχει και πάλι αυξηθεί.

Αν και σε γενικές γραμμές ο covid αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ως ένα κοινό κρυολόγημα, οι επιστήμονες ζητούν τήρηση των μέτρων στις περιπτώσεις που πρέπει να προστατεύονται ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Πάντως αναντίστοιχη της αύξησης σε σελφ και ράπιντ τέστ είναι η πώληση μασκών… Αλλά και αντισηπτικών.

 

  09 August, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα