Κορονοϊός: Αρνητικοί οι ειδικοί στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων μέσα στις γιορτές
Ο ένας μετά τον άλλον, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών, κάτι που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης και της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας
Μπορεί η πανδημία του κοροναϊού να συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα, ωστόσο όσο πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο τόσο πληθαίνουν οι ερωτήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονια.
Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, για δεύτερη μόλις φορά μετά την επιβολή του lockdown έπεσαν κάτω από 1.000 οι νέες μολύνσεις, δίνει μια νότα αισιοδοξίας ενόψει της εορταστικής περιόδου, αλλά ο χαμηλότερος αριθμός τεστ (παρατηρείται κάθε Σαββατοκύριακο), η πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι αυξημένοι θάνατοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, την ώρα μάλιστα που ανοίγει εν μέρει η αγορά.
Άλλωστε, αυτοί ήταν και οι λόγοι που οι ειδικοί συνέστησαν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ευρεία άρση των μέτρων.
«Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας:
«Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, «η πολύ αργή, και στ’ αλήθεια μη αναμενόμενη, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος».
Καμία επέκταση στις ώρες μετακινήσεων
Αυτά, λοιπόν, συνηγορούν πως οι φετινές γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές και τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς… μοναχικά. Από την κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύουν πως θα πρέπει να περάσουμε τις ημέρες των εορτών παρέα με το πολύ εννέα άτομα, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ακόμα και γι’ αυτό, τονίζοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου, καθώς ο ιός είναι πλέον παντού.
Αυτό που φοβίζει είναι ενδεχόμενη υπερμετάδοση του ιού. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή, συνεπώς αν μαζευτεί πολύς κόσμος σε ένα σπίτι και με κλειστά παράθυρα λόγω καιρού, έχει κολλήσει όλον τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν η κυβέρνηση θα… υιοθετήσει την ανησυχία των ειδικών και θα επιβάλλει περαιτέρω περιορισμούς για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση σε ό,τι αφορά διεύρυνση του ωραρίου για τις μετακινήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ότι «δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις. Είπαμε ότι, εφόσον ανοίγει το λιανεμπόριο για click away, μεταθέτουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ. Αρα, η απαγόρευση από το βράδυ Κυριακής και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα ισχύει από τις 10 μέχρι τις 5 το πρωί».
Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χθες. Αναφορικά με το αν θα υπάρξει επέκταση στις ώρες των μετακινήσεων τις εορταστικές μέρες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δεν θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κοροναϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο».
Μοναχικά… ρεβεγιόν
Ο ένας μετά τον άλλον, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών, κάτι που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης και της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.
Η ανησυχία αυτή, μάλιστα, των ειδικών δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ειδική μέριμνα τις επόμενες ημέρες για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σίγουρα δε φέρεται να βάζει «φρένο» στη μετακίνηση και μετά τις 10 το βράδυ χωρίς να κινδυνεύουμε να δεχτούμε πρόστιμο.
Στις φετινές γιορτές, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».
Είπε, δε, ότι είναι σημαντικό να μην φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά.
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έκανε λόγο για «κλειστά» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. «Για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα και να αποφύγουμε τις πολλές επαφές, ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα» υπογράμμισε ο ίδιος.
Όπως είπε, καλό είναι να κρατήσουμε τις μάσκες, τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα.
«Το πρόβλημα δεν είναι τι θα αποφασίσει η πολιτεία, το ζήτημα είναι πώς θα προφυλάξουμε τους εαυτούς μας» δήλωσε σχολιάζοντας την απόφαση σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στα φετινά χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν.
«Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ» υποστήριξε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ «καμπανάκι» για τα ρεβεγιόν έκρουσε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη «όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα, δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια. Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα. Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55-60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα».
Ο ρόλος της θερμοκρασίας
Πάντως, μικρή άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη, παρά την πτώση που καταγράφεται σήμερα, δείχνει το μοντέλο του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ειδικού σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος επισημαίνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη θα ήταν προβληματικό.
Σχετικά με το ρόλο των καιρικών συνθηκών στη μετάδοση του κοροναϊού, τονίζεται ότι η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα έχει τρεις με τέσσερις βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία σε σχέση με την Αθήνα. «Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού, η οποία αυξάνεται στη μειωμένη θερμοκρασία και στη χαμηλή ηλιοφάνεια».
Διευκρινίζεται ότι «εάν υπάρχει μικρότερη θερμοκρασία είναι λογικό να μένουμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και να αυξάνεται η πιθανότητα ενεργών επαφών ανάμεσα σε φορείς και συμπολίτες μας χωρίς ανοσία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού». Ως τελικό αποτέλεσμα επισημαίνεται η αύξηση της πιθανότητας μετάδοσης και άρα η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Δείτε επίσης
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί