Κορονοϊός: Ανησυχητική η εξέλιξη της πανδημίας

  01 October, 2020 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Ανησυχητική η εξέλιξη της πανδημίας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα ο ιός

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα ο κοροναϊός ενώ ο εντοπισμός νέας εστίας σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τρομάζει καθώς εκτός των άλλων είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει έντονα το ΕΣΥ.

Ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται σε «μαύρο» μήνα καθώς έκλεισε με συνολικά 8.158 νέα κρούσματα κοροναϊού, με την Αττική να συγκεντρώνει περίπου τα μισά.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων το Σεπτέμβριο είναι εξαιρετικά υψηλός καθώς αντιστοιχεί στο περίπου 45% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στους 7 μήνες που έχει εξαπλωθεί η επιδημία στη χώρα. Την ίδια ώρα σημειώθηκαν 125 νέοι θάνατοι σε σύνολο 391.

Οι  υγειονομικές αρχές καλούνται να διαχειριστούν εκτός από την αρνητική «πρωτιά» της Αττικής σε κρούσματα, την επιδημική εστία που «άναψε» στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που ανέκυψε, μετά από κηδεία, σε πέντε οικισμούς στη Βοιωτία και την Εύβοια, όπου ενεργοποιήθηκε τοπικό lockdown.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί εξάλλου, ο αυξημένος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό, αλλά και οι διασωληνωμένοι. Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού.

Τα σενάρια για νέα μέτρα

Η κατάσταση στην Αττική, μετά και τον εντοπισμό των 32 κρουσμάτων στο ομώνυμο γηροκομείο, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και έχει θορυβήσει την κυβέρνηση που βρίσκεται κυριολεκτικά μια «ανάσα» πριν προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια, όπως η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.

Η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων είναι ένα ακόμη σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, όπως και  ο περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους άνω των 65 ετών οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι.

Ένα ακραίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι, η διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Κάποιοι επιστήμονες έχουν μιλήσει και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 20.00, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις πλατείες. Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το σενάριο για κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

«Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας παντού»

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη.

«Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντος και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

«Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη».

Αλαλούμ με τα τέστ στους μαθητές

Άλλο ένα επιπλέον κόστος επωμίστηκαν τη φετινή χρονιά οι γονείς, καθώς πρέπει να πληρώνουν τελικά από την τσέπη τους το τεστ για τον κορονοϊό, εάν το παιδί τους παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.

Άλλωστε, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το τεστ γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες, τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τον εργαστηριακό έλεγχο, είναι εξαιρετικά αυστηρά. Γι' αυτό και οι περισσότεροι αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον μοριακό έλεγχο, καταβάλλοντας από τη τσέπη τους το κόστος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το τεστ για τον κορονοϊό κοστίζει στον ιδιωτικό τομέα από 80 έως και 150 ευρώ. 

Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που αν εμφανίσουν συμπτώματα, θα πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό ο οποίος θα τους παραπέμψει για τεστ που συνήθως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Άλλωστε, τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ για τεστ.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο: «Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.

Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για  την μέση οικογένεια».

Οι παιδίατροι ζητούν να γίνονται δωρεάν τα τεστ στα παιδιά σημειώνοντας εμφατικά: «Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς».

Για να χαρακτηρισθεί ύποπτο κρούσμα covid-19 ένα παιδί θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
βήχας
δύσπνοια
ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)

Καθίσταται σαφές πως πρόκειται για συμπτώματα που συχνά πυκνά παρουσιάζουν τα παιδιά και μπορεί να οφείλονται και σε ένα απλό κρυολόγημα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων-κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας

Ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι το τεστ στις δημόσιες δομές είναι δωρεάν, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως είπε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές. Εφόσον κάποιος έχει προσέλθει σε δημόσια δομή, δεν έχει πληρώσει για το τεστ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές.

Τα τεστ δεν γίνονται κατά τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπάρχουν κριτήρια και αυτά τα κριτήρια εφόσον πληρούνται διεξάγεται το τεστ από το Κράτος το οποίο και καλύπτει το σύνολο της δαπάνης».

Ο κ.Κοντοζαμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύπτεται το κόστος για το τεστ στον ιδιωτικό τομέα καθώς σημείωσε: «Όταν προσέρχεται κάποιος σε μία δημόσια δομή σίγουρα υπάρχει παραγγελία του τεστ. Επομένως, τώρα αν θα αποζημιώνεται ή όχι στον ιδιωτικό τομέα είναι μία άλλη κουβέντα που αυτή τη στιγμή εφόσον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την παραγωγική δυνατότητα να καλύψει το τεστ δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση».

Να σημειωθεί ότι καθημερινά σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται περίπου 13.000 τεστ για τον κορονοϊό.

Ποιο γνωστό φάρμακο θα δοκιμαστεί κατά του κορονοϊού

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, ότι θα μελετήσει αν η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική ουσία με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, η αδαλιμουμάμπη, είναι αποτελεσματική για την θεραπεία ασθενών με κορονοϊό. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη προσπάθεια που καταβάλλει το βρετανικό πανεπιστήμιο όσον αφορά την χρήση μιας υφιστάμενης θεραπείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η αδαλιμουμάμπη, η οποία πωλείται από την AbbVie με την επωνυμία Humira, είναι ένα είδος αντιφλεγμωνώδους ουσίας, που είναι γνωστή ως αναστολέας του παράγοντα νέκρωσης όγκων (αντι-TNF). Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με κορονοϊό που λαμβάνουν ήδη αντι-TNF φάρμακα για φλεγμονώδη εντερική νόσο και φλεγμονώδη αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο, αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε ανακοίνωσή του.

Η δοκιμή, με την ονομασία AVID-CC, θα έχει στόχο την θεραπεία ανθρώπων σε κέντρα κοινωνικής περίθαλψης, ιδιαίτερα οίκους ευγηρίας, προσθέτει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν έως και 750 ασθενείς από κέντρα κοινωνικής περίθαλψης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαθεσιμότητα βιοομοειδών εκδοχών της φαρμακευτικής αυτής ουσίας, η οποία χρησιμοποιείται για περισσότερο από δύο δεκαετίες ως αντιφλεγμωνώδης, θα την καθιστά προσιτή και προσβάσιμη, αν οι δοκιμές δείξουν ότι είναι αποτελεσματική κατά της COVID-19, επισημαίνει επίσης το πανεπιστήμιο στην ανακοίνωσή του.

Έρευνες που έχουν γίνει έχουν αναδείξει κάποιες θεραπείες για τους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ρεμδεσιβίρη της Gilead, όπως και η δεξαμεθαζόνη, ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές.

Ωστόσο δεν έχουν ακόμη βρεθεί αποτελεσματικές θεραπείες για τους ανθρώπους που δεν εισάγονται στο νοσοκομείο. Οι οίκοι ευγηρίας επλήγησαν ιδιαίτερα κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας της COVID-19 στη Βρετανία και άλλες χώρες.

 

  01 October, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα