Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη η πορεία της πανδημίας στη χωρα το τελευταιο διάστημα

  18 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη η πορεία της πανδημίας στη χωρα το τελευταιο διάστημα

Αμείλικτοι είναι οι αριθμοί που δείχνουν τη μεγάλη και ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού στην χώρα μας.

Ο διψήφιος αριθμός θανάτων, το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνώσεων αλλά και τα ποιοτικά επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο φονικός ιός «χτυπάει» και τους νέους, έχουν θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα κατέχοντας ξανά την πρωτιά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, αυτό όμως που σοκάρει είναι ο μεγάλος αριθμός μολύνσεων που καταγράφηκε το Σάββατο, καθώς πανελλαδικά είχαμε 482 νέα κρούσματα. Νέα μεγάλη αύξηση κατέγραψε και η Θεσσαλονίκη, ενώ Κοζάνη και Ιωάννινα,  φαίνεται πως βαδίζουν στο ίδιο επικίνδυνο μονοπάτι.

9 τα κρούσματα στην Κρήτη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 482 κρούσματα κορωνοϊού . Από τα 462 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 συνδέονται με ενδοικογενειακή μετάδοση.
Από αυτά τα 9 καταγράφηκαν στην Κρήτη, με την μεγαλύτερο αριθμό, 7, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ένα στα Χανιά και ένα στο Ρέθυμνο. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα 5 από τα 7 κρούσματα του Ηρακλείου συνδέονται με γνωστή συρροή (στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες , το τελευταίο 24ωρο θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε εκπαιδευτικός σε Δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου, αλλά και εργαζόμενος στον Δήμο Ρεθύμνου

"Λογικό να υπάρχουν στη χώρα 20.000 κρούσματα"

Ο Καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως χρειαζόμαστε αυστηρά μέτρα που θα επιβραδύνουν την κατάσταση, αλλά και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις πορτοκαλί περιοχές.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πότε θα αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση και πότε θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, ενώ θεώρησε λογικό να υπάρχουν στη χώρα 20.000 κρούσματα.

Εβαλε «σημάδι» τους νέους 

Η«πανοπλία» που φορούσε η νεολαία απέναντι στον κορονοϊό, δεν πρόλαβε καν να γίνει μύθος για να καταρριφθεί. Τα ποιοτικά επιδημιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα το αντίθετο και άπαντες ελπίζουν να καταλάβουν οι νέοι ότι όχι μόνο δεν είναι άτρωτοι από την πανδημία, αλλά πλέον, στη χώρα μας, η ηλικιακή τους ομάδα, αποτελεί την «αγαπημένη» του κορονοϊού.

Χθες, ανακοινώθηκαν 482 νέα κρούσματα, επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη καταγραφή μετά τα 500+ της Παρασκευής και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Αφενός, η ηλικιακή κατανομή δείχνει ότι η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τα μέτρα, αφετέρου, οι νέοι, που κυκλοφορούν και περισσότερο, βρίσκονται στο στόχαστρό του.

Από τα 482 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες πάνω από το 45% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, ενώ περιλαμβάνονται και 40 παιδιά έως 18 ετών. Δύο είναι τα τινά. Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, τα μέτρα δεν τηρούνται ευλαβικά. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). 

Οι νεαροί, που αναμφισβήτητα δεν αποτελούν την αιτία όλου του κακού, συνεχίζουν να δείχνουν μια ελαφρότητα, να μην πολυχρησιμοποιούν τη μάσκα και να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς δεν δείχνουν να τηρούν και τις αποστάσεις. Η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, είναι η πιο παραγωγική, κι ως εκ τούτου κινείται περισσότερο μες στην κοινωνία, με αποτέλεσμα, να μετακινείται ακόμα περισσότερο κι ο ιός.

 

  18 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα