Κορονoϊός : To πρώτο εισαγόμενο κρούσμα στην Κρήτη

  04 July, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονoϊός : To πρώτο εισαγόμενο κρούσμα στην Κρήτη

1 στα 3 προέρχονται από το εξωτερικό

Το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα κορωνοϊού μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων καταγράφεται στην Κρήτη, δύο 24ωρα μετά την εκκίνηση των διεθνών πτήσεων.

Πρόκειται για τουρίστρια από τη Ρουμανία για τον εντοπισμό της οποίας χρειάστηκε και η συνδρομή της Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε δηλώσει λάθος στοιχεία διαμονής, καθώς το ξενοδοχείο που υποτίθεται ότι θα διέμενε, στη Χερσόνησο, προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.

Το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο υπεβλήθη με την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» αποδείχτηκε θετικό και από το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού της συγκεκριμένης γυναίκας.

Τελικά βρέθηκε σε ξενοδοχείο στον Ανισαρά Χερσονήσου όπου και διαμένει προσωρινά σε περιορισμό και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα μεταφερθεί σε κάποιο από τα ξενοδοχεία καραντίνας του Ηρακλείου, τα οποία βρίσκονται επίσης στην περιοχή της Χερσονήσου.

Αγωνία στους κυβερνητικούς κύκλους

Με αγωνία για εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, παρακολουθούν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στους  ελέγχους που γίνονται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές. Σε περίπτωση που σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερη έκταση, μελετάται ακόμα και η αλλαγή ταξιδιωτικών οδηγιών, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από το προηγούμενο Σάββατο 27/6 έως χθες Παρασκευή 3/7, τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν στα 3486 από 3343. Την ίδια στιγμή στην επίσημη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα συνδεόμενα με ταξίδι κρούσματα διαμορφώθηκαν την Παρασκευή στα 799 από 745. Φαίνεται δηλαδή ότι είχαμε 54 νέα εισαγόμενα κρούσματα. Η διαφορά από τα 51 αποδίδεται ότι αυτά αναγνωρίστηκαν μεταγενέστερα από την αρχική καταγραφή τους.

Τα δε κρούσματα που δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση αυξήθηκαν επίσης στα 28. Ο αριθμός θεωρείται μικρός αλλά από την άλλη ανησυχεί. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, θεωρείται κόκκινος συναγερμός η εμφάνιση περί των 5 «ορφανών» κρουσμάτων τη μέρα.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: 1 στις Σέρρες, 1 στην Κοζάνη, 7 στην Ξάνθη, 3 στη Λάρισα, 1 στον Έβρο, 1 στην Πιερία, 1 στην Κάρπαθο και 13 εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3486, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες.

799 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1922 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

  04 July, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ