Κορονοϊός: 50 οι νεκροί και 1415 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Τους 50 έφτασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Τα κρούσματα έφτασαν τα 1.415.
Με τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα να είναι πια καθημερινό φαινόμενο και το Πάσχα να… πλησιάζει, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής.
Νέα μέτρα εξετάζονται, με τον… παραδοσιακό οβελία να επηρεάζεται σημαντικά και τον στόχο να παραμένει ο ίδιος: Όσο το δυνατόν μικρότερη εξάπλωση του φονικού ιού στην χώρα, ώστε να μην καταρρεύσει το -ήδη βεβαρυμένο- Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, να παίρνει την… συνηθισμένη θέση του.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως υπάρχουν 81 νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα και συνολικά 1.415.
90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με το 57% εξ αυτών να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε πως καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, με την λίστα των νεκρών στην Ελλάδα να αναγράφει πια 50 ανθρώπους.
Ο Τσιόδρας απαντά αν η Ελλάδα καταγράφει όλους τους θανάτους
«Καταγράφουμε όλους τους θανάτους. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και δεν φοβόμαστε την αλήθεια» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
«Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αλλιώς επιστημονική ομάδα. Θα είχε καταγραφεί η αύξησή τους στο σύστημα. Η καταγραφή γίνεται από τα ληξιαρχεία των Δήμων. Τα δεδομένα αφορούν το σύνολο της χώρας. Προέρχονται από το ληξιαρχικό σύστημα και στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΔΥ, έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας» εξήγησε.
«Το σύστημα επιτήρησης θνησιμότητας εφαρμόζεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Συνήθως αυτό καταγράφει αύξηση θανάτων όταν υπάρχει επιδημία. Δεν έχει λοιπόν καταγράψει θνησιμότητα πάνω από την αναμενόμενη και αυτό είναι καθησυχαστικό» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
«Ο ιός μπορεί να “ταξιδέψει” έως και 8 μέτρα»
Σε συνέντευξή της στο USA Today, η καθηγήτρια επισημαίνει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορονοϊό δεν είναι αρκετά. Η Μπουρούιμπα έχει μελετήσει τη δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος και βρήκε ότι τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα στοιχεία μπορούν να «ταξιδέψουν» έως και 8 μέτρα.
«Η ιδέα ότι τα σταγονίδια φτάνουν σε έναν εικονικό τοίχο και σταματούν εκεί και μετά από αυτό είμαστε ασφαλείς», δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Μπουρούιμπα.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τις ανάγκες για τον εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη» δήλωσε η Μπουρούιμπα στο USA Today.
Η έρευνα της καθηγήτριας του ΜΙΤ καλεί για υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και, ενδεχομένως στην τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων από ανθρώπους που νοσούν και βήχουν ή φταρνίζονται.
Στην έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» προειδοποιεί επίσης ότι «σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες» και τα «υπολείμματα τους» μπορούν να μείνουν στον αέρα και ότι οι μάσκες που χρησιμοποιούνται δεν προστατεύουν από αυτό το είδος μετάδοσης.
Η Μπουρούιμπα δήλωσε ότι οι συστάσεις των υγειονομικών Αρχών θα έπρεπε να βασίζονται στην επιστήμη και όχι «στις πολιτικές που βασίζονται στην προσφορά, για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχει απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού». «Αν και υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς και πόσο μεταδίδεται ο ιός σε δεδομένη απόσταση, δεν έχουμε καμία απάντηση προς το παρόν», ανέφερε.
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί