Κορονοϊός: 28 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

news247.gr, amna.gr  03 July, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: 28 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Με γραπτή ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει και σήμερα πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας, με τον τουρισμό να έχει “ανοίξει” από την 01.07.2020. Διαβάστε την αναλυτική ενημέρωση.

Πώς κινείται ο κορονοϊός; Πόσα είναι τα νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες και πόσα τα συνολικά; Πόσοι συμπολίτες μας έχουν χάσει την “μάχη”;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά και σήμερα, Παρασκευή 03.07.2020, ο ΕΟΔΥ με την γραπτή του ενημέρωση για τον “αόρατο εφιάλτη” όπως έχει ονομαστεί ο κορονοϊός.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως στην χώρα μας εντοπίστηκαν 28 νέα κρούσματα του φονικού ιού, με τα συνολικά να είναι 3.486.

Κορονοϊός – Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 03 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 28, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3486 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (50.0% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

11 τα θετικά κρούσματα στους τουρίστες που έφτασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα από 3611ελέγχους της πρώτης μέρας που απελευθερώθηκαν οι πτήσεις προς την Ελλάδα επιβεβαίωσαν 11 κρούσματα. Το περιστατικό με τη Σουηδή τουρίστρια.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιβάτες διεθνών πτήσεων που έφθασαν στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου, ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα δείχνουν ένα σχετικά χαμηλό και στο πλαίσιο του αναμενόμενου, αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους 5.889 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συνολικά την πρώτη ημέρα που άνοιξε η χώρα, μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν βγει για τα πρώτα τεστ. Από αυτά, λοιπόν, μόλις 11 βρέθηκαν θετικά.

 

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη, από τα συνολικά 3.458 κρούσματα στη χώρα μας τα 785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν πως από τα χθεσινά 28 νέα κρούσματα , 5 αφορούν σε επιβαίνοντες πτήσεων προηγούμενων ημερών, αν και ο ΕΟΔΥ σημείωνε το αντίθετο.

Είναι ενδεικτικό πως το κρούσμα της Καρπάθου, ο 74χρονος Ελληνοαμερικανός που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε υποβληθεί σε τεστ 10 ημέρες νωρίτερα, στην αρχή του ταξιδιού του, το οποίο είχε βγει αρνητικό. Χθες επίσης βρέθηκε θετική και η σύζυγός του.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 320.427 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.594 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από τα 28 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας χθες, τα 7 ήταν εισαγόμενα εκ των οποίων 2 εισήλθαν από Προμαχώνα, 1 εισαγόμενο κρούσμα από Αλβανία στην Αλεξανδρούπολη, 1 από Βουλγαρία, 1 από Βοσνία, 1 στην Κάρπαθο και 1 από Ινδία, που ήρθε μέσω Ολλανδίας.

Κομισιόν: Άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπεία της Covid-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα «άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα covid-19.

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.

«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η Κυριακίδου.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες.

 

news247.gr, amna.gr  03 July, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ