Κορονοϊός : 13 τα νέα κρούσματα και ένας νεκρός σήμερα

  15 June, 2020 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός : 13 τα νέα κρούσματα και ένας νεκρός σήμερα

Δεκατρία νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.134

Δεκατρία νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.134.

Εξ αυτών το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες, ενώ 697 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.781 (56.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 74 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 184 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Φόβοι για δεύτερο κύμα

Ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού στη χώρα μας από το καλοκαίρι δημιουργεί η αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου, με επίκεντρο την Ξάνθη, αλλά και το σημερινό άνοιγμα των συνόρων και η υποδοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης του πρώτου κύματος τουριστών από 29 χώρες.

Εκτός αυτών, περιστατικά όπως αυτά στη Μύκονο ή στο Γκάζι, με συνωστισμό κόσμου σε νυχτερινά κέντρα ή σε beach bars προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για τη χαλαρότητα που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, έπειτα από τους δύο «σκληρούς» μήνες της καραντίνας.

Είναι γεγονός ότι μετά την άρση των lockdowns και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε όλον τον κόσμο, σε πολλές χώρες του πλανήτη – όπως στη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία – παρατηρήθηκε γρήγορα ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης των κρουσμάτων. Παράλληλα, άλλες χώρες παίρνουν αυτήν την περίοδο την πρώτη πικρή γεύση του τι εστί κοροναϊός – τέτοιες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και πολλές χώρες της Αφρικής.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει ήδη άρει το lockdown εδώ και ένα μήνα, καθώς και το γεγονός ότι τουρίστες θα αρχίσουν από σήμερα να συρρέουν στην Ελλάδα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο εφησυχασμός και οι εξάρσεις κρουσμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε τοπικά lockdown, όπως και έγινε στην περίπτωση του Έχινου στην Ξάνθη.

Η καλή είδηση είναι ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία που επικρατούν το καλοκαίρι δημιουργούν μη ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά του κοροναϊού.

Μένει να δούμε κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό το σχέδιο της κυβέρνησης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νησιά, πόσοι τουρίστες θα έρθουν στη χώρα μας και κατά πόσον θα συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης από τον κόσμο. Μέχρι τότε, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή και τη σύνεση των πολιτών.

Σύψας: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο

Το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται πως θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα και ένα από τα σενάρια είναι ότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν 4.000-5.000 κρούσματα από ξένους τουρίστες.

Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον Νίκο Σύωα, λοιμωξιολόγο, καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό. «Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο. Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μένει να αποδειχθούν στην πράξη», σημείωσε.

«Εκείνο που οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα», καθώς, όπως είπε ο κ. Σύψας «θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή».

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, σημείωσε, καθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.

«Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ένα είδος «ανοσίας της αγέλης», επισήμανε πως δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το lock down επ’ άπειρον. Σημασία έχει, είπε, η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό.

Τέλος ο κ. Σύψας σημείωσε πως από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο τουρισμός, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Κοτανίδου: Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δεύτερο κύμα

Κρίσιμο χαρακτήρισε το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων λόγω του άνοιγμα του τουρισμού και της υγειονομικής θωράκισης των νησιών η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ.

Όπως είπε στο MEGA, η προσπάθεια που έχει γίνει για την υγειονομική υποστήριξη των νησιών είναι σημαντική τόσο για τα ύποπτα όσο και για τα θετικά κρούσματα. Παράλληλα έχει οργανωθεί ειδικό σύστημα μεταφοράς για τους ασθενείς που θα βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα θα φανεί στα μέσα με τέλη Ιουλίου, ενώ αισιόδοξες είναι οι έρευνες που δείχνουν «εξασθένηση» του Covid στην Ελλάδα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χαμηλής υγρασίας.

Η κ. Κοτανίδου αναφέρθηκε τέλος στους φόβους για δεύτερο κύμα πανδημίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Αν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας είμαστε πιο έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε» είπε.

Τσακρής: Ο κοροναϊός θα επιστρέψει πιο δυναμικός, αν δεν προσέξουμε

Για την πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας του κοροναϊού είτε τον χειμώνα είτε ακόμα και το καλοκαίρι μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής

Προβλήματα δεν θα μας δημιουργήσει μόνο ο τουρισμός αλλά και οι συνωστισμοί, τόνισε ο κ. Τσακρής στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο και πολύ καλή διαχείριση της όλης κατάστασης και της εισόδου των τουριστών της χώρας μας. Το δικό μας πλάνο είναι πιο λεπτομερές από των άλλων χωρών, επεσήμανε.

Ο συνωστισμός είναι όμως κάτι που ανησυχεί αρκετά τους ειδικούς, καθώς μπορεί κάποιος να είναι φορέας του κοροναϊού και στην περίπτωση που συγχρωτιστεί με πολύ κόσμο θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα ακόμα και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, εξήγησε ο καθηγητής. «Όσο πιο μεγάλος συγχρωτισμός τόσο πιο εύκολη η μετάδοση», είπε.

Το καλοκαίρι λόγω θερμοκρασιών μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους ασυμπτωματικούς, τόνισε ο κ. Τσακρής.

Αν υπάρχει εξάπλωση αρκετά μεγάλη σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει σε τοπικά lockdown. Αν τηρούνται τα μέτρα δεν θα γυρίσουμε σε lockdown, ανέφερε.

«Να αναπτυχθεί η κοινωνική ευθύνη. Ο ιός σύντομα θα μας επισκεφτεί ξανά, πιο δυναμικός αν δεν προσέξουμε, προειδοποίησε και συμπλήρωσε πως είναι πολύ πιθανόν να ανακάμψει τον χειμώνα αλλά και να δούμε εστίες αναζωπύρωσης το καλοκαίρι, όπως είδαμε και στην Ξάνθη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου για τον κοροναϊό, ο κ. Τσακρής είπε πως ασφαλή αποτελέσματα θα έχουμε πιθανότατα μετά το δεύτερο κύμα του ιού.

Βατόπουλος: Εστία υπερμετάδοσης τα μεγάλα πάρτι

«Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να επαναφέρουμε τον κοροναϊό με αρκετά μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε σε ειρωνικό τόνο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολιάζοντας τις απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό σε κέντρα διασκέδασης.

«Ο κοροναϊός είναι σε ύφεση, όμως εξακολουθεί και υπάρχει διάσπαρτος, συνεπώς ένα μεγάλο πάρτι των 1000 ατόμων μπορεί θαυμάσια να λειτουργήσει ως εστία υπερμετάδοσης», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Θέμα, και επεσήμανε για ακόμα μια φορά ότι «αν βρεθεί ένας φορέας, μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους 50, 100, 150 ανθρώπους και αυτό είναι το πρόβλημα».

Για τις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, είπε ότι υπάρχουν δυο πυλώνες στο σχέδιο: «Υγειονομικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου και το δεύτερο ένα σύστημα επιτήρησης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των περιστατικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα δύο πρέπει να γίνονται ώστε τυχόν κρούσματα να έχουν μικρότερες συνέπειες. Δηλαδή όσους δεν μπορούμε να βρούμε στα σύνορα, τουλάχιστον να μπορούμε γρήγορα να εντοπίσουμε τυχόν κρούσματα πλέον μέσα στη χώρα, τόνισε.

 

  15 June, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα