Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα

Υλικά
Βερίκοκα
Ζάχαρη
Χλιαρό νερό
Ξινό (κιτρικό οξύ) αν πρόκειται να τη διατηρήσουμε για πολύ καιρό
Επί το έργον
Δείτε το βίντεό μας για να διευκολυνθείτε!
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε καθαρά βάζα τοποθετούμε τα βερίκοκά μας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, μέχρι 2-3 cm από την κορυφή του βάζου. Αν τα βάζα μας είναι ίδια (το προτιμούμε όπως θα δείτε παρακάτω), γεμίζουμε ένα αφού βάλουμε τα βερίκοκα με νερό και το αδειάζουμε σε μια κούπα μεζούρα ή σε ένα ποτήρι. Έτσι ξέρουμε πόσο περίπου υγρό θα χρειαστεί κάθε βάζο, και λογαριάζουμε συνολικά την ποσότητα του νερού. Παραδείγματος χάριν το δικό μου βάζο γεμάτο με τα βερίκοκα χώρεσε 150ml νερό, και αφού έφτιαξα τρία βάζα χρειάστηκα περίπου 450ml νερό (ελαττώνουμε λίγο, γιατί ο όγκος θα αυξηθεί με τη ζάχαρη).
Αφού μετρήσουμε το νερό το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ζάχαρη μισή σε όγκο από τον όγκο του νερού. Ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει η ζάχαρη και γεμίζουμε τα βάζα μας ώστε να καλυφθούν τα βερίκοκα με το σιρόπι. Αν βάλουμε ξινό υπολογίζουμε περίπου ¼ κουταλάκι του γλυκού (ίσα στη μύτη) ανά ½ lt νερού και το διαλύουμε κι αυτό μαζί με τη ζάχαρη. Κλείνουμε με βάζα με τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε κατσαρόλα που έχουμε καλύψει τον πάτο της με ένα πετσετάκι κουζίνας. Φροντίζουμε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι ένα δάκτυλο κάτω από το καπάκι των βάζων (γι αυτό πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος), και βάζουμε να βράσουν. Μετράμε μισή ώρα από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν τα βάζα μέσα στο νερό. Τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος και όταν τα ανοίξουμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Αν θέλουμε αρωματίζουμε την κομπόστα με βανίλια, ή με ξύλο κανέλας ή με όποιο αρωματικό μας αρέσει (αν διαλύεται στο νερό το βάζουμε στο σιρόπι, αλλιώς σε κάθε βάζο πριν το κλείσουμε).
2)Προτιμούμε μικρά βάζα ομοιόμορφα (για τους λόγους που προανέφερα) που να κλείνουν σωστά.
3)Όταν βγάλουμε τις κομπόστες από το νερό θα δούμε ότι τα φρούτα έχουν ανεβεί πάνω και στο κάτω μέρος του βάζου είναι 2-3 δάκτυλα σιρόπι. Αυτό είναι ένδειξη καλής κονσερβοποίησης.
4)Τα βερίκοκα για την κομπόστα μας πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Ειδικά για τα βερίκοκα επειδή μαλακώνουν πολύ εύκολα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κομποστοποίησης κατά τη γνώμη μου. Το βράσιμο σε σιρόπι τα μαλακώνει πολύ. Το σιρόπι στις κομπόστες είναι ελαφρύ, συνήθως 2:1 νερό: ζάχαρη κατά όγκο, αλλά μπορούμε να τις φτιάξουμε λίγο πιο γλυκές αυξάνοντας λίγο τη ζάχαρη.
5)Το ξινό έχει το ρόλο συντηρητικού αλλά επίσης σφίγγει λίγο τη σάρκα των βερίκοκων και βγαίνουν πιο στητά. Κάνει όμως λίγο πιο ξινή την ήδη ξινούτσικη κομπόστα αλλά δεν ενοχλεί αυτή η “ξινάδα”. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα δεν είναι απαραίτητο.
Δείτε επίσης
- Δήμος Φαιστού: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του ΚΔΑΠμεΑ στο Κλήμα
- Zαρός: Πρεμιέρα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα
- Δήμος Γόρτυνας: κλειστός ο κεντρικός δρόμος των Γκαγκαλών για τους ερχόμενους μήνες
- Εκδήλωση για τη λειψυδρία: όσα ακούστηκαν στις Μοίρες
- Πυροσβεστική Κρήτης: Πάνω από 100 διασώσεις τουριστών τον χρόνο από βουνά και φαράγγια