Κολοκυθοανθοί: τα πάντα για το νόστιμο λουλούδι της κολοκυθιάς και 16 συνταγές
Όσο κι αν πολλοί το παλεύουν για να ανατρέψουν τα δεδομένα, άλλο λουλούδι δεν έχει φαγωθεί περισσότερο από ότι ο ανθός της κολοκυθιάς. Πρόκειται για τους περίφημους κολοκυθοανθούς, που βγαίνουν από το κοτσάνι της κολοκυθιάς (αρσενικοί) και από την άκρη του κολοκυθιού (θηλυκοί), γεμίζονται ή και όχι, και τηγανίζονται ή μαγειρεύονται στην κατσαρόλα ή στον φούρνο. Τους χρησιμοποιούν στις μαγειρικές τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και κατεξοχήν στα νησιά του Αιγαίου. Αγέμιστοι μπαίνουν για νοστιμιά και εμπλουτισμό της γεύσης σε καλοκαιρινά πιάτα όπως τουρλού, γεμιστά, τσιγαριαστά χόρτα και χορτόπιτες με βλίτα, κολοκύθια, και άλλα εποχικά υλικά. Αν μαγειρευτούν μόνοι τους, τους γεμίζουν κυρίως με ρύζι, αλλά και με τυριά, όπως φέτα και λαδοτύρι. Γίνονται μελωμένα γεμιστά στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, ενώ και στο τηγάνι γίνονται ένας έξοχος μεζέ, συνήθως παναρισμένοι σε αλεύρι ή κουρκούτι.