Κολοκύθια γεμιστά με ανάμεικτο κιμά και γραβιέρα

gastronomos.gr  02 August, 2023 ΑΡΘΡΑ
Κολοκύθια γεμιστά με ανάμεικτο κιμά και γραβιέρα


40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 5

 10 κολοκύθια μεγάλα στρογγυλά, καλά πλυμένα

Για τη γέμιση

 700 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσια+χοιρινή ελιά)
 η σάρκα των κολοκυθιών
 50 γρ. σταφίδες μαύρες
 50 γρ. κουκουνάρια
 60 γρ. (3 λεπτές φέτες) ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο φρέσκο γάλα, καλά στυμμένο και τριμμένο
 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
 5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
 200 γρ. γραβιέρα, σε κυβάκια 1 εκ.
 50 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον ζωμό

 750 ml ζεστό νερό
 1 κουτ. γλυκού τοματοπελτές
 1 φύλλο δάφνης
 100 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε κολοκύθια γεμιστά με ανάμεικτο κιμά και γραβιέρα, αρχικά κόβουμε τα «καπάκια» των κολοκυθιών.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού, την οποία ψιλοκόβουμε σε βαθύ μπολ.
Τακτοποιούμε τα κελύφη των κολοκυθιών σε βαθύ ταψί που να τα χωράει ακριβώς.

Γέμιση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Τραβάμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τη σάρκα κολοκυθιού.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Γεμιστά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Γεμίζουμε μέχρι επάνω τα κολοκύθια με το μείγμα και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ζωμού και περιχύνουμε τα κολοκύθια.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και σερβίρουμε τα κολοκύθια γεμιστά με ανάμεικτο κιμά και γραβιέρα.

Μυστικά

Το κολοκυθάκι εξυπηρετεί στο γέμισμα και στο στήσιμο στο φούρνο να είναι στρογγυλό, χωρίς όμως να είναι μονόδρομος.

 

gastronomos.gr  02 August, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα