Κολοκυθάκια με τυρί στο φούρνο σαν λαζάνια της Αργυρώς

Υλικά
8 μεγάλα σφιχτά κολοκύθια
500 gr μαλακή φέτα
2 μεγάλα αυγά
6 φετ. ζαμπόν
150 gr γραβιέρα τριμμένη
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, προαιρετικά
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα κολοκύθια και τα στεγνώνουμε.
- Τα κόβουμε στο μαντολίνο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες πάχους μικρότερου από 1/2 εκ. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να καρυκευτούν.
- Κόβουμε σε κομμάτια το ζαμπόν.
- Τρίβουμε τη φέτα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, λίγο πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο άνηθο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός μικρού πυρίμαχου σκεύους 20 x 30 εκ. με ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε μια στρώση κολοκύθι και καλύπτουμε με μείγμα φέτας και ψιλοκομμένο ζαμπόν.
- Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ολοκληρώνοντας με φέτες κολοκυθιού.
- Ραντίζουμε το φαγητό με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 30 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον, να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φούρνου και μετά το κόβουμε σε κομμάτια.
- Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι στη γωνία και βάζουμε στη θέση του μια φέτα ψωμί. Την αφήνουμε να τραβήξει όλη την υγρασία των υλικών και στη συνέχεια την αφαιρούμε και σερβίρουμε.
Δείτε επίσης
- Πότε δεν πρέπει να ποτίζετε τα φυτά εξωτερικού χώρου -Οι 2 κρίσιμες ώρες
- Ιδρύονται τρεις νέες μονάδες απεξάρτησης στην Κρήτη- δύο στο Ηράκλειο
- Κράμπες: Τι να κάνουμε όταν ο μυς «σφίγγει» ξαφνικά;
- Υποχρεωτικά μέσω τραπέζης τα ενοίκια από το 2026
- Κομισιόν για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει για τη μεταφορά στην ΑΑΔΕ