Κολοκυθάκια με τυρί στο φούρνο σαν λαζάνια της Αργυρώς

Υλικά
8 μεγάλα σφιχτά κολοκύθια
500 gr μαλακή φέτα
2 μεγάλα αυγά
6 φετ. ζαμπόν
150 gr γραβιέρα τριμμένη
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, προαιρετικά
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα κολοκύθια και τα στεγνώνουμε.
- Τα κόβουμε στο μαντολίνο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες πάχους μικρότερου από 1/2 εκ. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να καρυκευτούν.
- Κόβουμε σε κομμάτια το ζαμπόν.
- Τρίβουμε τη φέτα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, λίγο πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο άνηθο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός μικρού πυρίμαχου σκεύους 20 x 30 εκ. με ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε μια στρώση κολοκύθι και καλύπτουμε με μείγμα φέτας και ψιλοκομμένο ζαμπόν.
- Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ολοκληρώνοντας με φέτες κολοκυθιού.
- Ραντίζουμε το φαγητό με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 30 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον, να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φούρνου και μετά το κόβουμε σε κομμάτια.
- Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι στη γωνία και βάζουμε στη θέση του μια φέτα ψωμί. Την αφήνουμε να τραβήξει όλη την υγρασία των υλικών και στη συνέχεια την αφαιρούμε και σερβίρουμε.
Δείτε επίσης
- Τραγωδία στον Γεροπόταμο: αγωγή κατά του Δήμου Φαιστού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δημοσίου
- Κρήτη: στην πρώτη πεντάδα στη μη χρήση κράνους ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας
- Οι κοινωνικές ανισότητες παράγοντας κινδύνου για διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
- Κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Μεγάλες καθυστερήσεις και χάος
- Ισραήλ: Ισοπεδώνει την πόλη της Γάζας με ρομπότ και οχήματα με εκρηκτικά-Αυξάνονται οι νεκροί