Κολοκυθάκια: 38 καλοκαιρινές συνταγές που αγαπάμε

Κολοκυθάκια Σαντορίνης ή λευκά Θεσσαλονίκης, κομποκολόκυθα, κρητικά ή υβρίδια Abondance; Οι ποικιλίες τους αρκετές, οι χρήσεις τους στην κουζίνα αμέτρητες. Όπως κι αν τα προτιμάτε, ως ορεκτικό με φέτα και βασιλικό, σε μια δροσερή σαλάτα αλλά και σε ωραία τουρλού, γεμιστά με κιμά, μαγειρευτά με μοσχαράκι, τα κολοκυθάκια είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της κουζίνας μας. Και πολλών ακόμη.
Tα κολοκυθάκια-κολοκύθια-κολοκύθες είναι συγγενείς και μαζί με τα αγγούρια, τα πεπόνια και τα καρπούζια μια μεγάλη οικογένεια. Κι αν για τα δεύτερα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα – κατάγονται από την Ανατολική Μεσόγειο–, για τα πρώτα, το μυστήριο της καταγωγής τους παραμένει. Οι ειδικοί και οι ιστορικοί μιλούν για είδη από την Ασία που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική όπου καλλιεργήθηκαν, για να επιστρέψουν στην Ευρώπη με τους αποικιοκράτες. Μιλούν επίσης για άλλα είδη που προέρχονται μόνο από την Κεντρική Αμερική. Πάντως, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λέξη σικυός ή σικύα για κολοκυθοειδή και αγγούρια, τα οποία, σημειώστε, μαγειρεύονταν και αυτά. Τα κολοκύθια απέκτησαν τόσο ισχυρή μεσογειακή ταυτότητα που οι Αμερικανοί τα ονομάζουν ζουκίνι (από τα ιταλικά) και οι Βρετανοί κουρζέτ (από τα γαλλικά).
Δείτε επίσης
- Μια ακόμη ζωή χαμένη στη Μεσαρά: Δεν είναι απλώς η “κακιά στιγμή”
- Σημαντικές αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα - Τι ισχύει πλέον
- Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα-Επιστρέφουν οι βοριάδες
- Κτηματολόγιο: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για την κτηματογράφηση
- Λιβύη: Και ο Χαφτάρ κατά της Ελλάδας για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης