Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

argiro.gr  03 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Υλικά 

Για τον κόκορα κοκκινιστό

1 κόκορα χωριάτικο σε μερίδες
¼ φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελ. σκόρδο
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4-5 γαρίφαλα
1 μικρό ξύλο κανέλας
Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Μακαρόνια
Μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση

Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κόκορα και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, θωρακίζουμε σε δόσεις τις μερίδες για 6-7 λεπτά, βγάζοντας όσα κομμάτια ροδίζουν σε ένα σκεύος, όπου τα διατηρούμε σκεπασμένα και ζεστά.

Όταν βγάλουμε όλο το πουλερικό από την κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει.

Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και τον τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό στη βάση του σκεύους να βγάλει όλα τα αρώματά του.

Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώνει το ψαχνό.

Ο χρόνος μαγειρέματος είναι συνήθως μιάμιση ώρα, αλλά εξαρτάται πάντα από την ηλικία και την ποιότητα του κόκορα. Θεωρούμε ότι είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει το ψαχνό από το κόκαλο και λιώνει με το πιρούνι.

Προς το τέλος του βρασμού, ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Για να πήξει και να μελώσει η σάλτσα, ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε το φαγητό να βράσει δυνατά για λίγα λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στη σάλτσα.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα τα μακαρόνια, τα πασπαλίζουμε με μυζήθρα και τα περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα της κατσαρόλας.

Βάζουμε τις μερίδες ολόγυρα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.

 

argiro.gr  03 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα