Κοχύλια φουρνιστά με χειμωνιάτικα λαχανικά και μπεσαμέλ λαδιού

gastronomos.gr  17 November, 2023 ΑΡΘΡΑ
Κοχύλια φουρνιστά με χειμωνιάτικα λαχανικά και μπεσαμέλ λαδιού


20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

 500 γρ. κοχυλάκια ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
 300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια
 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 500 ml φρέσκο γάλα
 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
 70 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε κοχύλια φουρνιστά με χειμερινά λαχανικά, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους.
Tα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά στο ταψί.
Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κρέμα.
Ρίχνουμε σταδιακά και με αργή ροή το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε μια λεπτή στρώση, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

 

gastronomos.gr  17 November, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα