Αίτημα σε Σταθάκη για εγκατάσταση νέων μονάδων στο νησί
Ορατός είναι ο κίνδυνος “μπλακ άουτ” στην Κρήτη τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι μονάδες που λειτουργούν στο νησί καλύπτουν οριακά τη ζήτηση σε ώρες αιχμής.
Το γεγονός αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΑΗΣ Χανίων σε επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.
Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ηλιάκης και ο γ.γ. Γεώργιος Μπελιμπασάκης, σημειώνεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η ζήτηση είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, άρα οι υφιστάμενες μονάδες επαρκούσαν για την ηλεκτροδότηση του νησιού.
Η αυξημένη όμως παρουσία επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι ανέδειξε ξανά το πρόβλημα, προκαλώντας ανησυχία και για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων το φετινό καλοκαίρι αυξήθηκε η αιχμή του φορτίου «από τα 629ΜW το 2016 σε περίπου 655ΜW (ποσοστιαία άυξηση 4,13%)» και «μια αύξηση, όχι αντίστοιχη αλλά η μισή, δηλαδή περί το 2% μπορεί να ωθήσει την αιχμή του 2018 στα 670MW».
Όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι «η ικανότητα των θερμικών μονάδων του νησιού ανέρχεται σε 810MW ενώ σε περίπτωση καύσων αυτή πέφτει στα 710MW περίπου. Επίσης σε περίπτωση καύσωνα επικρατεί άπνοια και η συνδρομή των αιολικών είναι μηδενική, κατά δε την βραδινή αιχμή μηδενική είναι και η συνδρομή των φωτοβολταϊκών». Συνεπώς, επισημαίνουν ότι «σε περίπτωση απώλειας μιας εκ των μεγάλων μονάδων του συστήματος, με φορτίο περί τα 50ΜW όπως οι ΑΣ 6-7 και 11-12 Χανίων, η οποία είναι αρκετά πιθανή κατά τη διάρκεια του καύσωνα, έχει σαν αποτέλεσμα η παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση».
Υπό αυτές της συνθήκες και δεδομένου ότι «το 50% των μονάδων παραγωγής του νησιού λόγω παλαιότητας είναι επιβαρημένες πράγμα που καθιστά δυσκολότερη την ετοιμότητά τους», οι εργαζόμενοι θεωρούν «επιβεβλημένη την εγκατάσταση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 50ΜW στο νησί» και παρακαλούν τον υπουργό να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Πηγή
goodnet.gr
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC