Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα εισαγόμενα κηπευτικά - Τι λέει ο Μ. Ορφανουδακης

cretapost.gr  16 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα εισαγόμενα κηπευτικά - Τι λέει ο Μ. Ορφανουδακης

To τελευταίο χρονικό διάστημα, η αγορά φαίνεται πως δέχεται την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κηπευτικών και ειδικά ντοματών, πιπεριών και κολοκυθιών!

Στην καταγγελία αυτή προχώρησε μέσω του cretapost, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλη Ορφανουδάκης.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή!

Ντομάτες
Τις τελευταίες μέρες τόνοι ντομάτας έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από την Αλβανία, σκορπώντας ανησυχία αλλά και κάνοντας τους παραγωγούς κηπευτικών να αγανακτούν.

Ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου καταγγέλλει πως οι ποσότητες που έρχονται από τη γειτονική Αλβανία, όχι μόνο είναι μεγάλες, αλλά είναι και αμφιβόλου ποιότητας.

Κολοκύθια και πιπεριές

Πέρα όμως από τις ντομάτες, έχουμε και την εισαγωγή πιπεριών και κολοκυθιών από την Αλβανία. Κάτι που ήρθε στην επιφάνεια μέσα από σχετική ανακοίνωση!

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), από τις συνοριακές αρχές της Ελλάδος, έγινε η κατάσχεση εισαγωγής παρτίδας πιπεριών και κολοκυθιών από την Αλβανία λόγω υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων.

Και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκαν υπολείμματα από εντομοκτόνο, το οποίο στις πιπεριές ήταν σε αναλογία 0,098 χιλιοστογράμμων ανά κιλό και στα κολοκυθάκια 0,024 χιλιοστογράμμων ανά κιλό.

Η κατάσχεση αυτών των κηπευτικών από τις ελληνικές αρχές τους εμπόδισε να προσεγγίσουν τους καταναλωτές στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η υπόθεση αυτή ανακοινώθηκε από την RASFF, στις 9 Οκτωβρίου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πολύ σοβαρή.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Εν τω μεταξύ με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, Βουλευτές από όλη τη χώρα τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σάλο προκαλούν σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων απειλούν την δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, καθημερινό είναι το φαινόμενο όπου τόνοι αγροτικών προϊόντων προερχόμενα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα.

Οι περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και διαρκούς παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας είναι πολυάριθμες με ευθεία οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα. Επιπλέον, εξαπατώνται οι καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται ως ελληνικά τιμολογούνται και ως ελληνικά με αποτέλεσμα η τιμή να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική ποιότητά τους.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή.

Παρόλο που ο ΕΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη να εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις του και να δίνει στη δημοσιότητα παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων προκειμένου να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται χαρακτηρίζονται μάλλον ανεπαρκείς.

Παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τονίζουν ότι οι έλεγχοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά δύο μήνες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους ελέγχους, την προστασία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων;

2. Πώς το Υπουργείο διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση εδώδιμων προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Πουλάς, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας, Αχμέτ Ιλχάν, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπαράν Μπουρχάν και Γεώργιος Φραγγίδης

 

cretapost.gr  16 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ