Κέικ σοκολάτας
Το απόλυτο σοκολατένιο κέικ από την Αργυρώ, που είναι δύσκολο να του αντισταθείς. Είναι τόσο ζουμερό και αφράτο, μια γλυκιά αμαρτία!
Υλικά Συνταγής
150 γραμ. σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο (ψιλοκομμένη)
225 γραμ. βούτυρο
225 γραμ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
2 πρέζες κανέλα
2 βανίλιες
100 γραμ. αμύγδαλο ή καρύδι τριμμένο
100 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
βούτυρο και κακάο για τη φόρμα
Για την επικάλυψη
200 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γραμ. βούτυρο
2 κουταλιές μέλι
200 γραμ. σοκολάτα 70% περιεκτικότητα σε κακάο
καρούλια σοκολάτας για το τελείωμα
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το ωραιότερο κέικ σοκολάτας,
φροντίζουμε τα μικρά μυστικά της επιτυχίας! Η σοκολάτα πρέπει να ενσωματωθεί χλιαρή στο μείγμα για κέικ, το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο, ο φούρνος να είναι σωστά προθερμασμένος και όσο το ψήνετε μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο. Αυτό το αφράτο κέικ από την Αργυρώ είναι η απόλαυση που δεν θέλεις να χάσεις! Εύκολο και γρήγορο με λίγα υλικά και μπόλικη κουβερτούρα θα γίνει το αγαπημένο σας σοκολατένιο γλυκό! Φτιάξτε αυτή τη συνταγή οπωσδήποτε!
Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, πρέπει να θυμηθούμε το πιο σημαντικό: φροντίζουμε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρή ώστε όταν ενσωματωθεί στο μείγμα για κέικ να μην κάψει τα αυγά.
Με ένα κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, ώστε να εξαφανιστούν τυχόν κομπάκια που υπάρχουν και να είναι πιο αφράτο.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός για να αφρατέψει το μείγμα για κέικ.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις βανίλιες.
Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, το αμύγδαλο, το αλάτι, την κανέλα.
Τέλος, απαλά ενσωματώνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder με σπάτουλα για να μη χαθεί ο όγκος του κέικ σοκολάτας.
Η φόρμα του κέικ
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το κακάο τη φόρμα του κέικ (φόρμα του κέικ ή φόρμα δαχτυλίδι).
Αδειάζουμε το μίγμα στην φόρμα του κέικ.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις, για 55 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος του ψησίματος βυθίζουμε στο κέντρο από την φόρμα του κέικ τη λάμα από ένα μαχαίρι. Εάν βγει στεγνή τότε είναι έτοιμο.
Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του κέικ για 10 λεπτά.
Το ξεφορμάρουμε για να κρυώσει τελείως, βάζοντάς το πάνω σε σχάρα.
Για την επικάλυψη
Διαλέξτε ένα από τους δύο παρακάτω τρόπους για να διακοσμήσετε το σοκολατένιο κέικ της Αργυρώς:
Μπορείτε να το τελειοποιήσετε περιχύνοντας με επικάλυψη σοκολάτας από πάνω.
Να αχνίσετε την επιφάνειά του με ζάχαρη άχνη.
Η επιλογή είναι δική σας, αφού και οι δύο εκδοχές είναι τόσο εύκολες είναι υπέροχες.
Πώς φτιάχνω την επικάλυψη σοκολάτας
Βάζουμε σε μπολ τη σοκολάτα, το μέλι, το βούτυρο.
Ζεσταίνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα μικρή.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα.
Καλύπτουμε το μπολ για 1 λεπτό.
Έπειτα ανακατεύουμε με μαρίζ, για να ομογενοποιηθεί καλά και να γίνει πυκνή, λεία και γυαλιστερή η επικάλυψη.
Περιχύνουμε με τη μισή επικάλυψη σοκολάτας, ξεκινώντας από το κέντρο του.
Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί και περιχύνουμε με την υπόλοιπη επικάλυψη.
Για να φτιάξουμε το πιο σοκολατένιο κέικ από την Αργυρώ, αν θέλουμε μπορούμε να το κόψουμε στη μέση και να το γεμίσουμε με τη μισή επικάλυψη.
Το μυστικό μου για το κέικ σοκολάτας
Το μείγμα για κέικ πρέπει πάντα να καλύπτει τη φόρμα του κέικ κατά τα 3/4 του ύψους της.
Προσοχή, δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου γιατί δεν θα φουσκώσει σωστά!
Με τη λάμα από ένα μαχαίρι, ελέγχουμε αν ψήθηκε. Τη βυθίζουμε στο κέντρο και αν βγει στεγνή έχει ψηθεί.
Προσοχή, αν δεν λιώσει καλά η σοκολάτα μέσα στην κρέμα και μείνουν μικρά κομματάκια δε θα πήξει ποτέ!
Όσο είναι ζεστή είναι ρευστή, κι όταν κρυώσει πήζει!
Τη συνταγή για κέικ σοκολάτας από την Αργυρώ την αγαπούν μικροί και μεγάλοι, γιατί είναι φυσικά, φτιαγμένο με…σοκολάτα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο