Κεφτέδες τηγανητοί και ψητοί με κρούστα γιαουρτιού και τραγανές πικάντικες πίτες

gastronomos.gr  10 February, 2025 ΑΡΘΡΑ
Κεφτέδες τηγανητοί και ψητοί με κρούστα γιαουρτιού και τραγανές πικάντικες πίτες

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τους κεφτέδες

 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος + 350 γρ. κιμάς χοιρινός + 350 γρ. κιμάς αρνίσιος, όλοι από σπάλα, περασμένοι δύο φορές από τη μηχανή
 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοτριμμένη
 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
 2 αυγά
 200 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στυμμένη
 100 ml ελαιόλαδο
 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 αλεύρι για το πανάρισμα
 λάδι για το τηγάνισμα

Για το μείγμα γιαουρτιού – ξύγαλου

 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
 150 γρ. ξύγαλο Σητείας (δροσερό φρέσκο αλειφωτό τυρί - σε παντοπωλεία και deli) ή νιβατό ή κατίκι
 20 ml ελαιόλαδο
 1 κρόκος αυγού
 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένος δυόσμος

Για τις πικάντικες πίτες

 1-2 μεγάλες αραβικές πίτες, σε μικρά τρίγωνα
 1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοτριμμένη
 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
 1/4 κουτ. γλυκού σουμάκι (ξινούτσικο μπαχαρικό με σκούρο κόκκινο χρώμα - σε μπαχαράδικα και παντοπωλεία)
 1/2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκο θυμάρι, ανακατεμένα

Διαδικασία

Κεφτέδες

Για να φτιάξουμε κεφτέδες τηγανητούς και ψητούς με κρούστα γιαουρτιού και τραγανές πικάντικες πίτες, αρχικά ζυμώνουμε, σε ένα μπολ, για 5 λεπτά τους κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τα αυγά, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, να νοστιμίσει ο κιμάς.
Πλάθουμε κεφτέδες μέτριου μεγέθους, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι, και τους πιέζουμε να πλατύνουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (2 εκ. από τον πάτο του σκεύους) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
Τους μεταφέρουμε σε ένα μέτριο ταψί, λαδωμένο.

Πίτες

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το λάδι, όλες τις μυρωδιές.
Έπειτα, αλείφουμε τις κομμένες πίτες.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150° C, για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Μείγμα γιαουρτιού + ψήσιμο

Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω και ανάμεσα στους κεφτέδες.
Ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει.
Σερβίρουμε, τους κεφτέδες, με τις πίτες και ντοματοσαλάτα με ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.

 

gastronomos.gr  10 February, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα