Κεφτέδες από όλη την Ελλάδα: 14 συνταγές-βουτιά στην παράδοση
Τροφαντοί, μυρωδάτοι κεφτέδες και ψευτοκεφτέδες -με λαχανικά, όσπρια ή χόρτα- μάς πάνε βόλτα από τη Φλώρινα μέχρι τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Κάθε τόπος έχει τα υλικά του και τα μικρά μυστικά του.
Μικρός είσαι, μεγάλος είσαι, αυτόματα θα απλώσεις το πιρούνι για να πιάσεις έναν κεφτέ με το που φτάνει η πιατελίτσα στο τραπέζι. Κι ας είναι ακόμη καυτός. Είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Μπουκιά κι ευτυχία. Κι όχι μόνο οι κρεατένιοι, που με λίγο λιπάκι όσο πρέπει για να είναι ζουμεροί βγαίνουν με τραγανή κρούστα από το τηγάνι. Είναι και οι λεγόμενοι «ψευτοκεφτέδες» με λαχανικά, χόρτα, όσπρια, καθώς και οι κεφτέδες με ψαράκια ή θαλασσινά. Καμωμένοι με κάθε λογής υλικά –σε μαγική ισορροπία–, στρουμπουλοί, πλακουτσωτοί, μπόλικοι ή πιο «μαζεμένοι», είναι μια πλευρά της λαϊκής μας γαστρονομίας, οικεία και καθησυχαστική. Που πολλές φορές αντανακλά τα υλικά και τις συνήθειες κάθε τόπου.
Πόσο ωραίο πράγμα είναι ας πούμε χοιροσφαΐσιοι κεφτέδες της Μυκόνου, με κρέας ψιλοκομμένο με το μαχαίρι ή μπαλταδάκι, ψωμί, μπόλικο κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και θρούμπι ή οι φραγκοκεφτέδες της Σύρου με χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο. Πόσο νόστιμο είναι το σουτ μακάλο της Φλώρινας, με την αλευρόσαλτσα, οι σουρβάν κεφτέδες της Θράκης, που συχνά τους συνοδεύουν με γιουφκάδες (χυλοπίτες) ή οι μυρωδάτοι κεφτέδες με το ούζο που ζυμώνουν στη Λέσβο. Εκεί, στο νησί φτιάχνουν και εξαιρετικούς χταποδοκεφτέδες – και της Θάσου όμως, είναι νοστιμότατοι. Κι αν η Σαντορίνη περηφανεύεται για τους περίφημους ντοματοκεφτέδες της με τα άνυδρα ντοματάκια με τη σφιχτή σάρκα, και η Σίφνος για τους ρεβυθοκεφτέδες της, στην Νάξο τρως πεντανόστιμμους πατατοκεφτέδες. Στη Ρόδο, συναντάς πιταρούδια, κεφτέδες με ρεβίθι, δηλαδή αλλά και με κρεμμύδια ή κολοκύθια – έχει πολλές εκδοχές η συνταγή– και στην Κρήτη οσπριοκεφτέδες με όλα τα βρισκούμενα όσπρια: κουκιά, φασόλια ρεβύθια, φάβα.
Ανάλογα με την περιοχή και την εποχή, συναντάμε κεφτέδες όλων των ειδών: με κιμά κι ότι μυρωδικό χρησιμοποιούν στο κάθε σπίτι, με σκόρδο ή χωρίς, αγκιναροκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες και μαραθοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες με πολλών λογιών χόρτα, φαβατοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες, αθερινοκεφτέδες, και πάει λέγοντας. Είναι κομμάτι της παράδοσης. Είναι και ικανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι με λίγα υλικά έφτιαχναν και φτιάχνουν σπουδαία φαγητά. Βάλτε το τηγάνι στη φωτιά και πάμε, λοιπόν.
Δείτε εδώ 14 συνταγές για κεφτέδες με κρέας ή χωρίς από διάφορα μέρη της Ελλάδας
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων