Καύσωνας: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

  21 July, 2022 ΑΡΘΡΑ
Καύσωνας: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

Ο καύσωνας σαρώνει όλη την Ευρώπη. Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1000. Στη Βρετανία τα πάντα παράλυσαν από τη ζέστη και ο κόσμος λιποθυμούσε, ενώ μόλις πριν από λίγες ώρες στη Βόρεια Γερμανία, στο λιμάνι του Αμβούργου, ο υδράργυρος έδειξε 41 βαθμούς, μια ένδειξη που είχε πολλά πολλά χρόνια να φανεί.

Τώρα οι μετεωρολόγοι λένε ότι ήρθε και η σειρά της Ελλάδας. Από σήμερα οι άνεμοι εξασθενούν, άρα και η δροσιά, και τουλάχιστον για μια βδομάδα με 10 μέρες θα βιώσουμε το μαρτύριο του καύσωνα. Μάλιστα σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει και στους 42, 43 βαθμούς.

Και είναι ωραία να έχει ζέστη ενώ εσύ βρίσκεσαι στην παραλία. Απολαμβάνεις τον παγωμένο σου καφέ, ή αναψυκτικό και όταν ζεσταθείς πολύ, κάνεις δυο βήματα και βουτάς στη δροσερή θάλασσα, απολαμβάνοντας την αίσθηση.

Τι γίνεται όμως όταν βιώνεις τον καύσωνα όχι σε κάποια παραλία, αλλά στο κέντρο της πόλης, ή σε ένα σπίτι χωρίς air condition; Τι γίνεται εάν πρέπει να εργασθείς κάτω από τον καυτό ήλιο; Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ο καύσωνας και η υπερβολική έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες μόνο καλό δεν κάνουν στον οργανισμό μας. Πρέπει να προφυλαχτούμε και να προσέχουμε την υγεία μας. Ιδιαίτερο πρόβλημα τις ημέρες του καύσωνα, αντιμετωπίζουν τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες.

Οδηγίες

Με τον καύσωνα λοιπόν το πρώτο πράγμα που παθαίνει ο οργανισμός μας είναι να χάνει υγρά και εάν δεν προσέξουμε να αφυδατωθούμε και πριν το καταλάβουμε να βρισκόμαστε ήδη στο νοσοκομείο. Υπάρχουν λοιπόν κάποια «μυστικά» που πρέπει να εφαρμόσουμε για να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ανώδυνα, τις δύσκολες αυτές ημέρες.

-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. 

-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

-Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. 

-Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

-Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μωρά και βρέφη

Είναι μια κατηγορία που αντιμετωπίζει πάντα πρόβλημα με την υψηλή ζέστη και χρειάζεται φυσικά την φροντίδα μας. Έτσι εάν έχετε μωρά ή βρέφη στον καύσωνα,:

-Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. 

-Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

-Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

-Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Ηλικιωμένοι

Αλλά και οι ηλικιωμένοι είναι μια ευαίσθητη κατηγορία που πρέπει να προσέχουμε με τον καύσωνα.

-Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. 

-Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

-Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Κατοικίδια

Όμως δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν τεράστιο πρόβλημα με τον καύσωνα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ζώα, τα οποία μάλιστα το βιώνουν χωρίς να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι έχουν πρόβλημα. Το συνειδητοποιούμε δυστυχώς όταν είναι αργά.

Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε διπλά και να προστατεύουμε τα ζωάκια τέτοιες μέρες γιατί πραγματικά βασανίζονται. Πρώτα από όλα να προσέχουμε τα αδεσποτάκια. Να αφήνουμε νεράκι σε διάφορα σκιερά σημεία του πεζοδρομίων (ίσως και με κάποια παγάκια μέσα που θα λιώσουν και θα το δροσερέψουν) γιατί τα ζώα αυτά έχουν ανάγκη το νερό τις μέρες του καύσωνα.

Διαβάστε επίσης: Ποια σκυλιά πρέπει να κουρεύονται και ποια όχι

-Ποτέ το ζώο μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς air condition. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε το ζώο μας στο αυτοκίνητο με μισάνοιχτα παράθυρα – νομίζοντας ότι έτσι δροσίζεται- και να «πεταχτούμε 10 λεπτά να κάνουμε μια δουλειά. Το ζώο υποφέρει από τη ζέστη, οι μηχανισμοί του δεν είναι ίδιοι με του ανθρώπου για να δροσίζεται και είναι πολύ πιθανόν να πεθάνει, ακόμη και εάν νομίζετε ότι «δεν είχε και πολύ ζέστη». 

-Διατηρείστε δροσερό το σπίτι και να περιορίσετε τις βόλτες. Να βγάζετε τον σκύλο σας έξω πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν ο ήλιος δεν λιώνει τα πάντα. Πάντα μέσα στο σπίτι να υπάρχει μπολ με νερό.

-Πάντα στις βόλτες να έχετε νερό μαζί σας έτοιμο να το δώσετε στο σκύλο σας.

-Μείνετε μακριά από την άσφαλτο. Η έκφραση «Λιώνει η άσφαλτος από τη ζέστη» δεν είναι τυχαία. Εάν καίει η άσφαλτος θα καούν και τα ποδαράκια του ζώου σας. Να περπατάτε στο γρασίδι.

-Να παρατηρείτε συνεχώς τα σημάδια υπερθέρμανσης στο ζώο σας. Εάν έχει βαρύ λαχάνιασμα, εάν βγάζει αρκετό σάλιο, εάν δυσκολεύεται να αναπνεύσει, εάν χτυπάει η καρδιά του γρήγορα, ένα ζαλίζεται ή δείχνει αδυναμία, να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

 

  21 July, 2022 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα