Καύσωνας, φαγητό και ποτό - 7 κινήσεις προσαρμογής της διατροφής σε ακραίες θερμοκρασίες

  12 June, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Καύσωνας, φαγητό και ποτό - 7 κινήσεις προσαρμογής της διατροφής σε ακραίες θερμοκρασίες

Όταν το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, η διατροφή θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ακαραίες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει το σώμα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά για το σύνολο των ατόμων που καλούνται να περάσουν για οποιοδήποτε λόγο αρκετές ώρες έξω, εκτεθειμένα στη ζέστη, ή σε μη κλιματιζόμενο περιβάλλον. Οι διατροφικές αλλαγές προστατεύουν από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούν προβλήματα (διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών, υπόταση ή επιδείνωση μιας ήδη υπάρχουσας νόσου).

Περιορίζουμε τις μεγάλες μερίδες. Το υπερβολικό φαγητό και τα μεγάλα γεύματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, λόγω θερμογένεσης, αλλά και την εφίδρωση. Μαζί με τον ιδρώτα, όμως, ο οργανισμός χάνει νερό και άλατα, όπως το νάτριο και το κάλιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο λιγότερες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνονται.
Καταναλώνουμε άφθονα υγρά. Η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή διαταραχή το καλοκαίρι και μπορεί να προληφθεί με την επαρκή κατανάλωση νερού, φυσικών χυμών, ισοτονικών ποτών αλλά και τροφών πλούσιων σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Επιμέρους προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτη ή η αρτηριακή πίεση, θα διαφοροποιήσουν προφανώς τις επιλογές του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, το νερό είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλής επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού.
Επιλέγουμε ελαφριά φαγητά. Ιδιαίτερα τις περιόδους με πολύ έντονη ζέστη και καύσωνα, καλό είναι τα γεύματα να είναι ελαφριά, όχι τηγανητά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και εύπεπτα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης. Οι βασικές διατροφικές επιλογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν σαλάτες, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, γαούρτι και τυρί με λίγα λιπαρά, φρούτα και χυμούς.
Μοιράζουμε την τροφή σε συχνά και μικρά γεύματα. Τα μικρά γεύματα δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και είναι ο καλύτερος τρόπος να παρέχεται η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός όλη μέρα χωρίς να προκαλείται αίσθημα βάρους. 
Αποφεύγουμε το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη ευνοούν την αποβολή υγρών από τα νεφρά. Το γεγονός αυτό αφενός επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και αφετέρου αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης του οργανισμού.
Περιορίζουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ψάρια, κοτόπουλο και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.
Δίνονουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση νατρίου. Σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης, ίσως χρειαστεί μικρή αύξηση του αλατιού στη διατροφή, προκειμένου να αποφευχθεί μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι πάσχοντες από υπέρταση που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, ίσως χρειαστεί να την τροποποιήσουμε, μετά από οδηγία του γιατρού τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

 

  12 June, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα