Καύσιμα: Νέο “ράλι” στις τιμές – Πού αναμένεται να φτάσουν η βενζίνη και το πετρέλαιο
Νέο ράλι ανόδου αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα στα καύσιμα ύστερα από 21 ημέρες παραμονής του πετρελαίου στα επίπεδα κάτω από 110 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια στην Ελλάδα παρουσίαζαν ελαφρά αποκλιμάκωση. Πάντως η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αναμένεται να “σκαρφαλώσει” το επόμενο διάστημα στην περιοχή των 2,1 έως 2,15 ευρώ το λίτρο από 2 ευρώ που είναι σήμερα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις για την Αττική.
Επίσης σημαντική άνοδος προβλέπεται και για το diesel κίνησης. Δηλαδή η τιμή του θα αγγίξει το 1,9 ευρώ το λίτρο από 1,7 ευρώ το λίτρο που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές άγγιξε χθες τα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα.
Η προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα μειώσει τη παραγωγή του πετρελαίου αν αρχίσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη το Ιράν προκειμένου να χτίσει αποθέματα. Μετά τη δήλωση αυτή του Σαουδάραβα ξεκίνησε το ράλι ανόδου του πετρελαίου, δηλαδή από τα 94,80 δολάρια το βαρέλι που ήταν η τιμή του τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 έφτασε την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 στα 101,70 δολάρια το βαρέλι.
Οι προβλέψεις της Goldman Sachs
Τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης που φτάνει πλέον στα επίπεδα του 2019 είναι οι δύο βασικοί λόγοι σύμφωνα με τους ειδικούς που η τιμή του πετρελαίου παίρνει ξανά την ανηφόρα. Οι προβλέψεις της Goldman Sachs κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής μέχρι το Σεπτέμβριο στα 110 δολάρια το βαρέλι και μέχρι τέλος του έτους στα 125 δολάρια το βαρέλι. Την τιμή του πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει και η αύξηση της ζήτησης από τις βιομηχανίες της Ευρώπης που εγκαταλείπουν ως πηγή ενέργειας το φυσικό αέριο το οποίο έφτασε να πωλείται μέσα σε 1 χρόνο από τα 27 ευρώ την μεγαβατώρα στα 289 ευρώ αυξημένο δηλαδή κατά 1.104 %.
Fuel Pass 2: Έως την 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις
Έως την 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα για τη χορήγηση της δεύτερης επιδότησης καυσίμων, Fuel Pass 2 όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 είναι τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ, μπορεί να αιτηθεί την οικονομικής ενίσχυσης.
Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι -δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Fuel Pass 2 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν το vouchers.gov.gr και μετά να επιλέξουν το Fuel Pass 2, προκειμένου να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet.
Μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή ο αιτούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν και να ανανεώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να είναι έγκυρα. Είναι τα εξής:
Διεύθυνση email
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν.
Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν τα χρήματα είτε σε άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό, 3 εργάσιμες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης. Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο.
Η διαδικασία για την έκδοση ψηφιακής κάρτας
Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.
Στη συνέχεια, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:
γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του στην οποία πιστώνεται το ποσό επιδότησης καυσίμων.
Υπενθυμίζεται ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
Η διαδικασία για την πίστωση σε λογαριασμό τράπεζας
Εάν ο δικαιούχος δεν επιθυμεί την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, με τη χρήση έξυπνου κινητού, θα πρέπει να συμπληρώσει τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η πίστωση του ποσού
Το ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα:
Viva Wallet
Alpha Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Eurobank
Τράπεζα Αττικής
Παγκρήτια Τράπεζα
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ΣΥΝ.Π.Ε.
Τράπεζα Ηπείρου
Τράπεζα Καρδίτσας
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
OLYMPUS BANK / Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος ΣΥΝ.ΠΕ.
Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
Optima bank
Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ)
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και μέσω των ΚΕΠ από πιστοποιημένο υπάλληλο.
Τα ποσά του Fuel Pass2
Τα ποσά του Fuel Pass ξεκινούν από 60 ευρώ και φτάνουν έως και 100 ευρώ. Αναλυτικά:
60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 65 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 85 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Δείτε επίσης
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
- Καύσιμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές – Η εικόνα στην Κρήτη
- Απλήρωτα ενοίκια: Οδηγίες προς εκμισθωτές για να μην καταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πότε αρχίζει η υποβολή τους και τι αλλάζει