Καύσιμα: Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων - Οι τιμές στην Κρήτη

neakriti.gr  29 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Καύσιμα: Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων - Οι τιμές στην Κρήτη

Ανεβαίνουν διαρκώς και πάλι τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων, παρά την αποκλιμάκωση που είχαν μέχρι και πριν από 12 ημέρες, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες τόσο στα στελέχη του κλάδου των βενζινοπωλών, όσο βέβαια και στους ίδιους τους καταναλωτές. Μάλιστα, το γεγονός ότι έρχεται το φθινόπωρο κάνει ακόμα πιο μεγάλες τις ανησυχίες του κόσμου, που δεν πρόλαβε να χαρεί από τις απανωτές αλλά μικρές μειώσεις των τιμών και τώρα παρακολουθεί και πάλι την ανοδική τους τάση με κομμένη την ανάσα.

Οι περισσότερες αυξήσεις έχουν μπει στο πετρέλαιο κίνησης σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, την ώρα που, όπως προσθέτει, η τιμή του βαρελιού έχει φτάσει στα 100 δολάρια.

«Βλέπουμε καθημερινά, και ειδικότερα στο πετρέλαιο, αύξηση της τιμής. Αλλά προς το παρόν έχουμε αύξηση της τάξεως των 15 με 20 λεπτών το λίτρο, σε σχέση με την τιμή που είχαμε πριν από περίπου 12 ημέρες, που ήταν και η τελευταία μέρα μείωσης της τιμής, αρχίζοντας από την άλλη μέρα να ανεβαίνει», όπως δήλωσε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

Συγκεκριμένα, από τις συνεχείς πτώσεις των τιμών, η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης είχε πέσει στο 1,73 ευρώ το λίτρο στον νομό Ηρακλείου και σήμερα, σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη, η τιμή έχει φτάσει στο 1,94 με 1,95 ευρώ το λίτρο, ενώ η αύξηση συνεχίζεται.

Για τη βενζίνη, τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών αναφέρουν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση. «Είχαμε μια αύξηση της τιμής, η οποία όμως τώρα έχει σταθεροποιηθεί. Ανέβηκε η βενζίνη κατά 5 λεπτά περίπου, αλλά τώρα υπάρχει σταθεροποίησή της και αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η τιμή στη βενζίνη είναι αυξημένη γύρω στα 2,07 ευρώ το λίτρο σε σχέση με μικρότερες τιμές πριν από περίπου 12 ημέρες.

Εξηγώντας τις πιθανές αιτίες αυτών των αυξήσεων, ο ίδιος λέει πως «υπάρχει η αύξηση στο βαρέλι, αλλά δεν είναι μόνο το βαρέλι. Υπάρχει και η σχέση μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου. Δηλαδή έχει ισχυροποιηθεί το δολάριο έναντι του ευρώ. Και όλες οι αγορές δυστυχώς γίνονται με δολάρια, και γι’ αυτό έχουμε αυτές τις αυξήσεις. Σήμερα η τιμή στο βαρέλι είναι γύρω στα 100 δολάρια», υπογραμμίζει.

Αλλά υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, και η σχέση προσφοράς και ζήτησης. «Λόγω του φόβου των Ευρωπαίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Αλλά την ίδια ώρα η αύξηση της παραγωγής δεν επαρκεί προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Και έτσι και αυτό το ζήτημα συμβάλλει στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα», συμπληρώνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Στο σημείο αυτό, ο Λυκούργος Σαμόλης τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρει κανείς αν ο Πούτιν θα κλείσει τη στρόφιγγα, ή αν θα σταματήσει ο πόλεμος σήμερα... Αυτά είναι ζητήματα που δεν μπορεί κανείς να τα προβλέψει»... Το σίγουρο είναι, πάντως, πως όλα αυτά τα προβλήματα μάς προδιαθέτουν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία και τους υπολογισμούς του προέδρου των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου, αναφορικά με τη διαθεσιμότητα πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του δε θα έπεφτε κάτω από τα 1,60 με 1,70 ευρώ το λίτρο. Και αυτό, όταν πέρυσι η χρονιά έκλεισε με μια τιμή γύρω στα 1,50 ευρώ το λίτρο και είχε ξεκινήσει από 1,23 ευρώ το λίτρο. Την προηγούμενη χρονιά, η τιμή ήταν στο 1 ευρώ. Δηλαδή, στα θέματα αυτά το «κάθε πέρσι και καλύτερα» είναι μια διαπίστωση που ισχύει σε απόλυτο βαθμό.

Τέλος, ο Λυκούργος Σαμόλης εξακολουθεί να λέει πως μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να προστατευτεί τόσο ο κλάδος, όσο και οι καταναλωτές είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ή να μειωθεί ο ΦΠΑ. «Τόσο τη μια πιθανότητα όσο και την άλλη η κυβέρνηση την έχει αποκλείσει. Αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση. Όσο για τα ψίχουλα που μοιράζει με το Fuel Pass η κυβέρνηση, δεν είναι λύση αυτή. 80 και 100 ευρώ για ένα τρίμηνο; Δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθεια του κόσμου μέσα από τέτοιες πολιτικές. Χρειάζονται ουσιαστικότερα μέτρα», καταλήγει.

 

neakriti.gr  29 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ