Καύσιμα: Ερχεται «κουπόνι» έκπτωσης στην αντλία

  16 March, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Καύσιμα: Ερχεται «κουπόνι» έκπτωσης στην αντλία

Πότε θα πέσουν οι τιμές

Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η τιμή του πετρελαίου έκανε άλμα οριακά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και χθες, τρεις εβδομάδες αργότερα, η τιμή βρέθηκε και πάλι κάτω από αυτό το ψυχολογικό όριο.

Χθες, από το μεσημέρι και μετά, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Brent ήταν σταθερά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και στις 11 μ.μ. ήταν στα 98,5 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 7,8%.

Παράλληλα, πιθανότατα αύριο Πέμπτη, ανακοινώνεται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ως ασπίδα στις αυξημένες τιμές των καυσίμων. Το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο και δεν θα αφορά όλους. Θα μπει σίγουρα εισοδηματικό κριτήριο και πιθανότατα και περιουσιακό.

Εκπτωση στην αντλία 

Η έκπτωση θα δίνεται στην αντλία και θα κυμαίνεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταξύ 10 και 15 λεπτών το λίτρο με οροφή ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα. Το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, αλλά έχει οριζόντια μορφή και διάρκεια τέσσερις μήνες.

Στην Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού δημόσιου χρέους, δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα και αυτό διότι θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία και το όφελος δεν θα είναι τόσο μεγάλο, αφού θα ωφεληθούν και εκείνοι που δεν το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Στην λογική αυτή συμφώνησε χθες και ο επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα η λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης για την κατανάλωση καυσίμων, αλλά θα πρέπει να είναι σε δεύτερη μοίρα και αφού προηγηθούν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση με αέριο και πετρέλαιο.

Αργούν οι μειώσεις

Στο μεταξύ, η πολυαναμενόμενη μείωση των λιανικών τιμών στα καύσιμα, δεν έγινε ούτε εχθές ορατή στα πρατήρια καυσίμων. Οι τιμές σε όλους τους τύπους (βενζίνη και πετρέλαιο) παρέμειναν στα ιστορικά τους υψηλά.

Πληροφορίες, πάντως, θέλουν, εκτός απροόπτου, από σήμερα να φανούν στην αγορά οι πρώτες σημαντικές μειώσεις που θα είναι της τάξεως των 10 – 15 λεπτών το λίτρο.

Χθες οι μέσες τιμές διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ και πιο συγκεκριμένα:

Η αμόλυβδη βενζίνη στα 2,11 ευρώ το λίτρο, έναντι 2,109 ευρώ την Δευτέρα.
Το diesel κίνησης στα 1,997 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,991 ευρώ, έχοντας οριακή αύξηση και
Το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,621 ευρώ το λίτρο έναντι 1,622 ευρώ το λίτρο, ο μοναδικός τύπος με μικρή έστω μείωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι δίκαιες τιμές στην αντλία θα έπρεπε να είναι για την αμόλυβδη βενζίνη κατά πολύ κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και να προσεγγίσει το 1,9 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η πτώση σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης και να αγγίξουν το 1,7 ευρώ το λίτρο και 1,4 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα σε μέσα επίπεδα. 

Γιατί αργούν να «φανούν» στα πρατήρια

Στην Ελλάδα η τιμολόγηση έρχεται με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ημερών. Με δεδομένο πότε ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των τιμών σε σχέση με τα υψηλά, κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι στις 9 Μαρτίου, θα πρέπει σήμερα να δούμε σημαντική πτώση των τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι και χθες η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε σχεδόν 26%, κάτι που ωστόσο μέχρι εχθές το βράδυ δεν είχε περάσει στις αντλίες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, την ίδια ημέρα η μέση λιανική τιμή ήταν στα 1,918 ευρώ το λίτρο, ενώ χτες διαμορφώθηκε στα 2,110 ευρώ το λίτρο, αύξηση δηλαδή 10%.

Το diesel κίνησης ήταν στο 1,650 ευρώ το λίτρο και χτες στο 1,997 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 21%.

Στο πετρέλαιο θέρμανση, η αύξηση είναι της τάξεως του 25% με την μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1,621 ευρώ το λίτρο, ενώ στην αρχή του μήνα ήταν 1,3 ευρώ το λίτρο.

 

  16 March, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα