Όσα μπορείτε να κάνετε καθημερινά ώστε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα δουλεύει σκληρά και αδιάκοπα προκειμένου να σας κρατήσει υγιείς. Γι’ αυτό λοιπόν, ειδικά αυτήν την περίοδο, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μερικές συνήθειες που ενισχύουν τη λειτουργία του και κατ’ επέκταση συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού σας. Ορίστε λοιπόν όσα μπορείτε να κάνετε καθημερινά ώστε να τονώσετε φυσικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
*Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι χλιαρό νερό και λεμόνι
Το λεμονόνερο βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού, στην έναρξη της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, είναι ο πιο απλός τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης C. Μόλις ξυπνήσετε λοιπόν -και προτού φάτε το πρωινό σας- ρίξτε μια κουταλιά χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και πιείτε το. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το λεμονόνερο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ώστε να μην αλλοιώσει το pH του στομαχιού ή να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.
*Γυμναστείτε
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι πρέπει να μένουμε σπίτι, προκειμένου να αποτρέψουμε τη διασπορά του κοροναϊού, κορυφαίοι οργανισμοί όπως το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξακολουθούν να ενθαρρύνουν την τακτική άσκηση. Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας, μια επιστημονική ανασκόπηση στο Journal of Sport and Health Science διαπίστωσε ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική σας ανταπόκριση, να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και να μειώσει τη φλεγμονή. Φροντίστε λοιπόν να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.
*Καταναλώστε προβιοτικά
Τα «καλά» βακτήρια που εντοπίζονται στα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα «κακά» βακτήρια, ο αριθμός των οποίων μπορεί αυξηθεί εξαιτίας κάποιας ασθένειας, της λήψης αντιβιοτικών ή της φτωχής δίαιτας. Ειδικά τον χειμώνα τα προβιοτικά είναι σημαντικά καθώς βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και της έντασης των συμπτωμάτων. Ενισχύστε λοιπόν τα καλά βακτήρια του οργανισμού σας με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, τυριά με πέτσα.
*Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η έναρξη συμπληρωματικής λήψης ορισμένων υποσχόμενων συστατικών μπορεί άμεσα να αναβαθμίσει τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει λοιμώξεις, είναι βέβαιο ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών μειώνει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πέρα από τα προβιοτικά που προαναφέρθηκαν, οι βιταμίνες D, C, Ε, Β6 και Β12, ο ψευδάργυρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, ο χαλκός και το σελήνιο φαίνεται να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
*Ξεκουραστείτε επαρκώς
Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο ύπνος συνδέεται άρρηκτα με την υγεία. Μάλιστα αμερικανική έρευνα έδειξε ότι σε όσους συμμετέχοντες κοιμούνταν επαρκώς ύστερα από έναν εμβολιασμό ο οργανισμός τους παρήγε περισσότερα αντισώματα από ό,τι σε όσους έμεναν άυπνοι. Ρυθμίστε λοιπόν το βιολογικό ρολόι σας φροντίζοντας να κοιμάστε και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες. Επίσης αποφύγετε τουλάχιστον μία ώρα προτού κοιμηθείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως και προτιμήστε να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο.
Δείτε επίσης
- 3 μυστικά για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε
- Αργός μεταβολισμός: Έτσι θα τον «ξεμπλοκάρετε»
- Έντερο: Πώς “καταπολεμά” τις λοιμώξεις;
- Λαχανικά, μπαχαρικά και βραστά: Συμβουλές ειδικών τους για μια καλή διατροφή τον χειμώνα
- Γυμναστική: Πόση είναι αρκετή για να αδυνατίσουμε
Σχετικά άρθρα
- Η Νο1 συνήθεια που πρέπει να διακόψετε για να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες
- Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε για δυνατό ανοσοποιητικό
- Οι συνήθειες των Ελλήνων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
- Άλλες εποχές,διαφορετικές και οι συνήθειες των νέων..
- Οι 10 τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό