Καθήλωσε το ντοκιμαντέρ της πυρπόλησης των γυναικών στην Καλή Συκιά.

mesaralive  18 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καθήλωσε το ντοκιμαντέρ της πυρπόλησης των γυναικών στην Καλή Συκιά.

Το άγνωστο αποκρουστικό πρόσωπο της βαρβαρότητας των Γερμανών ναζί στη διάρκεια της κυριαρχίας τους στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στο ορεινό χωριό Καλή Συκιά στο νότιο Ρέθυμνο, γνώρισαν οι Μακεδόνες αλλά και ξένοι ερευνητές και ιστορικοί που προσήλθαν μαζικά και παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα στις αίθουσες του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τις δυο προβολές του ιστορικού αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ της πυρπόλησης των 12 γυναικών και του ενός ηλικιωμένου…

Ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, που στη δεύτερη προβολή χθες νωρίς το απόγευμα στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους, τα εισιτήρια για το κοινό είχαν εξαντληθεί και παρά τις ουρές στο εκδοτήριο, πολλοί δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν. Και στις δυο προβολές, τόσο στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» στην αποθήκη στο Λιμάνι, όσο και στη χθεσινή στο Ολύμπιον, οι χώροι ήταν κατάμεστοι και το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο τεράστιο.

Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στις προβολές ήταν και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Συ.Ριζ.Α. Τριαντάφυλλος Μητακίδης  αλλά και εκπρόσωποι των μαρτυρικών τόπων της Μακεδονίας(Χορτιάτη κ.α.),που γεύτηκαν τις θηριωδίες των ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής και γνώρισαν μέσα από το ντοκουμέντο τις αποτρόπαιες πράξεις τους και σ’ ένα μικρό οικισμό της Κρήτης.

«Μα πώς μπορούσαν να πετάνε ζωντανές γυναίκες και να καίγονται;» σχολίαζαν με έκπληξη δεκάδες Μακεδόνες στο τέλος, ενώ άλλοι απονέμοντας τα εύσημα και τις ευχαριστίες τους στους συντελεστές, τόνιζαν την ανάγκη «επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη σε πανευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση στους λαούς που υπέστησαν τις βαρβαρότητες των Γερμανών ναζί, γιατί είναι θέμα ηθικό που οφείλει να αποδώσει η διεθνής κοινότητα και πρώτη η Γερμανία που πρωταγωνίστησε με πράξεις φρίκης, απάνθρωπες και ασύλληπτες».

ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΩΡΑ

Οι προβολές του αποκαλυπτικού ντοκουμέντου της θηριωδίας της Καλής Συκιάς στο περιθώριο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν συγκυριακά την κατάλληλη περίοδο που η κυβέρνηση «άνοιξε» το θέμα της ιστορικής μνήμης και των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και «συμβάλλει ουσιαστικά στους πολύχρονους αγώνες του κινήματος που έχει αναπτυχθεί ραγδαία σε όλη την Ελλάδα», τονίστηκε.

Ενώ δίδει και το έναυσμα, επιπλέον, για να ενταθούν οι κινητοποιήσεις του ελληνικού πληθυσμού με μαζικότερο και δυναμικότερο τρόπο στην επίτευξη του εθνικού στόχου και να «δικαιωθούν οι ψυχές των χιλιάδων νεκρών που έδωσαν το αίμα τους για πανανθρώπινες αξίες…»

Στο γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μετά τις προβολές ο Γιάννης Κανελλάκης εκ μέρους των συντελεστών, απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις του κοινού και τόνισε την υποχρέωση της σημερινής Γερμανίας και της διεθνούς κοινότητας να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των καιρών για ηθική αποκατάσταση, για επικράτηση του πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ανάγκη «να μην ξανασυμβούν τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα».

Τόνισε, «όχι ξανά τέτοια εγκλήματα και βαρβαρότητες». Παράλληλα, εξήρε τη συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενισχύουν με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην ιστορική μνήμη και σημείωσε ότι «το ταξίδι καταγραφής των αποτρόπαιων, φασιστικών και ναζιστικών γεγονότων  συνεχίζεται, με το δεύτερο ντοκιμαντέρ στα οκτώ χωριά του Κέντρους Ρεθύμνου που είναι σε εξέλιξη».

«Αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι ένα κερί στη μνήμη των γυναικών και όσων θυσιάστηκαν στα χρόνια της κατοχής των Γερμανών», είπε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» Βάσω Μπαμιάκη, που με την αντιπρόεδρο Φωτεινή Νικητάκη παραβρέθηκαν στις προβολές της ταινίας στο φεστιβάλ εκπροσωπώντας τους συγχωριανούς τους.

«Ήταν συνταρακτικό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, της ιστορικής και πολυπληθούς κοινότητας αποδήμων, Πέτρος Πετρακάκης που με άλλους Κρητικούς παρακολούθησαν την προβολή.

«Δεν το γνωρίζαμε και σας ευχαριστούμε. Ανατρίχιασα!», σημείωσε ο απόδημος από τις Μέλαμπες Ρεθύμνου Μαρκήσιος Μπαγιαρτάκης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Το συγκλονιστικό και πρωτοφανές έως τότε (6 Οκτωβρίου 1943) στα χρονικά των πολέμων γεγονός στο νότιο Ρέθυμνο, «ξεθάφτηκε» μετά από εφτά και πλέον δεκαετίες, αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ για προβολή, και εντάχθηκε στον κατάλογο των 63 ντοκιμαντέρ που συνεχίζουν να προβάλλονται.

Κατά τη μαύρη εκείνη Τετάρτη Γερμανοί ναζί και συνεργάτες τους, αφού δεν εντόπισαν άνδρα στο χωριό, συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα και αφού έθεσαν φωτιά σε σπίτια καλούσαν τις γυναίκες να την σβήσουν.

Οι γυναίκες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις τους να τους αποκαλύψουν πού βρίσκονταν οι άντρες τους και πού είχαν κρύψει τα όπλα τους, αρνήθηκαν να τους αποκαλύψουν το παραμικρό.

Μετά από αυτό με προτεταμένα τα όπλα, τις οδηγούσαν στις καιόμενες κατοικίες και τις έριχναν ζωντανές και τις έκαιγαν ή τις πυροβολούσαν και καίγονταν τραυματισμένες. Βρήκαν μαρτυρικό θάνατο συνολικά 12 γυναίκες, από τις οποίες οι 8 από την Καλή Συκιά και οι 4 από το Ροδάκινο, καθώς και ένας ηλικιωμένος πάνω από 80 χρόνων.

Η παραγωγή είναι διάρκειας 27 λεπτών, δημιουργήθηκε από τους δημοσιογράφους Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, έχει τη σφραγίδα του καταξιωμένου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, τα κείμενα αφηγείται ο γνωστός λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς και τα γυρίσματα έγιναν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου.

Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, μετά από άδεια που παραχώρησαν οι παραγωγοί στο Φεστιβάλ θα προβληθεί σε εκδηλώσεις σε πολλές περιφερειακές πόλεις της χώρας

Και ενώ οι προβολές των ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζονται, η τραγική υπόθεση της Καλής Συκιάς έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και στις προβολές της ταινίας βρέθηκαν ανάμεσα στους άλλους και Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες κ.α που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να το προμηθευτούν και να το προβάλλουν σε εκδηλώσεις που θα οργανώσουν.

Ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας αλλά και από πολλούς Κρητικούς της Αθήνας.

 

mesaralive  18 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα