Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -Τι περιλαμβάνει
Κατατέθηκε στη Βουλή αγροτικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ρυθμίσεις θεμάτων γεωργίας και κτηνοτροφίας ,ρυθμίσεις θεμάτων αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, ρυθμίσεις κτηνιατρικών θεμάτων και εποπτευόμενων φορέων αλλά διατάξεις για την καταπολέμηση της παραπλάνησης των καταναλωτών.
Σύμφωνα με αυτές τιμωρείται ως πλημμέλημα, κατά την βασική της μορφή με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών ή χρηματική ποινή, η νοθεία τροφίμων και προσαρμόζεται το πλαίσιο χρηματικής ποινής σε όσα προβλέπει σχετικά ο νέος Ποινικός Κώδικας.
Επιπλέον προβλέπεται επιβαρυμένη μορφή τελέσεως του αδικήματος αυτού εάν τα νοθευμένα τρόφιμα είναι, κατά τη διαπίστωση της αρμόδιας αρχής, επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου, οπότε αυτό τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών ή ανάλογη, κατά τον νέο Ποινικό Κώδικα, χρηματική ποινή.
Ακόμα τιμωρείται ως πλημμέλημα με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών ή αντίστοιχη, κατά τον νέο Ποινικό Κώδικα, χρηματική ποινή, εκτός αν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή από άλλες κείμενες διατάξεις, όποιος με πρόθεση παράγει, εισάγει, εξάγει, αποθηκεύει, διακινεί ή διαθέτει στην κατανάλωση τρόφιμα, τα οποία, κατά τη διαπίστωση της αρμόδιας αρχής, είναι επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου και προσαρμόζεται το πλαίσιο χρηματικής ποινής σε όσα προβλέπει σχετικά ο νέος Ποινικός Κώδικας.
Θεσπίζεται πλαίσιο επιβολής διοικητικού προστίμου για την παραγωγή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων 15.000 – 80.000 ευρώ. Έτσι αναθεωρείται προς τα άνω το πλαίσιο διοικητικού προστίμου σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο που είναι 500 – 30.000 ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη η διοικητική αυτή κύρωση για τη σοβαρότατη αυτή περίπτωση μη συμμορφώσεως.
Οσον αφορά την παραπλανητική επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων που αφορούν ειδικά στον προσδιορισμό του τόπου παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης των τροφίμων, τιμωρούμενη με διοικητικό πρόστιμο 30.000 - 300.000 ευρώ.
Ως προς τις άλλες διατάξεις ανάμεσα στα άλλα επιδιώκεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης όλων των μελισσοκόμων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας πληροφοριακής βάσης δεδομένων με την ονομασία «Εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο»
Επιχειρείται η υιοθέτηση της απαγόρευσης αλιείας με κυκλικά δίκτυα (γρι γρι) νύχτας κατά τις ημέρες του Σαββάτου και της επομένης της πανσελήνου Κυριακής, από την ανατολή του ηλίου της συγκεκριμένης ημέρας μέχρι την ανατολή του ηλίου της επομένης ημέρας ενιαία για όλες τις περιοχές της Χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι την ομοιόμορφη ρύθμιση της λειτουργίας του ανωτέρω αλιευτικού εργαλείου πανελλαδικά.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)