Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο
Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο η τροπολογία με την οποία ακυρώνεται η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία ακυρώνονται τα αντίμετρα που θα λαμβάνονταν το επόμενο έτος.
Ειδικότερα, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:
(ι) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) και (ιι) τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται στον προϋπολογισμό τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το 2020 εκτιμάται στο ποσό του 1,92 δισ. ευρώ περίπου και για το 2021 και εφεξής στο ποσό των 2,058 δισ. ευρώ περίπου.
2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων, η οποία ανέρχεται σε:
* 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.
* 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.
* 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Αφορολόγητο εν μέσω πανδημίας-Τι ισχύει για φόρους και δάνεια
- Αυτοί χρειάζονται λιγότερες αποδείξεις για το αφορολόγητο
- Μόλις έξι ημέρες απομένουν για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου
- Ποιες αποδείξεις μετρούν για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου
- Πόσο θα αυξηθούν οι αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο;