Διαφώνησαν "Λαϊκή Συσπείρωση" και "Άμεση Δημοκρατία"
Στον απόηχο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου για το προσφυγικό.
Αρχικά, ο δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, ενημέρωσε το Σώμα για την απόφαση της ΠΕΔ και τις θέσεις του δήμου.
"Θα πάρουμε κοντά στους μισούς πρόσφυγες στο Ηράκλειο. Περιμένουμε από τον υπουργό ενημέρωση και άμεσα για τον σχεδιασμό του υπουργείου, όπως είχαμε κάνει πριν από 6 μήνες. Δεν είχα ποτέ κρυφές συναντήσεις για το προσφυγικό" σημείωσε ο κ. Λαμπρινός που έκανε αναφορά στην, υπό προϋποθέσεις, φιλοξενία με βαρύτητα στην υγιεινή, την ασφάλεια και την κοινωνικοποίηση των προσφύγων.
Η αντιπολίτευση
Από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Αγαπάκης τόνισε ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες.
"Στις συνθήκες που ραγδαία διαμορφώνονται, πρέπει να αγωνιστούμε για την ανάπτυξη ενός πλατιά αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη που θα διαμορφώσει συνθήκες τερματισμού του πολέμου που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του προσφυγικού ζητήματος. Μέχρι να υπάρξει όμως οριστική λύση οφείλουμε ως λαός που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ύψιστο των οποίων είναι η ζωή και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου να σταθούμε, αποτελεσματικά αλληλέγγυοι, στους πρόσφυγες. Αυτό εξάλλου μας δίδαξαν οι πρόγονοι μας που πίστευαν ιδιαίτερα στην ιδέα της φιλοξενίας και την θεωρούσαν ηθικό χρέος και ιερό κανόνα των θεών".
Η κ. Ξυλούρη σημείωσε ότι είναι αρνητική στις μαζικές αφίξεις μεταναστών και ζήτησε πλάνο οργάνωσης και διαχείρισης αλλά και διαπαραταξιακή επιτροπή φορέων και πολιτών που από κοινού θα διαχειριστούν το πρόβλημα.
"Θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή ομάδα αιρετών η οποία θα πρέπει γρήγορα να οργανώσει πλάνο διαχείρισης του ζητήματος σε συνεργασία πάντα με τους εμπλεκόμενους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς και να διερευνηθούν οι λύσεις που δεν θα προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές ούτε στη μία (τοπική κοινωνία) ούτε στην άλλη πλευρά", σημείωσε.
Ο Βαγγέλης Σισαμάκης είπε ότι θα πρέπει να έλθουν μόνον νόμιμοι μετανάστες και "να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον τουρισμό μας"
Ο Ηλίας Λυγερός τόνισε ότι οι απόψεις των πολιτών έχουν μπολιαστεί με ξενοφοβικές απόψεις, λόγω της καθυστέρησης στην εξεύρεση λύσης "Πρέπει να προετοιμαστούμε για το πως θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα", τόνισε.
"Να μην αφήσουμε τις ΜΚΟ να κάνουν πάρτι στην περιοχή μας γιατι στα νησιά γίνεται πάρτι. Συμφωνούμε με την απόφαση της ΠΕΔ", πρόσθεσε.
Ο Μιχάλης Κασαπάκης επισήμανε ότι, μέχρι το 2020 θα δοθούν στις ΜΚΟ 6,5 δις για το προσφυγικό και παίζονται πολλά οικονομικά παιχνίδια χωρίς αποτέλεσμα
"Από τη στιγμή που έχει ειπωθεί πως θα προκαταβάλλονται 12 μηνιάτικα για τα σπίτια των προσφύγων, δε σημαίνει πως μιλάμε για προσωρινή εγκατάσταση. Πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει προσωρινή διαμονή διότι όταν λήξει το πρόγραμμα, τι θα τους κάνουμε θα τους πετάξουμε στη θάλασσα;"
Από την πλευρά της, η κ. Μ. Αμανατίδου επισήμανε ότι είναι αντίθετη στην απόφαση της ΠΕΔ.
"Δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες. Μόνον εάν εξασφαλίσουμε πως στην Κρήτη και το Ηράκλειο θα έλθουν Σύριοι, θα συμφωνούσα. Αν πάει κάποιος να δει πως διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι, θα ...φρίξουν. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν εστιάζει στον άνθρωπο"
Τι αποφασίστηκε
Όπως τονίστηκε, θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αποτελείται από την αντιδήμαρχο, Μαρία Καναβάκη και τον Γιάννη Ξυλουρη Γιάννη, από την παράταξη Κουράκη θα συμμετάσχει ο Δημήτρης Αγαπάκης, από την παράταξη Λυγερού ο Γιάννης Καλέμπουμπας και η κ. Μόνα Αμανατίδου από την Άμεση Δημοκρατία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επιφυλάχθηκε για το αν θα συμμετάσχει στην επιτροπή.
Η διαπαραταξιακή επιτροπή θα αναλάβει να επεξεργαστεί το σχέδιο του μητροπολιτικού δήμου Ηρακλείου για την υποδοχή, στέγαση και φιλοξενία των προσφύγων
"Δεν ξέρω... δεν απαντώ" ;
Έλειπαν κι άλλοι το δημοτικό συμβούλιο από τη συζήτηση για το προσφυγικό
Αίσθηση έκαναν οι απουσίες δημοτικών συμβούλων, "μπλε αποχρώσεως", από τη συζήτηση για το προσφυγικό. Απουσίες οι οποίες σχολιάστηκαν και που εν μέρει ταυτίζονται με τη σκληρή (και αντιπολιτευτική προς το δήμαρχο) θέση του κόμματος τοπικά σε σχέση με το προσφυγικό.
Κι αν ο Μανόλης Χαιρέτης ήταν δικαιολογημένα απών καθώς πριν δυο μερες η σύζυγός του Κατερίνα τον έκανε για τρίτη φορά πατέρα (Μανόλη να το χαίρεσαι !) οι άλλοι γιατί απουσίαζαν;
Και δεν ηταν και οι μόνοι: έλειπαν ακόμα ο Αντώνης Κουμπενάκης (κι αυτός αναβαθμισμένος πρόσφατα κομματικά σε κεντρικό επίπεδο), αλλά και η Μαρία Κασσωτάκη, που κι εκείνη
είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη θέση του δήμου ως προς το προσφυγικό.
Πάντως το ερώτημα παραμένει: εκείνοι που απουσίαζαν από τη δημοτική πλειοψηφία και έχουν νεοδημοκρατική αφετηρία ποια άποψη έχουν για το προσφυγικό; Συμφωνούν με το δήμαρχο ή με τις κομματικές θέσεις τοπικά που διατυπώθηκαν με αιχμηρό για τη Λότζια τρόπο το τελευταίο διάστημα;
Γιατί εδώ η απάντηση που δίνεται συνήθως στις δημοσκοπήσεις "Δεν ξέρω... δεν απαντώ" δεν έχει καμμία αξία!
cretalive.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό