Στον Έβρο την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

  02 March, 2020 ΑΡΘΡΑ
Στον Έβρο την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης την Τρίτη θα επισκεφθεί τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ αύριο στον Έβρο η κυβέρνηση ενημερώνει τα εξής:

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Ταχεία παρέμβαση στα ελληνικά σύνορα σχεδιάζει η Frontex

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ 

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμεριανό πρόεδρο για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

powered by Rubicon Project

Ο Ντόναλντ Τράμπ, από την πλευρά του, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορά της.

Μπαράζ επαφών

Πρόκειται για μία από τις πολλές επικοινωνίες που είχε το τελευταίο 24ωρο ο πρωθυπουργός για το ζήτημα.

Την Τρίτη θα βρεθούν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στον Έβρο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Αντίστοιχο γύρο επαφών είχε και έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερώσει τους κοινοτικούς εταίρους.

Την Παρασκευή αναμένεται έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ζάγκρεμπ, ενώ αύριο, Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας.

 

  02 March, 2020 ΑΡΘΡΑ