Πέραν από τον καλό ύπνο, την τακτική σωματική άσκηση, τη διαχείριση του στρες και τις… αγκαλιές, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προστατεύσει την καρδιά μας χαρίζοντας μας ευφορία και μακροζωία.
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:
Αυτά που κάνουν καλό στην καρδιά μας
Αυτά που της κάνουν κακό
Και κάποια που είναι κατά κάποιο τρόπο «ουδέτερα»
Τι πρέπει να τρώμε τακτικά, τι σπάνια και τι θα ήταν καλύτερο να «κόψουμε»;
Τα τρόφιμα που προστατεύουν την καρδιά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε συχνά φυτικές τροφές, όπως:
Ξηρούς καρπούς
Σπόρους
Όσπρια
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Ελαιόλαδο
Επιπλέον:
Θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των οστρακοειδών, και ειδικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί (2-3 φορές την εβδομάδα).
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι.
Τρόφιμα προς αποφυγή
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο, ζάχαρη και τρανς λιπαρά καθώς και τα κρέατα υψηλής επεξεργασίας. Επιπλέον, τα ζαχαρούχα ροφήματα και άλλες πηγές πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβή.
Αποφεύγουμε λοιπόν:
Επεξεργασμένους υδατάνθρακες που περιέχονται για παράδειγμα στα έτοιμα δημητριακά πρωινού και στο λευκό ψωμί
Τα αλλαντικά
Κατεψυγμένα φαγητά
Σνακ όπως τα πατατάκια και οι έτοιμες μπάρες
Έτοιμους χυμούς φρούτων, αναψυκτικά
Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο
Αυτή η τελευταία κατηγορία αποτελείται από τροφές που δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε, αλλά πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο, όπως:
Βούτυρο
Τυρί
Κόκκινο κρέας
Γάλα
Αυγά
Επιλέγουμε τη μεσογειακή διατροφή
Το καλύτερο παράδειγμα μιας υγιεινής διατροφής για την προστασία της καρδιάς μας είναι η μεσογειακή. Σε μεγάλη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν κυρίως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, φρούτα, πουλερικά, όσπρια και λαχανικά διέτρεχαν πολύ λιγότερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με εκείνα που ακολούθησαν μια συμβατική διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
*Για την προστασία της καρδιάς μας κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε τσεκάπ, το οποίο περιλαμβάνει βιοχημικές εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερίνης και των λιπιδίων, έλεγχο της πίεσης στα διαστήματα που ορίζει ο θεράπων γιατρός και τεστ κοπώσεως.