ΚΑΠ: Αλλαγές στην κατανομή των επιδοτήσεων – Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Στην αναζήτηση περισσότερων κονδυλίων από το «πακέτο» της ΚΑΠ τα οποία θα κατευθυνθούν στους «μικρούς» αγρότες βρίσκεται ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Κρίστοφερ Χάνσεν, ο οποίος στα άμεσα σχέδια του περιλαμβάνει αλλαγές στο σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα, καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις για την κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ για την επόμενη δεκαετία, ο Κρίστοφερ Χάνσεν δήλωσε ότι η επταετής Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες αλλά να επικεντρωθεί στις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
ΚΑΠ: Τα στρατηγικά σχέδια και η επίτευξη των κλιματικών στόχων
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν θα είναι υψηλότερος», δήλωσε στους Financial Times, εξηγώντας ότι λόγω άλλων πολιτικών προτεραιοτήτων και πιέσεων «πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Περισσότερες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να διανέμονται σε αγρότες με χαμηλό εισόδημα και όχι σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, η πρόταση του νέου επιτρόπου γεωργίας της ΕΕ
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν θα ισοδυναμεί με «επανάσταση»
Ο νέος επίτροπος της ΕΕ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν θα ισοδυναμεί με «επανάσταση» και δεν θα απομακρυνθεί «εντελώς» από τις πληρωμές βάσει εκταρίων. Όμως, η αλλαγή της κατανομής θα αποτελούσε την πιο σημαντική αναθεώρηση στην ιστορία του 62ετούς προγράμματος επιδοτήσεων, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του ετήσιου προϋπολογισμού του μπλοκ.
Οι μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική, εκτιμάται ότι περίπου το 80% των άμεσων ενισχύσεων κατευθύνεται στο 20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν, περί τους 6 εκατ. αγρότες και ιδιοκτήτες γης έλαβαν άμεσες ενισχύσεις το 2022.
Οι συζητήσεις γύρω από τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει από το 2028, έχουν μετατοπιστεί τους τελευταίους μήνες προς τις αμυντικές δαπάνες ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ εάν οι σύμμαχοι αρνηθούν να δαπανήσουν περισσότερα για τον στρατό.
Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ενθαρρύνει τους αγρότες να εξετάσουν «εναλλακτικές πηγές εισοδήματος»
Τι θα φέρει μια μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ
Οποιαδήποτε μείωση της ΚΑΠ θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των αγροτών που κατέβηκαν πέρυσι στους δρόμους των Βρυξελλών και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών για να διαμαρτυρηθούν για τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, τη γραφειοκρατία και τις άδικες τιμές.
Μέρος της απάντησης της Επιτροπής στις διαμαρτυρίες ήταν η μείωση των περιβαλλοντικών προτύπων που έπρεπε να πληρούν οι αγρότες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη στήριξη της ΚΑΠ, παρά την ευρεία κατακραυγή των πράσινων ομάδων.
Αυτή την περίοδο ο νέος επίτροπος Κρίστοφερ Χάνσεν, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ενθαρρύνει τους αγρότες να εξετάσουν «εναλλακτικές πηγές εισοδήματος». Και αυτό γιατί, όπως είπε «ενώ η παραγωγή και η τιμή μιας ντομάτας είναι καλή, σε κάνει όμως ευάλωτο, επειδή είναι το μοναδικό σου εισόδημα». Πρότεινε δε, οι αγρότες να στραφούν σε καλλιέργειας για παράδειγμα για βιοκαύσιμα ή να χρησιμοποιούν τη γη τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στόχος η χαλάρωση των κανόνων ανταγωνισμού για την προώθηση προϊόντων από νέους αγρότες
Δίκαιο και επαρκές εισόδημα
Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο να διασφαλίσει ότι οι αγρότες θα λαμβάνουν «δίκαιο και επαρκές εισόδημα» και θα διατηρήσουν τη γεωργία εν μέσω οικονομικών και περιβαλλοντικών πιέσεων.
Σύμφωνα με τους FT, η Φον ντερ Λάιεν πρόκειται να υποβάλει περαιτέρω μέτρα με στόχο να βοηθήσει τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές. Οι προτάσεις, εφόσον συμφωνηθούν από τους νομοθέτες της ΕΕ και τα κράτη μέλη, θα καταστήσουν υποχρεωτικά τα συμβόλαια μεταξύ των αγροτών και των εταιρειών τροφίμων και θα επιτρέψουν μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών για τη διαχείριση διασυνοριακών διαφορών.
Ο Χάνσεν δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να χαλαρώσει τους κανόνες ανταγωνισμού για την προώθηση προϊόντων από νέους αγρότες και να απαιτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές λιανικής πώλησης. Οι μεγάλοι λιανοπωλητές χρησιμοποιούν ορισμένα προϊόντα για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε.
Πρόκληση η ένταξη της Ουκρανίας
Ακόμα και πάνω από τις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΚΑΠ δεσπόζει η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ, ενός μεγάλου παραγωγού, μεγαλύτερου ακόμα και από αυτού της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.
Ο Χάνσεν επισήμανε ότι αυτό θα ήταν μια «πρόκληση», αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από περιοχές όπως η Νότια Αμερική για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες όπως η σόγια.
«Αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να γίνουμε κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης στη γεωργία», δήλωσε.
Δείτε επίσης
- Αγρότες: Δυναμικό «παρών» στο παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Λάδι: Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το καθεστώς διακίνησης του
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταγγελίες και...σαρωτικοί έλεγχοι στην Κρήτη
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί