
Παρά το γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ ) θα παραμείνει ως αυτόνομος πυλώνας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2028-2034, οι αγρότες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την εξέλιξη αυτή με ανάμικτα συναισθήματα, καθώς αναμένονται σημαντικές περικοπές στις επιδοτήσεις από τις Βρυξέλλες ενόψει της ανακοίνωσης του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) στις 16 Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ενισχύσεις των αγροτών ενδέχεται να μειωθούν κατά 15% έως 25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Παρότι η πρόταση για ριζική αναδιάρθρωση της ΚΑΠ εγκαταλείφθηκε, οι περικοπές στις άμεσες επιδοτήσεις των αγροτών προκαλούν ανησυχία, καθώς αυτές αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
Σε αυτή τη συνθήκη, δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τις εικόνες των τρακτέρ στο Βερολίνο, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2023, ειδικά εάν οι παραγωγοί θεωρήσουν πως οι παρεμβάσεις αυτλες δεν αντισταθμίζουν επαρκώς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, κ. Bernhard Krüsken, τόνισε ότι μια τέτοια μείωση στις επιδοτήσεις είναι ασύμβατη με το όραμα για βιώσιμη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή γεωργία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οτιδήποτε άλλο εκτός από έναν ενισχυμένο αγροτικό προϋπολογισμό δεν θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής».
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Προϋπολογισμού Piotr Serafin, δήλωσε ότι η ΚΑΠ θα παραμείνει ως ξεχωριστός πυλώνας στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034. Η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης θα παραμείνει εντός της δομής των δύο πυλώνων της ΚΑΠ και δεν προβλέπεται σε αυτή την φάση να μεταφερθούν πόροι στο Ταμείο Συνοχής.
Κι ενώ πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι αγρότες χάνουν χρήματα σε μια περίοδο αθέμιτου ανταγωνισμού με εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, αυξημένα έξοδα παραγωγής και μειωμένα εργατικά χέρια, την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα επικρατεί έντονη αβεβαιότητα στη σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους παραγωγούς να εκφράζουν ανησυχία τόσο για τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στις τελευταίες πληρωμές όσο και για την αποτελεσματικότητα της μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Οι μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά που καταβλήθηκαν, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, έχουν εντείνει τη δυσπιστία του αγροτικού κόσμου απέναντι στο σύστημα επιδοτήσεων.
Η ανάγκη για σταθερότητα, διαφάνεια και θεσμική θωράκιση του πλαισίου από μόνη της θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επαγγελματός τους.
Κομβικό σημείο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις πληρωμές συνιστά η καταβολή των επιδοτήσεων για το έτος 2025 (ΟΣΔΕ 2025), οι οποίες όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η ΕΘΕΑΣ «βρίσκονται και φέτος σε αβεβαιότητα», καθώς «η οριστική τους εξασφάλιση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».
Δείτε επίσης
- OΠΕΚΕΠΕ: Σε εφαρμογή το σχέδιο ανάκτησης των παράνομων επιδοτήσεων
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα λόγω τεχνικών εργασιών έως τις 7 Ιουλίου
- Από Δευτέρα 7/7 οι εγγραφές στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς
- ΕΟΑΣΗ : Να μην πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι τα σπασμένα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάκτηση των χρημάτων που πήραν παρανομα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ