Πολλά από τα πράγματα που κάνουμε σε καθημερινή βάση, βασίζονται σε συνήθειες που υιοθετήσαμε στην παιδική μας ηλικία, σύμφωνα με τους κανόνες του οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτούς, υπήρχαν και κάποιοι που αφορούσαν την υγεία μας.
Κι ενώ πολλά από αυτά που μας έμαθαν οι γονείς μας ισχύουν, άλλα φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ποιοι είναι οι μύθοι που πρέπει να καταρρίψουμε;
Μύθος #1: Πρέπει να κάνουμε μπάνιο καθημερινά
Η συχνότητα των ντους εξαρτάται από μεμονωμένους παράγοντες όπως το επίπεδο δραστηριότητας του κάθε ατόμου, τον τύπο του δέρματός του και το κλίμα.
Tο επίμονο πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, οδηγώντας σε ξηροδερμία. Μπορεί επίσης να καταστρέψει χρήσιμα βακτήρια που βοηθούν το μικροβίωμα να διακρίνει τα «καλά» από τα «κακά» μικρόβια.
Το σώμα χρειάζεται ορισμένα βακτήρια και όταν αυτά αφαιρούνται, ενδέχεται να μειωθεί η ανθεκτικότητά μας έναντι ορισμένων ιών και επομένως να αυξηθεί η πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Χαρακτηριστικά, παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Science Advances» αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων που κατοικεί στο δέρμα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τέτοια «καλά» μικρόβια κινδυνεύετε να καταστρέψετε αν πλένεστε συνεχώς.
Ιδανικά, βρείτε μια ισορροπία που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και που διατηρεί το δέρμα σας (και όχι μόνο) υγιές.
Μύθος #2: Πρέπει να καθαρίζουμε τα αφτιά μας κάθε φορά που κάνουμε ντους
Τα αφτιά δεν καθαρίζονται ούτε όσο συχνά ούτε με τα μέσα που νομίζουμε. Κατά κανόνα αυτοκαθαρίζονται, και αν χρειαστεί περαιτέρω καθαρισμός τότε τον λόγο θα πρέπει να έχει ο ωτορινολαρυγγολόγος. Γιατί;
Επειδή αν καθαρίζουμε βαθιά και τακτικά τα αφτιά μας, κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο και επειδή το μόνο που θα κερδίσουμε θα είναι να σπρώξουμε και να «στοιβάξουμε» το κερί προς τα μέσα.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε όσο κερί έχει βγει προς τα έξω από μόνο του (στο εξωτερικό κανάλι των αφτιών) με μία πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί.
Μύθος #3: Όσο περισσότερο βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τόσο πιο υγιή θα είναι
Το πολύ έντονο ή πολύ συχνό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του σμάλτου και προβλήματα στα ούλα.
Είναι σημαντικό να υπάρχει και σε αυτήν την περίπτωση ισορροπία: να χρησιμοποιείτε μια καλή οδοντόβουρτσα και να τα βουρτσίζετε απαλά για περίπου 2 λεπτά, 2 ή 3 φορές την ημέρα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε τη σημασία του οδοντικού νήματος, με το οποίο επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην τραυματίζουμε τα ούλα μας.
Η υιοθέτηση μιας συνεπούς και ήπιας ρουτίνας στοματικής φροντίδας καθώς και οι προγραμματισμένες επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι τα «κλειδιά» για ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο.
Μύθος #4: Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό
Η χρήση ζεστού νερού, αν και ευχάριστη, δεν είναι απαραιτήτως πιο αποτελεσματική στο να σκοτώνει τα μικρόβια.
Το μυστικό για τη σωστή υγιεινή των χεριών είναι το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Η θερμοκρασία του νερού έχει μικρότερη σημασία σε σύγκριση με τη διάρκεια και την «τεχνική», επομένως δώστε προτεραιότητα σε αυτά για καλύτερη προστασία από τις ασθένειες.
Μύθος #5: Τα απολυμαντικά προϊόντα λειτουργούν άμεσα
Τα απολυμαντικά απαιτούν χρόνο για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μικρόβια. Ο ψεκασμός και το άμεσο σκούπισμα ενδέχεται να μην παρέχουν επαρκή έκθεση για να λειτουργήσουν.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος, επιτρέποντας τον συνιστώμενο χρόνο επαφής για βέλτιστη απολύμανση και προστασία από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
Δείτε επίσης
- 15 τρόποι να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα
- Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό από όλα -«Θρεπτικό εργοστάσιο» με απίστευτα οφέλη
- 8 καθημερινές τροφές που καίνε λίπος και ενισχύουν την απώλεια βάρους
- Υγεία: Αυτή η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής υπόσχεται «θαύματα»
- Εντυπωσιακό: Δεν έχει μνήμη μόνο ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα - Τι έδειξε μελέτη