Καλπάζει ο covid-Έκτακτη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας σήμερα

  10 January, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Καλπάζει ο covid-Έκτακτη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας σήμερα

Μετά την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού και την νέα μετάλλαξη που έχει πλήξει τη χώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ & καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, στις 11:30 π.μ., στο Υπουργείο Υγείας (ισόγειο, Αίθουσα Τύπου), σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας».

Δυσοίωνη πρόβλεψη για τα κρούσματα

Νέα πρόβλεψη έκανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας πως μετά την επιστροφή των μαθητών, τα κρούσματα θα φτάσουν στο ζενίθ  και για τον λόγο αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, ανέφερε ότι «Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα».

Στην συνέχεια ανέφερε ότι, «Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους».

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπληρώνει ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. «Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Η μετάδοση της ασθένειας έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα»

Συμβουλές για την επιστροφή των μαθητών έδωσε η Ματίνα Παγώνη σε συνέντευξη της, εν μέσω αύξησης κορονοϊού. Η ίδια ανέφερε ότι  «αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά, η μητέρα δεν το στέλνει στο σχολείο, διότι και τεστ να του έχει κάνει, μπορεί σε μία ή δύο μέρες να βγει θετικό, και αν πάει στο σχολείο μπορεί να μεταδώσει και στα άλλα παιδιά.

Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο παίρνουν μαζί τους και αντισηπτικό, που ξέρουν πια να το χρησιμοποιούν. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα στις αίθουσες. Επίσης, οι γονείς να πούνε στα παιδιά τους να μην αγκαλιάζονται και να μη φιλιούνται με τους συμμαθητές τους».

Ακόμη, η κυρία Παγώνη τόνισε ότι η μετάδοση έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι αυξημένα πάνω από 40%. «Είναι η περίοδος που έχουμε κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου», είπε και συνέστησε προσοχή για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

Πρόσθεσε ότι οι μεγάλες ηλικίες έχουν ακόμη περιθώριο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, γιατί δεν το έχουν κάνει πολλοί. «Θέλει δύο εβδομάδες για να κάνει αντισώματα, αλλά προλαβαίνουν να το κάνουν» είπε.

Τέλος, η κυρία Παγώνη ανέφερε ακόμη ότι η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού δεν κάνει βαριές πενυμονίες, είναι στο ανώτερο αναπνευστικό και η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι αντιμετωπίσιμη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας και για τις επόμενες 10 μέρες θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

 

  10 January, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα