Καιρικά φαινόμενα: Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο

  01 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Καιρικά φαινόμενα: Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που ταλαιπώρησαν το καλοκαίρι την Ευρώπη, φαίνεται ότι συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβρη ενώ ο Οκτώβριος δεν αναμένεται να είναι διαφορετικός.

Συγκεκριμένα, υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την τρέχουσα περίοδο, σημειώθηκαν σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ελβετία σε μια χρονιά που πιθανότατα θα είναι η θερμότερη στην ανθρώπινη ιστορία.

Ενώ οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει για 31 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική Γαλλία την Κυριακή και 28C στο Παρίσι, η γαλλική μετεωρολογική αρχή, Météo-France, δήλωσε ότι η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου ήταν 21,5C, μεταξύ 3,5C και 3,6C πάνω από το κανονικό για την περίοδο 1991-2020 περίοδο αναφοράς.

Ο πιο ζεστός των τελευταίων 30 χρόνων

Αυτό τον έκανε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο -κατά περισσότερο από 1C σύμφωνα με την μετεωρολόγο Christine Berne, η οποία μιλώντας στον Guardian ανέφερε ότι σε αρκετές περιοχές, η απόκλιση από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου των τελευταίων τριών δεκαετιών είχε ξεπεράσει τους 4C, μερικές φορές τους 6C.

«Πολλά» μηνιαία ρεκόρ είχαν καταρριφθεί σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια ενός «ακραίου» μήνα, ανέφερε το Météo-France, με τη μέση θερμοκρασία υψηλότερη από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τις ειδοποιήσεις για καύσωνα που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά.

Η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου ήταν 21,5C, μεταξύ 3,5C και 3,6C πάνω από το κανονικό για την περίοδο 1991-2020 περίοδο αναφοράς.

Το μετεωρολογικό γραφείο της Γερμανίας, DWD, δήλωσε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο πιο ζεστός από την έναρξη των εθνικών ρεκόρ, σχεδόν 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη βασική γραμμή 1961-1990, ενώ η μέση θερμοκρασία του Βελγίου στους 19 βαθμούς ήταν επίσης σχεδόν 4 βαθμούς υψηλότερη από τον κανόνα.

O Σεπτέμβριος ήταν πιο ζεστός από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο,

Ο David Dehenauw του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου του Βελγίου είπε: «Και εδώ, ο Σεπτέμβριος ήταν πιο ζεστός από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1961.

«Το Βέλγιο δεν γνώρισε ποτέ έναν μήνα Σεπτέμβριο τόσο ζεστό».

Το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Πολωνίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου ήταν 3,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, και οι θερμότερες του μήνα από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται δεδομένα πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, όπως και οι αρχές στην Αυστρία και την Ελβετία.

Στη νότια Ισπανία, εντωμεταξύ, όπου η υψηλότερη θερμοκρασία Σεπτεμβρίου που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη – 45,7 C – καταγράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μοντόρο, κοντά στην Κόρδοβα, ο υδράργυρος έφτασε τους 35 βαθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο.

Oι θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου ήταν 3,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο

Η κλιματική αλλαγή

Η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί. Η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή αναμένει επίσης το 2023 να είναι η πιο καυτή χρονιά που έχει βιώσει η ανθρωπότητα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες υψηλότερα, με τη Γη να έχει υπερθερμανθεί περίπου 1,2 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η διαταραχή στα κλιματικά συστήματα του πλανήτη κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες πιο συχνά και πιο έντονα.

Σύμφωνα με το Météo-France οι καύσωνες σημειώνονται και εκτός των συνηθισμένων υψηλών καλοκαιρινών μηνών του Ιουλίου και του Αυγούστου. «Τα βλέπουμε την άνοιξη και τον Σεπτέμβριο, ακόμη και τον Οκτώβριο, όπως διαμορφώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC)».

 

  01 October, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα