Ξεκίνησε το Συνέδριο - Περιήγηση στα Αστερούσια

mesaralive.gr  12 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε το Συνέδριο - Περιήγηση στα Αστερούσια

Στα πλαίσια του Β’ Συνεδρίου Αστερουσίων, οι εργασίες έναρξης του οποίου έλαβαν χώρα την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 5.30 το απόγευμα στον Πύργο, έγινε ξενάγηση στους οικισμούς της περιοχής και πιο συγκεκριμένα στο Φουρνοφάραγγο, Άγ. Γεώργιο – Κουλουρίδα, από την κα Καραταράκη Μαρία και στην Κουμάσα από τον ανασκαφέα κο Παναγιωτόπουλο Διαμαντή.

Λίγο αργότερα, στις 11.00π.μ. ξεναγηθήκαμε στο Δωράκι, από τις κυρίες Στέλλα Καλεντάκη αρχαιολόγο και Βούλα Επιτροπάκη νομικό. Περιδιαβήκαμε με εξαιρετική μαεστρία από τις δυο κυρίες, στο χρόνο και στην ιστορία του τόπου. Κάποτε ο οικισμός Δωράκι, ο οποίος ανήκει στην κοινότητα Χάρακα, είχε 200 κατοίκους σήμερα μόλις 20! Μεταξύ των οποίων υπάρχουν 6 παιδιά. Ανήκει στην 4η αρχιερατική περιφέρεια της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας με εφημέριο τον π. Γεώργιο Μαραμπελάκη ο οποίος βρίσκεται εκεί από το 1978. Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, η αξιολογότατη  κα Μαρία, μας αγκάλιασε με το λόγο της τον καρδιακό και γεμάτο αγάπη.

Ο θρύλος, μας είπε η κα Επιτροπάκη, θέλει το όνομα του οικισμού να το παίρνει από κάποιον «Θεοδωράκη» ο οποίος ήρθε από μακρινά ορεινά μέρη. Άλλος θρύλος θα ήθελε να προέρχεται από το «δώρο» για τα τόσα νερά της περιοχής λόγω της θέσης του και τη βλάστηση όπως και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τα οποία αποτελούν δώρου Θεού!

Η πιο επικρατέστερη όμως άποψη είναι εκείνη σύμφωνα με την οποία το χωριό βρίσκεται σε έγγραφα των Βενετών και κατάστιχα των Ενετών και Τούρκων ως «Dorachi» και σημαίνει «δύσβατη ράχη». Πρόκειται μάλλον για τον πιο κοντινό δρόμο που συνέδεε τον μινωικό οικισμό Δαμάντρι με το ιερό της κορυφής του Κόφινα, πρέπει να ξέρουμε ότι εκείνη την εποχή υπήρχε το γεωργαλίδικο άλογο το οποίο εξυπηρετούσε τους κατοίκους  μεταφέροντας υγρά και στέρεα φορτία  ως τα λιμάνια. Είναι η ίδια γλωσσική ρίζα με το «δαμάσκηνο» το οποίο είναι σκληρό.. Συνέχισε με λεπτομερή ανάλυση του ονόματος του οικισμού και με την ιστορία προέλευσής του.

Το σημαντικότερο όλων ήταν η αγάπη των κατοίκων και η υπέροχη φιλοξενία στους επισκέπτες αλλά και στους συνέδρους. Οι κάτοικοι του οικισμού ένιωσαν μεγάλη ευγνωμοσύνη και την εξέφρασαν στο πρόσωπο του προέδρου του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κου Κώστα Μουτζούρη, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία  να γνωρίσουν καλύτερα τα χωριά τους και να τα αγαπήσουν τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι, όσο και ο κόσμος.

 Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτησε με ευχαρίστηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες αλλά και τους διοργανωτές του Β’ Συνεδρίου των Αστερουσίων της Παράδοσης και της Ιστορίας του παρόντος και του Μέλλοντος.

Οι σπουδαίοι ομιλητές με περισσή σπουδή μάς γνώρισαν το τοπίο εν πρώτοις, μέσω της γεωγραφίας και Ιστορίας από τον εισηγητή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κο Μαργαρίτη Γιώργο. Ο αντιστράτηγος κος Κακουδάκης Ιωάννης μας ενημέρωσε για την ανδρεία των ανδρών των Αστερουσίων και την προσφορά τους στον μακεδονικό αγώνα. Ακολούθησαν οι επόμενοι εισηγητές οι οποίοι με την σειρά τους μάς ξενάγησαν μέσω του λόγου τους και της έρευνάς  τους, σε πιο συγκεκριμένα μονοπάτια της ιστορίας των Αστερουσίων για να γνωρίσουν σε όλους μας την σημαντικότητα του τόπου κι έτσι να μπορέσει να έχει η Παράδοση και η Ιστορία των Αστερουσίων Παρόν αλλά κυρίως Μέλλον!

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 12 Ιουλίου, περιλαμβάνει ξενάγηση στον οικισμό Παράνυμφοι και ακολουθεί στο Χάρακα η ξενάγηση και τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής φωτογραφίας του Γιώργου Βαρδάκη και στο poster του Κωνσταντίνου Παπαδάκη με θέμα: «Παλιές και σπάνιες ελληνικές εκδόσεις στην Ιερά Μονή Απεζανών».

Στις 11.00π.μ. συνεχίζονται οι εργασίες του Β΄ Συνεδρίου Αστερουσίων στο Χάρακα  και το απόγευμα [17.40] στο Μεσοχωριό.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας να αποφασίσουμε να γνωρίσουμε πραγματικά τον τόπο μας και να τον αγαπήσουμε και εν συνεχεία να αγαπήσουμε την Πατρίδα μας. Ας είναι αφορμή τα Αστερούσια και ας υπάρξει συνέχεια και στους άλλους δήμους και περιοχές, για την ανάδειξη του τόπου.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  12 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα