Ξεκίνησε η προσπάθεια για επανίδρυση του Οδηγισμού στη Φαιστό

mesaralive.gr  10 November, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε η προσπάθεια για επανίδρυση του Οδηγισμού στη Φαιστό

Ο Οδηγισμός είναι μια παγκόσμια, εθελοντική, αυτόνομη, ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.

Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων, ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους ενεργούς πολίτες.

Iδρύθηκε στην Ελλάδα το 1932, έχει ενεργή παρουσία σε 100 πόλεις στην Ελλάδα, είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών, που δραστηριοποιείται σε 146 χώρες στον κόσμο. Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού εξελίσσεται συνεχώς, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής ως μία δυναμική και πρωτοποριακή κίνηση ανάπτυξης και πολιτισμού στον τόπο μας.

Ο Οδηγισμός είναι ένα παιχνίδι με νόημα. Μέσα σε αυτοδιοικούμενες Ομάδες, με σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης και δημιουργικές δραστηριότητες, παρέχουμε ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους (ηλικίας από 5 έως 17 ετών) να αναπτύξουν το δικό τους σύστημα αξιών καθώς:

  • μαθαίνουν και κατανοούν τον κόσμο με βιωματικό τρόπο
  • οργανώνουν και υλοποιούν δράσεις που είναι δικές τους ιδέες
  • μαθαίνουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες σε ένα περιβάλλον με δημοκρατικές λειτουργίες
  • επιδιώκουν να ζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον
  • δέχονται τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων και βρίσκουν αξία στις διαφορετικές κουλτούρες
  • πειραματίζονται και αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους
  • αναπτύσσουν φιλίες και ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε γωνιά της Γης

Ο Οδηγισμός στηρίζεται στην εθελοντική δράση των ενηλίκων μελών του (περίπου 3.000). Τα Στελέχη των Ομάδων, οι Κατασκηνωτές, οι Εκπαιδευτές και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων είναι εθελοντές με ισχυρή προσωπική δέσμευση. Οι εθελοντές μας  εκπαιδεύονται συστηματικά ώστε να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, συμμετέχοντας σε ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης σχεδιασμένο συμφώνα με τις σύγχρονες αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Τα Αστέρια

Οι ομάδες των Αστεριών, οι Γαλαξίες, απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. “Μπορεί ένα αγόρι 6 χρονών να «ταξιδέψει στο Φεγγάρι»; Μπορεί ένα κορίτσι 5 χρονών να κοιμηθεί σε σκηνή; Μπορεί μια παρέα μαθητών της Α΄ δημοτικού να

αποφασίσουν πού θα πάνε εκδρομή;” Τα Αστέρια στο Γαλαξία έχουν τη δυνατότητα να

πειραματιστούν μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει. Τα εργαστήρια, τα παιχνίδια, οι εκδρομές, η κατασκήνωση, οι θεματικές συγκεντρώσεις,(χωρίς κόμμα) στοχεύουν να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες. Τα Αστέρια συνεργάζονται και συναποφασίζουν, δημιουργούν και εκφράζονται, ικανοποιούν την περιέργεια τους και ερεθίζουν την φαντασία τους, εξερευνούν τη Φύση και να αντιλαμβάνονται το ρόλο της.

Τα Πουλιά

Μέσα από ένα οργανωμένο περιβάλλον τα παιδιά του Δημοτικού χαίρονται τη ζωή στη φύση, απολαμβάνουν την παρέα, αλληλεπιδρούν δημιουργικά και έχουν πολλαπλά ερεθίσματα. Η ζωή στο Σμήνος, οι εκδρομές και η κατασκήνωση σχεδιάζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών 7-11 ετών. Έτσι τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητες τους, ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθηση τους, δίνουν πραγματική αξία στις επιλογές τους και θωρακίζουν την ψυχή τους.

Οι Οδηγοί

Οι Οδηγοί μέσα σε μικρές σταθερές Ομάδες (Ενωμοτίες), που διοικούνται από τους ίδιους και μέσα από προγράμματα, που απαντούν στις ανάγκες τους για εκτόνωση και περιπέτεια για τα οποία οι ίδιοι αποφασίζουν, βρίσκουν το τρόπο να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται μέσα τους και γύρω τους. Γίνονται μια δυναμική παρέα παιδιών με στόχους κι επιδιώξεις. Αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες, αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αποφασίζουν μαζί για θέματα που τους αφορούν, δεσμεύονται για την υλοποίησή τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Η ζωή στην Ομάδα, τους βοηθά να ισορροπήσουν ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την εφηβεία και να πάψουν να είναι μετέωροι ανάμεσα στην οικογένεια και την κοινωνικοποίηση, τη φιλία και την απομόνωση, τους κανόνες και την ανεξαρτητοποίηση, την αποδοχή των άλλων και την αυτοεκτίμηση.

Οι Μεγαλοι Οδηγοί

Οι έφηβοι θέλουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους, να διαμορφώσουν τα πιστεύω τους, να ανεξαρτητοποιηθούν, να εκφράσουν –δυνατά πια – τις απόψεις τους, να συμβάλλουν έμπρακτα στην αλλαγή και στο τέλος να ισορροπήσουν. Δύσκολη και σπουδαία διαδικασία. Διαμορφώνοντας και συμμετέχοντας σε κοινωνικές δράσεις, οδηγούμε την αντίδραση να γίνει δράση, την αμφισβήτηση… στάση, τον ρομαντισμό… ιδεολογία, τον φόβο… αλληλεγγύη, τον έφηβο… ενεργό πολίτη που αγαπά τον τόπο του, γνωρίζει νέους (τόπους και ανθρώπους) και συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου παρόντος και μέλλοντος, του δικού του και των γύρω του.

Στην Κρήτη και στη Φαιστό

Σήμερα ο Οδηγισμός στην Κρήτη υπάρχει σε Σητεία, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Νεάπολη Λασιθίου, Χερσόνησο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Καστέλλι Κισσάμου και αριθμεί πάνω από 800 μέλη. Την περίοδο 1950-1960 στις Μοίρες λειτουργούσε Ομάδα Μεγάλων Οδηγών με μεγάλη δράση στην περιοχή.

Το μέλλον

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (Δήμος Φαιστού, Εθελοντική Ομάδα ΔΡΩ κ.α.) καταβάλει προσπάθειες για την επανίδρυση του Οδηγισμού στη Φαιστό.

Αν είσαι ενήλικος και σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς ως Εθελοντής , Στέλεχος (Αρχηγείο) σε ομάδες παιδιών 5-7 ετών (Αστέρια), 7-11 ετών (Πουλιά), 11-14 ετών (Οδηγοί), 14-18 ετών (Μεγ.Οδηγοί) ή ως μέλος της Επιτροπής της Τοπικής Ομάδας Φαιστού, τότε σε περιμένουμε!

Έλα να κάνουμε μαζί το κουβάρι να ξεκινήσει να κυλά ξανά στη Φαιστό!

Έλα και ΕΣΥ στην πιο Μεγάλη Παρέα του Κόσμου !!!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα

6945186432, [email protected]

6942883337 Καργάκης Στέφανος

 

mesaralive.gr  10 November, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα