Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στη «Φαραγγιανή Κεφάλα» στο Σοκαρά

mesaralive.gr  29 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στη «Φαραγγιανή Κεφάλα» στο Σοκαρά

φωτο:mesaralive.gr

Αλλάζει όψη ο χώρος γύρω από το υπαίθριο αμφιθέατρο στη θέση «Φαραγγιανή Κεφάλα», στην τοπική κοινότητα Σοκαρά της ΔΕ Κόφινα του Δήμου Γόρτυνας, όπου μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, συμβατές με το φυσικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, από τις δράσεις του τοπικού προγράμματος Leader της Αναπτυξιακής Ηρακλείου με τη συνεργασία του Δήμου και του Τοπικού Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος.

Το έργο αυτό που τιτλοφορείται «Ανάδειξη τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στη θέση Φαραγγιανή Κεφάλα» έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ενώ συμπληρώνεται από Εθνικούς Πόρους.

Από το ποσό των 300.000 ευρώ συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τα 243.902 ευρώ ποσοστό 95% ενώ ο Δήμος της Γόρτυνας επιβαρύνεται με το Φ.Π.Α. του έργου που δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες και ανέρχεται στο ποσό των 56.097 ευρώ.

Προβλεπόμενες παρεμβάσεις

Οι εργασίες ανάπλασης γίνονται σε ένα πλάτωμα μέσα σε μια κατάφυτη από πεύκα έκταση, που καταλαμβάνει μια ευρύτερη έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, όπου βρίσκεται ένα μικρό υπαίθριο πετρόκτιστο θεατράκι δυναμικότητας 300 θέσεων, ένα γήπεδο καλτσέτο 5Χ5 με πλαστικό χλοοτάπητα τάπητα και ένα μικρό πετρόκτιστο κτίριο εμβαδού 38 τ.μ. περίπου το οποίο χρησιμοποιείται ως βοηθητικός χώρος αποδυτηρίων αλλά και γραφείων.

Η τοποθεσία αυτή λόγω υψομέτρου προσφέρει πανοραμική θέα στον κάμπο της Μεσαράς, ενώ έχει ήδη φιλοξενήσει αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των Συλλόγων της περιοχής.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν αφορούν τη ριζική αναμόρφωση του χώρου, όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα του μελετητή, βάση του οποίου προχωρούν οι παρεμβάσεις στο χώρο. Συγκεκριμένα θα γίνει δενδροφύτευση και καλλωπισμός του χώρου με φυτά, θαμνοειδή και δέντρα συμβατά με το φυσικό τοπίο.

Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση δύο υπαίθριων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων συνολικής επιφάνειας ενός περίπου στρέμματος και η κατασκευή πεζόδρομου με φυσικό κυβόλιθο στους χώρους των εκδηλώσεων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής χαμηλών πετρόκτιστων τοίχων ύψους 45 εκατοστών περίπου για την περίφραξη και οριοθέτηση του χώρου, ενώ θα κατασκευαστούν και πεζούλες από σκυρόδεμα που θα λειτουργούν ως καθιστικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη θα κατασκευαστεί κερκίδα θεατών, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού για την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων και τοποθέτηση προβολέων φωτισμού των κερκίδων του υφιστάμενου υπαίθριου θεάτρου.

Πρόβλεψη υπάρχει και για την κατασκευή νέου δικτύου συλλογής και απορροής ομβρίων υδάτων στο χώρο του πεζόδρομου, όπως και διαμόρφωση του δρόμου πρόσβασης στο χώρο των εγκαταστάσεων.

 

mesaralive.gr  29 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ