Ξεκινά σήμερα ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής στο Ζαρό (Όλο το πρόγραμμα)
Τρεις μέρες γεμάτες με χρώματα και αρώματα από την παραδοσιακή κουζίνα, αλλά και κουζίνες του κόσμου και της Ελλάδας, γεμάτες με μουσική και γνώσεις, ξεκινούν από σήμερα στο Ζαρό.
Ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κουζίνας, διοργανώνεται από τον Παγκρήτιο Λαογραφικό Σύλλογο με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, του δήμου Φαιστού και πλήθους συλλόγων και φορέων από το Ζαρό, την Κρήτη, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διαγωνισμός ξεκινά σήμερα 25 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου και πέρα από το διαγωνιστικό μέρος, περιλαμβάνει, πλήθος ομιλιών και σεμιναρίων, μουσική, τραγούδι και χορό!
Το Πρόγραμμα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
«Πέστροφα, το ψάρι του τόπου μας»
12:30 Έναρξη εκδηλώσεων. Αγιασμός και χαιρετισμοί επισήμων.
13:00 - 18:00 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
13:00 - 14:00 Κατηγορία Α΄3 Παραδοσιακά φαγητά για άντρες & γυναίκες.
13:30 - 15:00 Κατηγορία Δ΄ Παραδοσιακό μενού για εστιατόρια.
14:00 - 15:00 Κατηγορία Γ΄1 Καλλιτεχνικές δημιουργίες με έτοιμα ντεκόρ.
14:30 - 15:30 Κατηγορία Α΄1 Παραδοσιακά φαγητά για επαγγελματίες chef & μάγειρες.
16:00 - 17:30 Κατηγορία Β΄3 Παραδοσιακά γλυκά για άντρες & γυναίκες.
13:00 - 14:30 Κρητικά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του τοπικού καλλιτέχνη Νίκου
Μανιουδή –Χορευτικά από την ομάδα του χοροδιδασκάλου Ζαχαριουδάκη Γιάννη.
13:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:
Αρτοποιός-«Καζανάρης» (παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-
Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-
Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.ά.
13:00-17:30 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».
Κατηγορία ΣΤ΄ Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την
παράδοση
• Μαγειρική πρόκληση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»
• Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
• Ζωγραφική Μινωικών αγγείων
13:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου «Μανιτάρια
της Κρήτης» και σεμινάριο για τα μανιτάρια της περιοχής μας από τον Πρόεδρο
Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη.
13:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ:
Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει
ανατολίτικα γλυκά, όπως καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.
13:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Βοτανικού Κήπου Χανίων σχετική με τις πολλές και
άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.
13:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών,
κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ.
Καλλιμάνη Δημήτριο
-Ορθή χρήση των δρογών από τις πιο απλές παρασκευές ως την
Παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών καλλυντικών,
κηραλοιφών, διαλυμάτων, βαμμάτων, αρωματικών και
φαρμακευτικών οίνων, κ.ά.
16:00 - 17:30 Κρητικά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του καλλιτέχνη Ζαχαρία
Φραγκιαδάκη (Ξεφάντωμα στην Κρήτη) - Χορευτικά από την ομάδα του
χοροδιδασκάλου Ζαχαριουδάκη Γιάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
13:00 - 18:00 Σεμινάρια
13:00 - 14:00 Θέμα : «Μαρμελάδες και γλυκά με βάση την ελιά» από τον Chef Patisserie, κ.
Μανόλη Βλαχάκη.
14:00 - 15:00 Θέμα : «Μπισκότα και κέικ». Συνταγές και μέθοδοι από την Chef Patisserie, κ.
Ζαχαρούλα Εργαζάκη.
15:00 - 16:00 Θέμα : «Κρητική κουζίνα με ΠΟΠ προϊόντα και σωστή χρήση αυτών» από τον
Executive Chef, κ. Ανέστη Διομήδη.
16:00 – 17:00 Θέμα : «Κρητική δημιουργική κουζίνα με άρωμα Ρεθύμνου » από τους
Executive Chef, κ.Μανώλη και Γιώργο Πελεκό.
17:00 - 18:00 Θέμα : «Κρύα κουζίνα, σκάλισμα - ντεκόρ» από την Executive
Chef, και Πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων –
Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου, κ. Ειρήνη Χανιωτάκη
18:30 ΒΕΓΓΕΡΑ :
· Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της Κρήτης από το συγκρότημα των τοπικών
καλλιτεχνών Βαγγέλη και Μανώλη Σταματάκη
Χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
«Η ελιά στο πέρασμα των αιώνων»
10:00 - 17:30 Διαγωνισμός Μαγειρικής
10:00 - 11:00 Κατηγορία Α΄2 Παραδοσιακά φαγητά για μαθητές σχολών.
11:00 - 12:30 Κατηγορία Α΄5 Παραδοσιακά φαγητά για παιδιά.
11:00 - 12:30 Κατηγορία Β΄5 Παραδοσιακά γλυκά για παιδιά.
10:30 - 17:30 Κατηγορία Ε΄ Παραδοσιακά εδέσματα περιοχών & χωρών, για
ομάδες.
15:00 - 17:00 Κατηγορία Γ΄2 Καλλιτεχνικές Δημιουργίες.
13:00 - 14:00 Κατηγορία Ζ΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για
άντρες & γυναίκες.
14:00 - 15:00 Κατηγορία Β΄2 Παραδοσιακά γλυκά για μαθητές σχολών.
15:00 - 16:00 Κατηγορία Η΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για
άντρες & γυναίκες.
11:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:
Αρτοποιός-“Καζανάρης”(παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-
Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-
Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.α
11:00-17:30 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».
Κατηγορία ΣΤ΄ Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την
παράδοση
• Μαγειρική πρόκληση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»
• Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
• Ζωγραφική Μινωικών αγγείων
12:00 - 14:30 Μουσικά ακούσματα και χορευτικά από τον Σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης, το
Σύλλογο Ποντίων Χανίων Ρωμανία και το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών
της Πάφου Κύπρου.
13:00 - 17:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
για τα μανιτάρια της περιοχής μας από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ.
Γιώργο Κωνσταντινίδη .
11:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ:
Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει
ανατολίτικα γλυκά όπως: καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.
11:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Βοτανικού Κήπου Χανίων για να μας μυήσουν στις πολλές και
άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.
13:00 - 14:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του Νίκου Φλαμουράκη
και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη
Αστρινού
11:00 - 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών,
κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ.
Καλλιμάνη Δημήτριο
Εργαστήριο παρασκευής φυσικών καλλυντικών, κηραλοιφών, cold creams, βαμμάτων
κ.ά. και ελεύθερη δοκιμή και συμμετοχή του κοινού.
16:00 - 17:30 …………………………………………………..:
11:00 - 18:00 Σεμινάρια
11:00 - 12:00 Θέμα : «Χειροποίητο φύλλο» .Μέθοδοι ανατολίτικης
ζαχαροπλαστικής από τον Chef Patisserie ,κ. Zozef Azzam.
12:00 - 13:00 Θέμα : «Δημιουργώντας έργα από ζαχαρόπαστα - Γαρνιτούρες από
ζαχαρόπαστα σε Cupcakes και μπισκότα και δημιουργίες γλυκών με
βάση την στέβια» από τον Chef Patisserie κ. Γιάννη Παπαδόπουλο.
13:00 - 14:00 Θέμα : «Αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα» από τον Αγιορείτη
Μοναχό, αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους , π. Επιφάνιο Μυλοποταμινό.
15:00 - 16:00 Θέμα : «Ζυμαρικά με ελαιόλαδο» από τον Executive Chef κ. Κώστα Ντερέκα.
16:00 - 17:00 Θέμα : «Σύγχρονη μαγειρική με ελαιόλαδο », από τους Executive
Chef,κ. Λευτέρη Λαζάρου και κ. Λευτέρη Σουλτάτο.
17:00 - 18:00 Θέμα : « Γαλλική γαστρονομική τέχνη σε μοντέρνα δημιουργική κουζίνα» από
τον βραβευμένο executive chef κ. Jean-Charles Metayer.
14:00 - 15:00 ΟΜΙΛΙΕΣ - Πνευματικό Κέντρο Ζαρού
Θέμα: «Η διατροφή των Κρητών από την αρχαιότητα έως σήμερα» από τον
Ομότιμο Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής Παν/μίου Κρήτης κ.
Αντώνη Καφάτο.
Θέμα: «Η σημασία της τροφής για τον χριστιανισμό» από τον θεολόγο, φιλόλογο και
υπ. Διδάκτορα Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κουτεντάκη Αντώνη.
19:00 ΒΕΓΓΕΡΑ :
Μουσικές Γεύσεις Ελλάδας: Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης- Μουσικό σχήμα με χαρακτηριστικά όργανα της Ελλάδας. Κλαρίνο, γκάιντα, φλογέρα, καβάλι, ούτι, κιθάρα, νταούλι, νταϊρές και τουμπερλέκι στα χέρια των Βαγγέλη Παπαναστασίου, Θεοδόση Αμπατζιάννη, Γιώργου Λυμπερίδη και Κωνσταντίνου Γεωργιάδη.
Χορευτικά από την ομάδα τού Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης.
Μουσικά ακούσματα και χοροί από τον Πόντο -Σύλλογος Ποντίων Χανίων Ρωμανία.
Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα και χοροί από την Κύπρο –Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών από την Πάφο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»
10:00 - 16:30 Διαγωνισμός Μαγειρικής
10:30 - 11:30 Κατηγορία Β΄1 Παραδοσιακά γλυκά, για επαγγελματίες
ζαχαροπλάστες.
11:30 - 13:00 Κατηγορία Η΄1 Δημιουργίες παραδοσιακού μενού, για επαγγελματίες
chef & μάγειρες.
13:00 - 14:00 Κατηγορία Ζ΄1 Παραδοσιακά φαγητά με χόρτα για επαγγελματίες
chef & μάγειρες.
14:00 - 15:00 Κατηγορία Α΄4 Παραδοσιακά φαγητά για Άνθρωποι με Ειδικές
Ανάγκες
15:00 - 16:00 Κατηγορία Β΄4 Παραδοσιακά γλυκά, για ανθρώπους με Ειδικές
Ανάγκες
11:00 - 16:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:
Αρτοποιός-“Καζανάρης”(παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-
Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-
Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.α
11:00-16:00 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».
Κατηγορία ΣΤ΄ Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την
παράδοση
• Μαγειρική πρόκληση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»
• Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
• Ζωγραφική Μινωικών αγγείων
13:00 - 14:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του τοπικού καλλιτέχνη
Νίκου Μανιουδάκη και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη
και Χαραλαμπάκη Αστρινού
11:00 - 16:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ:
Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει
ανατολίτικα γλυκά όπως: καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.α.
11:00 - 16:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Βοτανικού Κήπου Χανίων για να μας μυήσουν στις πολλές και
άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.
11:00 - 16:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών,
κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ.
Καλλιμάνη Δημήτριο
-Εργαστήριο παρασκευής οίνων και αποσταγμάτων και ελεύθερη δοκιμή και συμμετοχή
του κοινού.
10:00 - 16:30 Παρασκευή τησ μεγαλύτερησ μενουζασ
10:00 - 16:00 Σεμινάρια
10:00 - 11:00 Θέμα : «Ντεκόρ καραμέλας». Μέθοδοι για την παρασκευή καραμέλας από τους Chef
Patisserie κ Παπαδάτο Παναγιώτη και κ. Λαμπράκη Δημήτριο.
11:00 - 12:00 Θέμα : «Κρητική δημιουργική κουζίνα με άρωμα Χανίων» από τον
Executive Chef και Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Γιώργο
Μακρή.
12:00 - 13:00 Θέμα : «Μαγειρική γαστρονομία από Μακεδονία»
από την Executive Chef κ. Νανά Γκαμπούρα.
13:00 - 14:00 Θέμα : «Σύγχρονη δημιουργική κουζίνα» από τον βραβευμένο
Executive Chef, κ. Ιωάννη Παρήκο.
14:00 - 15:00 Θέμα : «Γεμιστά Σοκολατάκια και Ντεκόρ - Πλαστική σοκολάτας»
από τον Chef Patisserie κ. Μάνο Χατζηδάκη.
15:00 - 16:00 Θέμα : «Σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα» από τον βραβευμένο
Executive Chef, κ. Αναστάσιο Παπαδάκη.
16:00 - 17:00 ΟΜΙΛΙΕΣ - Πνευματικό Κέντρο Ζαρού
Θέμα: «Αγιορείτικα κρασιά» από τον οινοποιό και αρχιμάγειρα Μοναχό π.
Επιφάνιο Αγιορείτη.
Θέμα: «Από το αμπέλι στο ποτήρι. Τα βασικά βήματα για την παραγωγή ενός
καλού Κρητικού κρασιού» με ομιλητές τον ομότιμο Καθηγητή Αμπελουργίας του
ΤΕΙ Κρήτης κ. Γιάννη Φυσαράκη και τον ομότιμο Καθηγητή Οινολογίας του ΤΕΙ
Κρήτης κ. Δημήτρη Λυδάκη.
16:00 - 17:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα ΕΡΑΝ και χορευτικά
από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
17:00 εγκαινια του λαογραφικου και γεωλογικου μουσειου ζαρου
18:30 - 19:30 Απονομή Βραβείων
Απονομές 5ου Διεθνούς διαγωνισμού, στο ανοικτό θέατρο Ζαρού.
20:00 - 23:00 Συναυλία εντεχνου τραγουδιου με
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΡΟΥ.
Αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Δήμο Φαιστού 28923 40 203 - 272 ή μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης στο www.zaros.org – www.carving.gr ή στο Φαξ 2894 500 510
Πληροφορίες: 6945313523 -Δαμιανάκης Γεώργιος
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Συγχαρητήρια επιστολή Δημάρχου για τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό στο Ζαρό
- Τα ονόματα των νικητών του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού στο Ζαρό
- «Μάγεψε» ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κουζίνας στο Ζαρό
- Ένας άνθρωπος με όραμα πίσω από τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κουζίνας!!!!
- Στην ελιά αφιερωμένη η 2η μέρα του Διεθνούς Διαγωνισμού στο Ζαρό