Στην ελιά αφιερωμένη η  2η μέρα του Διεθνούς Διαγωνισμού στο Ζαρό

mesaralive.gr  26 March, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στην ελιά αφιερωμένη η  2η μέρα του Διεθνούς Διαγωνισμού στο Ζαρό

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πολύ κόσμου για δεύτερη μέρα ο 5ος Διαγωνισμός Παραδοσιακής κουζίνας στο Ζαρό.

Τον διαγωνισμό διοργανώνει ο Παγκρήτιος Λαογραφικός Σύλλογος με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Φαιστού. Επίσης τον διαγωνισμό στηρίζουν πλήθος φορέων και συλλόγων από την περιοχή του Ζαρού, την περιοχή της Μεσαράς, της Κρήτης και της Ελλάδας, της Κύπρου. Στον διαγωνισμό εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετέχουν και άλλες χώρες!

 

Το πρόγραμμα σήμερα και αύριο τελευταία ημέρα του διαγωνισμού έχουν ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

 

 «Η ελιά στο πέρασμα των αιώνων»

 

10:00 - 17:30  Διαγωνισμός Μαγειρικής

 

10:30 - 11:30  Κατηγορία Β΄2 Παραδοσιακά γλυκά για μαθητές σχολών.

11:00 - 17:00  Κατηγορία Ε΄  Παραδοσιακά εδέσματα περιοχών & χωρών, για ομάδες.

11:30 - 12:30  Κατηγορία Α΄2 Παραδοσιακά φαγητά για μαθητές σχολών.  

13:30 - 14:30  Κατηγορία Α΄3 Παραδοσιακά φαγητά για άντρες & γυναίκες.  

14:00 - 16:30  Κατηγορία Γ΄2 Καλλιτεχνικές Δημιουργίες.

15:00 - 16:00  Κατηγορία Η΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για άντρες & γυναίκες.  

16:30 - 17:30  Κατηγορία Ζ΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για άντρες & γυναίκες.  

                        

 

11:00 - 17:30  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:

                       Αρτοποιός-“Καζανάρης”(παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-

                       Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-

                        Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.α

                       

 

11:00-17:30   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».

                       Κατηγορία  ΣΤ΄  Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την  παράδοση με την ομάδα

                      «Μινωιτών Γεύσεις»
 

                       ΣΤ΄ 1 Μαγειρική πρόκληση
                       ΣΤ΄ 2 Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
                       ΣΤ΄ 3 Ζωγραφική Μινωικών αγγείων

 

 

11:00 - 17:30  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

Ανατολίτικα γλυκά: Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει ανατολίτικα γλυκά, όπως καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.

 

Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων σχετική με τις πολλές και  άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.

 

Παρουσίαση από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών, κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ.  Καλλιμάνη Δημήτριο- Εργαστήριο παρασκευής φυσικών καλλυντικών, κηραλοιφών, cold creams, βαμμάτων κ.ά. και ελεύθερη δοκιμή και συμμετοχή του κοινού.

 

·          Παρουσίαση της Κυπριακής γαστρονομικής κουζίνας από τον γ.γ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α., αντιπρόεδρο της Ευρωμεσογειακής Ομοσπονδίας Εστιατορίων EMRF και Αambassador Τουρισμού Φάνο Λεβέντη, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

 

·         Παρουσίαση παρασκευής χαλβά από τον κ. Αλεξόπουλο Δημήτρη, ιδιοκτήτη του βραβευμένου Χαλβά Φαρσάλων.

 

·         Παρουσίαση φύλλου αέρος μπουγάτσας από τον γνωστός executive pastry chef της εταιρίας Aldemar κ. Μαρίνο Κατσαμπρακάκη

 

·         Παρουσίαση γλυκών εδεσμάτων από σοκολάτα από την εταιρεία ΠΑΡΛΑΜΑΣ Ο.Ε.

 

·         Ενημέρωση για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων από τον κ. Λιναρδάκη Στέλιο, κλινικό διαιτολόγο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και την κ.  Κυπράκη Μαρία, υγειονολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

 

 

 

 

13:00 - 15:00  Μουσικά ακούσματα και χορευτικά από τον Σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης, το

                        Σύλλογο Ποντίων Χανίων Ρωμανία και το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών

                        της Πάφου Κύπρου.

 

13:00 - 17:00  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

                        για τα μανιτάρια της περιοχής μας από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ.

                        Γιώργο Κωνσταντινίδη .

 

15:00 - 16:30  Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα ΕΡΑΝ  και χορευτικά  

          από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη  Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού.

 

 

11:00 - 18:00  Σεμινάρια

 

11:00 - 12:00   Θέμα : «Χειροποίητο φύλλο» .Μέθοδοι ανατολίτικης

                                      ζαχαροπλαστικής από τον Chef  Patisserie ,κ. Zozef Azzam.

 

12:00 - 13:00  Θέμα : «Δημιουργώντας έργα από ζαχαρόπαστα - Γαρνιτούρες από

                                      ζαχαρόπαστα σε Cupcakes και μπισκότα και δημιουργίες γλυκών με

                                      βάση την στέβια» από τον Chef Patisserie κ. Γιάννη Παπαδόπουλο.

 

13:00 - 14:00  Θέμα : «Αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα» από τον  Αγιορείτη

                                      Μοναχό, αρχιμάγειρα του Αγίου  Όρους , π. Επιφάνιο Μυλοποταμινό.

 

15:00 - 16:00   Θέμα : «Ζυμαρικά με ελαιόλαδο» από τον Executive Chef κ. Κώστα Ντερέκα.

                         

16:00 - 17:00  Θέμα : «Σύγχρονη μαγειρική με ψάρια του γλυκού νερού», από τους  Executive

                         Chef,κ. Λευτέρη Λαζάρου και  κ. Λευτέρη Σουλτάτο.

 

17:00 - 18:00   Θέμα : « Γαλλική γαστρονομική τέχνη σε μοντέρνα δημιουργική κουζίνα» από

                                        τον βραβευμένο executive chef κ. Jean-Charles Metayer.

 

14:00 - 15:00   ΟΜΙΛΙΕΣ - Πνευματικό Κέντρο Ζαρού

 

 

               Θέμα: «Η διατροφή των Κρητών από την αρχαιότητα έως σήμερα» από τον

                            Ομότιμο Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής  Παν/μίου Κρήτης  κ.

                            Αντώνη Καφάτο.

 

            Θέμα: «Η σημασία της τροφής για τον χριστιανισμό» από τον θεολόγο, φιλόλογο και

                            υπ. Διδάκτορα Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κουτεντάκη  Αντώνη.

                            

19:00  ΒΕΓΓΕΡΑ : - Μουσικές Γεύσεις Ελλάδας

 

Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα και χοροί από την Κύπρο –Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών από την Πάφο.

 

Μουσικά ακούσματα και χοροί από τον Πόντο -Σύλλογος Ποντίων Χανίων Ρωμανία.

 

Μουσικό σχήμα με χαρακτηριστικά όργανα της Ελλάδας. Κλαρίνο, γκάιντα, φλογέρα, καβάλι, ούτι, κιθάρα, νταούλι, νταϊρές και τουμπερλέκι στα χέρια των Βαγγέλη Παπαναστασίου, Θεοδόση Αμπατζιάννη, Γιώργου Λυμπερίδη , Κωνσταντίνου Γεωργιάδη, Παναγιώτη  Ζηκίδη  και η χορευτική ομάδα από το Σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης, θα μας ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα..!

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

 

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»

 

10:00 - 16:30 Διαγωνισμός Μαγειρικής

 

10:30 - 11:30  Κατηγορία Β΄1 Παραδοσιακά γλυκά, για επαγγελματίες ζαχαροπλάστες.

11:30 - 12:30  Κατηγορία Α΄1 Παραδοσιακά φαγητά για επαγγελματίες chef & μάγειρες.  

13:00 - 14:00  Κατηγορία Η΄1 Δημιουργίες παραδοσιακού μενού, για επαγγελματίες chef & μάγειρες.  

14:00 - 15:00  Κατηγορία Ζ΄1 Παραδοσιακά φαγητά με χόρτα για επαγγελματίες  chef & μάγειρες.  

15:00 - 16:30  Κατηγορία Α΄4 Παραδοσιακά φαγητά για Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες

15:00 - 16:30  Κατηγορία Β΄4 Παραδοσιακά γλυκά, για ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες

                       

 

11:00 - 16:00  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:

                       Αρτοποιός-“Καζανάρης”(παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-

                       Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-

                        Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.α

                     

11:00-16:00   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».

                       Κατηγορία  ΣΤ΄  Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την

                       παράδοση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»

                       ΣΤ΄ 1 Μαγειρική πρόκληση
                       ΣΤ΄ 2 Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
                       ΣΤ΄ 3 Ζωγραφική Μινωικών αγγείων

 

13:00 - 14:30  Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του Νίκου  Φλαμουράκη

          και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη  Ιωάννη και Χαραλαμπάκη

          Αστρινού.

 

11:00 - 16:00  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ανατολίτικα γλυκά: Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει ανατολίτικα γλυκά, όπως καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.

 

Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων σχετική με τις πολλές και  άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.

 

Παρουσίαση από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών, κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ.  Καλλιμάνη Δημήτριο -Εργαστήριο παρασκευής οίνων και αποσταγμάτων και ελεύθερη δοκιμή και συμμετοχή του κοινού.

 

 

·          Παρουσίαση της Κυπριακής γαστρονομικής κουζίνας από τον γ.γ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α., αντιπρόεδρο της Ευρωμεσογειακής Ομοσπονδίας Εστιατορίων EMRF και Αambassador Τουρισμού Φάνο Λεβέντη, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

 

·         Παρουσίαση παρασκευής χαλβά από τον κ. Αλεξόπουλο Δημήτρη, ιδιοκτήτη του βραβευμένου Χαλβά Φαρσάλων.

 

·         Παρουσίαση φύλλου αέρος μπουγάτσας από τον γνωστός executive pastry chef της εταιρίας Aldemar κ. Μαρίνο Κατσαμπρακάκη

 

·         Παρουσίαση γλυκών εδεσμάτων από σοκολάτα από την εταιρεία ΠΑΡΛΑΜΑΣ Ο.Ε.

 

·         Ενημέρωση για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων από τον κ. Λιναρδάκη Στέλιο, κλινικό διαιτολόγο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και την κ.  Κυπράκη Μαρία, υγειονολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

 

10:00 - 16:30  Παρασκευή τησ μεγαλύτερησ μενουζασ

 

10:00 - 16:00  Σεμινάρια

 

10:00 - 11:00  Θέμα : «Ντεκόρ καραμέλας». Μέθοδοι για την  παρασκευή καραμέλας από τους Chef  

                                      Patisserie κ Παπαδάτο Παναγιώτη και κ. Λαμπράκη Δημήτριο.

 

11:00 - 12:00  Θέμα : «Κρητική δημιουργική κουζίνα με άρωμα Χανίων»  από τον       

                                      Executive Chef  και Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Γιώργο 

                                      Μακρή. 

 

12:00 - 13:00  Θέμα : «Μαγειρική γαστρονομία από Μακεδονία»

                                      από την Executive Chef  κ. Νανά Γκαμπούρα.

 

13:00 - 14:00  Θέμα : «Σύγχρονη δημιουργική κουζίνα»  από τον βραβευμένο          

                                      Executive Chef, κ. Ιωάννη  Παρίκο.

 

14:00 - 15:00  Θέμα : «Γεμιστά Σοκολατάκια και Ντεκόρ - Πλαστική σοκολάτας»

                                      από τον Chef Patisserie κ. Μάνο Χατζηδάκη.

 

15:00 - 16:00  Θέμα : «Σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα» από τον βραβευμένο          

                                    Executive Chef, κ. Αναστάσιο Παπαδάκη. 

 

16:00 - 17:00   ΟΜΙΛΙΕΣ - Πνευματικό Κέντρο Ζαρού

 

 

              Θέμα:  «Αγιορείτικα κρασιά» από τον οινοποιό και αρχιμάγειρα Μοναχό π.  

                             Επιφάνιο Αγιορείτη.

              Θέμα:  «Από το αμπέλι στο ποτήρι. Τα βασικά βήματα για την παραγωγή ενός

                            καλού Κρητικού κρασιού» με ομιλητές τον ομότιμο Καθηγητή Αμπελουργίας του

                            ΤΕΙ Κρήτης κ. Γιάννη Φυσαράκη και τον ομότιμο Καθηγητή Οινολογίας του ΤΕΙ

                            Κρήτης κ. Δημήτρη Λυδάκη.

 

15:00 - 16:30  Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του τοπικού καλλιτέχνη

          Νίκου Μανιουδάκη και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη  Ιωάννη    

          και Χαραλαμπάκη Αστρινού

               

           

             17:00    εγκαινια του λαογραφικου και γεωλογικου μουσειου ζαρου

 

 18:30 - 19:30  Απονομή Βραβείων

                     Απονομές 5ου Διεθνούς διαγωνισμού, στο ανοικτό θέατρο  Ζαρού.

 

20:00 - 23:00   Συναυλία εντεχνου τραγουδιου με 

                                     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

                                    ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΡΟΥ.

 

mesaralive.gr  26 March, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα