Οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτίριο απαιτεί μελέτη και άδεια των αρχαιολόγων- τι ετοιμάζει η περιφέρεια για να αναβαθμίσει το μνημείο
Ειδική μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση τοι ιστορικού κτιρίου της πλατείας Ελευθερίας ετοιμάζει η Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος είναι το κτίριο της περιφέρειας να αναβαθμιστεί ενεργειακά, να γίνει πιο λειτουργικό και πιο ασφαλές! Σήμερα το κτίριο αυτό θεωρείται ενεργειακά…ακατάλληλο!
Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να ξεπεραστούν και τα “εμπόδια” της Αρχαιολογίας καθώς έχει μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, έχει δε κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την 931/15502/22-05-1987 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Και τίποτα δεν μπορεί να γίνει εντός κι εκτός εαν δεν συμφωνήσει και η αρχαιολογική υπηρεσία.
Πρόκειται για ένα κτίριο κεφαλαιώδους σημασίας όπως επισημάνθηκε στην Οικονομική Επιτροπή και στο περιφερειακό συμβούίο και ο στόχος είναι να καταταχθεί στην ανώτερη δυνατή ενεργειακή κατηγορία, “τηρουμένων των περιορισμών που τίθενται από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες λόγω χαρακτηρισμού του κτιρίου ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και να επιτευχθεί μείωση του λειτουργικού κόστους, περιβαλλοντική αναβάθμιση με μείωση της εκπομπής ρύπων και αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας.”
Ως δημόσιο κτίριο, το οποίο αφενός στεγάζει πολλούς εργαζόμενους και εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό πολιτών και αφετέρου φιλοξενεί θεσμικά πολλές δράσεις, επισκέψεις και εκδηλώσεις, θα πρέπει να καταστεί λειτουργικότερο και ασφαλέστερο, διότι εξεταζόμενο βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών, διαπιστώνεται ότι είναι ενεργειακά ακατάλληλο.
Οι βασικές αιτίες είναι κυρίως η παλαιότητα του κτιρίου και η, μέχρι στιγμής, απουσία κάποιας πρόσφατης, εκτεταμένης ανακαίνισής του.
Διαπιστώνονται , από τους τεχνικούς, σοβαρές ανάγκες σε καίρια θέματα οικοδομικού και ηλεκτρομηχανολογικού χαρακτήρα, όπως η προσθήκη θερμομόνωσης, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, ο εκσυγχρονισμός ή και αντικατάσταση των εγκαταστάσεων κλιματισμού, θέρμανσης και φωτισμού, η προσθήκη συστήματος λειτουργικής διαχείρισης κλπ.
Αλλά και οι παρεμβάσεις αυτές, όσον αφορά στους τομείς εφαρμογής τους, θα ενισχύσουν την προστασία του κτιρίου και θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του όπως τονίζουν.
Οι μελέτες
Οι μελέτες που θα γίνουν (θα γίνει χωρίς διαγωνισμό, με διαπραγματευση) αφορούν:
- Ενεργειακή Επιθεώρηση από την οποία θα προκύψει η κατάταξη του Κτιρίου με βάση την υφιστάμενη κατάστασή του, θα εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και θα γίνουν προτάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αυτού.
- Ενεργειακή Προμελέτη με την οποία θα γίνει λεπτομερειακή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κτιρίου και θα κατατεθούν οι προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση ώστε το κτίριο να καταταχθεί στην ανώτερη δυνατή ενεργειακή κατηγορία, τηρουμένων των περιορισμών .
Σε δεύτερο στάδιο πρέπει να γίνουν:
• - Αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής: θα προσδιορίζει, με μεγαλύτερη ακρίβεια από την Ενεργειακή Προμελέτη, το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν αρχιτεκτονικό αντικείμενο, αλλά και όσων ενώ δεν έχουν άμεσα αρχιτεκτονικό αντικείμενο εν τέλει παρεμβαίνουν σε θέματα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
• - Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εφαρμογής: θα παρουσιάζει αναλυτικά τα συστήματα τα οποία τροποποιούνται με τις παρεμβάσεις που προτείνει η Ενεργειακή Προμελέτη και ενδεικτικά θα εκπονηθούν οι εξής μελέτες:
• Θέρμανση - ψύξη
• Ηλεκτρικά ισχυρών ρευμάτων
• Ηλεκτρικά ασθενών ρευμάτων
Το κτίριο
Θυμίζουμε ότι στην περιοχή είναι ένα συγκρότημα από τρία κτίρια σύμφωνα με την έρευνα της αείμνηστης Χρυσούλας Τζομπανάκη:
Το πρώτο κτίσμα που κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ήταν βενετικό. Οι Βενετοί την έβδομη δεκαετία του 16ου αι. κατασκεύασαν τους στρατώνες του Αγίου Γεωργίου, που είχαν δυνατότητα στέγασης 700 στρατιωτών. Το κτήριο, μετά από τις προσθήκες που έγιναν σε αυτό τον 17ο αι. έφτασε να έχει μήκος 261 μ., διέθετε 200 δωμάτια και είχε ένα μεγάλο επίμηκες στεγασμένο προστώο κατά μήκος της βόρειας πλευράς του. Μετά την πτώση του Χάνδακα στους Τούρκους οι βενετικοί στρατώνες χρησιμοποιήθηκαν από τους νέους κατακτητές. Καταστράφηκαν όμως κατά τον μεγάλο σεισμό του 1856.
Στην ίδια θέση οι Τούρκοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν νέους στρατώνες. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον Αθανάσιο Μούση, στον οποίο οφείλεται ο σχεδιασμός και άλλων λαμπρών κτιρίων της πόλης, με κορυφαία ανάμεσά τους τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά και το Βεζίρ Τζαμί, τον σημερινό ναό του Αγίου Τίτου. Ο θεμέλιος λίθος των νέων στρατώνων τέθηκε το 1883. Το κτήριο, που ήταν γνωστό με την τούρκικη ονομασία ''κισλάδες'', ήταν διώροφο, επίμηκες και ενιαίο. Στεγαζόταν με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Στον μέσον της βόρειας όψης του εντοιχίστηκε το περίφημο μαρμάρινο αναγεννησιακό θύρωμα ενός παρεκκλησίου του καθολικού της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Το θύρωμα αυτό, δώρο του Κρητός Πάπα Αλεξάνδρου Ε' προς τη μονή τη δεύτερη δεκαετία του 15ου αι. αφαιρέθηκε από την αρχική του θέση και τοποθετήθηκε στη νέα όταν άρχισαν να κτίζονται οι τούρκικοι στρατώνες. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του σεισμού του1856.
Μετά την αυτονομία και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, στους παλαιούς στρατώνες στεγάσθηκε το ''Γυμνάσιον Ηρακλείου'' ενώ αργότερα, το 1921, στεγάστηκε και το δεύτερο γυμνάσιο της πόλης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, με σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού, το τούρκικο κτήριο υφίσταται εκτεταμένες τροποποιήσεις ώστε να λειτουργήσει ως σύγχρονο διοικητήριο. Έτσι το ενιαίο κτίσμα χωρίζεται σε τρία επιμέρους τμήματα, ανάμεσα στα οποία δημιουργούνται ευρείες υπαίθριες διαβάσεις. Τα ξύλινα πατώματα και η ξύλινη στέγη αντικαθίστανται με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι όψεις του μορφολογούνται σύμφωνα με τις επιταγές του κλασικισμού.
ΠΗΓΗ
cretalive.gr
Δείτε επίσης
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC
- Αρχίατρος ΗΠΑ: Το αλκοόλ συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου
- Golden Globes 2025: Οι μεγάλοι νικητές της τελετής απονομής