Ιχνη Covid-19 εντοπίστηκαν σε δεξαμενές μη πόσιμου νερού στο Παρίσι

iefimerida.gr  20 April, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ιχνη Covid-19 εντοπίστηκαν σε δεξαμενές μη πόσιμου νερού στο Παρίσι

Ίχνη του Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός εντοπίστηκαν σε δεξαμενές με μη πόσιμο νερό στο Παρίσι.

Το νερό αυτό που συγκεντρώνεται από τον Δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την καθαριότητα των δρόμων, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος (μετάδοσης του κορωνοϊού) για το πόσιμο νερό».

Εργαστήριο του Παρισιού, το οποίο πραγματοποιεί ελέγχους στο νερό εντόπισε «το τελευταίο 24ωρο» την παρουσία ασήμαντης ποσότητας από ίχνη του Covid-19 σε 4 από τα 27 σημεία της πόλης, από όπου ελήφθη δείγμα. Το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε τον Δήμο της γαλλική πρωτεύουσας σε άμεση αναστολή της χρήσης από σημεία συγκέντρωσης μη πόσιμου νερού, στα πλαίσια πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό.

Το πόσιμο νερό, το οποίο και διανέμεται μέσω εντελώς ανεξάρτητου δικτύου στην πόλη, δεν παρουσιάζει κανένα ίχνος του κορωνοϊού και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς κανέναν κίνδυνο. Αυτό διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο Δήμος του Παρισιού την Κυριακή του Πάσχα.

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω του νερού;

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Κέντρου αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ, CDC, κανένα ίχνος του κορωνοϊού δεν έχει βρεθεί ως σήμερα σε πόσιμο νερό. Όπως σημειώνεται, οι συμβατικοί τρόποι διαχείρισης του νερού, με τη χρήση φίλτρων και την χλωρίωση, μπορούν να απομακρύνουν ή και να «απενεργοποιήσουν» τον κορωνοϊό.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως ούτε η χρήση μιας πισίνας ή ενός τζακούζι θα μπορούσε να αποτελεί εστία μόλυνσης για τον νέο κορωνοϊό. Και στην περίπτωση αυτή – παρότι χώροι όπως κολυμβητήρια και πισίνες παραμένουν κλειστοί – η διαχείριση του νερού και η χλωρίωση αντιμετωπίζει ενδεχόμενα ίχνη του Covid-19.

Αντίστοιχα, το CDC εξηγεί ο κορωνοϊός, αν και μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αποχετευτικού συστήματος, δεν έχει υπάρξει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί ως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ωστόσο πως εργαζόμενοι στην επεξεργασία λημμάτων (και άλλα πόστα διαχείρισης υγρών αποβλήτων) θα πρέπει να ακολουθούν τις βασικές πρακτικές υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών), αλλά και να φορούν προστατευτικά, όπως προβλέπεται.

 

iefimerida.gr  20 April, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα